Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зошит .doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
552.45 Кб
Скачать

Практичні завдання:

Фрагменти з «Листів до батька»

І. «…Я з давніх пір ховався від Тебе – в свою кімнату, в книги, в навіжені ідеї, у божевільних друзів; я ніколи не говорив з тобою відверто… ніколи не виявляв родинні почуття… Я був боязкою дитиною… По суті своїй Ти добра і м ’яка людина, але… Ти виховуєш дитину тільки відповідно до свого особистого характеру – силою, криком, запальністю…Ти прагнув виховати в мені сильного і кмітливого юнака… Я згадую лише один випадок з дитинства… Якось вночі я весь час скиглив, просив пити, а певно, почасти щоб позлити вас, а почасти розважитися. Після того, як сильні погрози не допомогли, ти вийняв мене із ліжка, виніс на балкон і залишив там на деякий час самого, в сторонці перед замкнутими дверима… Тоді, зрозуміло, відразу затих, але мені була заподіяна глибока шкода. Я так і не зміг з’ясувати взаємозв’язок між цілком зрозумілим для мене, нгехай і безглуздим проханням дати попити і несказанним жахом вилучення з кімнати. Згодом я все ще страждав від болісного уявлення, як величезний чоловік, мій батько, вища інстанція, майже без причини, вночі може підійти до мене, витягти з ліжка і винести на балкон – ось, виходить, якою нікчемою я був для нього…»

ІІ.«… Утім, досить нагадати про минуле : я зневірився в собі, зате придбав безмежне відчуття провини.… Батьку, зрозумій мене, будь ласка, правильно, само собою все це зовсім незначний дріб’язок, що гнітючим став для мене лише тому, що Ти, людина для мене надзвичайно авторитетна, самне дотримувався заповідей, виконання яких жадав від мене. Тим самим світ поділявся для мене на три частини: один світ, де я , раб, жив, підкоряючись законам, що придумані тільки для мене і яких я ,невідомо чому, ніколи не зумію цілком дотримуватися; в іншому світі, нескінченно від мене далекому, жив Ти, велячи, наказуючи, обурюючись із приводу того, що Твої накази не виконуються; і, нарешті, третій світ, де жили інші люди, щасливі і вільні від наказів і покори. Я постійно відчував сором: мені було соромно і тоді, коли я виконував Твої накази, тому що вони стосувалися тільки мене; мені було соромно і тоді, коли я упирався – тому що як смів я упиратися стосовно Тебе!- чи був не в змозі виконати їх, тому що не володів ні Твоєю силою, ні Твоїм апетитом, ні Твоєю спритніст, а Ти вимагав усього цього від мене як чогось само собою зрозумілого. Це, звичайно викликало в мене найбільший сором. Так складалися не думки, але почуття дитини».

Вправа : «Незакінчене речення.»

- Г. Замза до перевтілення був …

- В сім’ї він був …

- В реальному житті він почувався …

- Змінившись, Г. Замза намагається …

- Відносини в родині – символічний образ

«Обери позицію»

Замза – «комаха»

Замза – «людина»


Висновки __________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Домашнє завдання: дібрати ідюстрайії до твору. Прочитати роман «Майстер і Маргарита» М.Булгакова, підготуватись до обговорення. Підготувати біографію письменника.

Дата_________ ТЕМА : Михайло Булгаков. Роман «Майстер і Маргарита»

Особистість і влада, проблема морального вибору та відповідальності за цей вибір у романі «Майстер і Маргарита»

ПЛАН

  1. Михайло Булгаков – російський письменник, сатирик і драматург. Доля творів письменника.

  2. «Майстер і Маргарита» -- вершина творчості митця. Філософсько-етичні проблеми твору. Система образів роману. Особливості композиційної побудови роману.

Теоретичні поняття:

Композиція твору.

Роман «Майстер і Маргарита» являє собою «роман у романі» («подвійний роман»): роман про Майстра і роман Майстра. Ці два романи утворюють органічну єдність. У сюжеті оригінально переплетені два часові пласти: біблійний і сучасний Булгакову (1930-ті рр. і І ст. н. е.) Деякі події, явища дійсності, образи повторюються через майже два тисячоліття у пародійному, зниженому варіанті.

Повороти сюжету, ситуації і персонажі «біблійних» розділів дзеркально відображаються у розділах «московських», сприяючи розкриттю філософського та морального змісту твору.

Джерела роману М. Булгакова «Майстер і Маргарита».

Джерела

Зміст

Реальні факти життя Бул­гакова та історії СРСР у 1920—1930 pp.

Життя в СРСР у 1920—1930 pp., мистецькі органі­зації, побут городян, репресії, долі митців тощо. Життя Москви та Києва, двох міст, з якими най­більше пов'язана діяльність митця. Враження від творів мистецтва («Демон», «Шестикрилий Сера­фим» М. Врубеля, полотна В. Васнецова у Володимирському соборі у Києві, художня панорама «Гол­гофа» тощо). Історія кохання з О. С. Булгаковою (Шиловською), яка стала прообразом Маргарити

Книжні

Е. Ренан «Життя Ісуса», Г. Сенкевич «Куди йдеш», А. Франс «Прокуратор Іудеї»', Й. В. Ґете «Фауст», Гофман «Малюк Цахес», «Золотий горнець», тво­ри М. Гоголя, філософія В. Соловйова, твори Ф. Достоєвського тощо

Міфологічні

Євангельські легенди про Ісуса Христа, Понтія Пілата, Іуду та ін. Біблійні міфи про Диявола та поєди­нок Христа з ним. Слов'янські міфи про відьом, демонів, нечисту силу. Європейські міфи (німецька легенда про народження Пілата, швейцарська ле­генда про неспокій Пілата і його муки тощо). Апо­крифи (різні трактування долі Іуди, Пілата та інших біблійних персонажів)

Три сюжетні лінії роману

Біблійна лінія

Любовна лінія (земний світ)

Сатирична лінія (космічний світ)

Проблематика роману:

- Бездуховність, корисливість, жадібність обивателів

- Взаємовідносини добра і зла

- Проблема морального вибору

- Що є істина у цьому світі?

- Проблема творчості і долі митця

- Взаємовідносини митця і влади

- Вірності і зрадництва

- Самотності людини у суспільстві

- Милосердя та його відсутності

- Справедливості

- Совісті

- Віри і невір’я.

Отже, проблематика твору надзвичайно глибока: можна визначити проблеми філософські, етичні (моральні), соціальні.

Практичні завдання :

Використовуючи текст роману, дати відповіді на запитання анкет літературних героїв: Ієшуа Га-Ноцрі, Понтія Пілата, Майстра.

Ієшуа Га-Ноцрі.

- Ім’я …

- Прізвисько …

- Звідки родом …

- Якої крові …

- Де живеш постійно …

- Рідні …

- Чи знаєш грамоти …

- Скільки знаєш мов …

- Чого це ти весь час уживаєш слова “добрі люди”?…

- Що таке істина …

- Найтяжча людська вада …

- Погляд на державну владу …

(Устами Понтія Пілата)

Понтій Пілат

- Ім’я …

- Син …

- Посада …

- Місце служби …

- Скількома мовами володіє? …

- В чому ваша біда? …

- Що ви думаєте про “добрих людей” і “царство істини”?

- Найтяжча людська вада …

- Погляд на державну владу …