Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
инфоматикаaccess.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
647.68 Кб
Скачать

Послідовність виконання роботи

Завдання.На підставі таблиціОценкиз попередніх робіт створити запити на вибірку з простою умовою та умовою по текстовому полю, запит з параметром, запит на створення нової таблиці, запит на доповнення таблиці, запит на створення таблиці з обчислювальним полем, запити на відшукання повторень та їх вилученням, запити на копіювання частини таблиці.

  1. Запустіть програму Ассеss і відкрийте БД, що містить таблицю Оцінкичи іншу задану таблицю.

Рис.5. Таблиця "Оценки".

  1. Розгляньте таблицю і зробіть зміни в ній. Якщо в таблиці немає відмінників, змініть дані так, щоб вони були, а також, щоб були студенти, які вчаться лише на «4» і «5». У таблиці повинно бути не менше десяти записів.

  2. Виведить на екран (відфільтруйте) записи про студентів, які мають з математики оцінку «5». Виберіть потрібне поле (клацніть мишею у будь-якому полі з оцінкою «5»по математики будь-якого студента) і натисніть на кнопкуФильтр пол выделенному .Перепишіть номери записів у протокол. Відновіть вигляд таблиці кнопкоюУдалить фильтр .

  3. Відфільтруйте записи про студентів, що не мають «2» з математики. Виберіть поле з оцінкою «2» з математики і виконайте команду Записи ФильтрИсключить выделенное. Вилучіть фільтр.

  4. Відфільтруйте записи про студентів, які мають з математики і інформатики «4». Виконайте команду Изменить фильтр . Задайте в полях умов для математики і фізики оцінки (4і 4). Застосуйте фільтр .Перепишіть номери записів у протокол. Вилучіть фільтр.

  5. Застосуйте розширений фільтр, щоб вивести записи про студентів, які вчаться на «4» або «5»з математики або інформатики.Записи ФильтрРасширенный фильтр введіть умову в таблицю. Застосувати фільтр.Перепишіть номери шуканих записів. Вилучити фільтр.

  6. Створіть і виконайте Запрос на виборкузаписів про студентів, які мають «5» з інформатики. Увікні БД вкладкаЗапросыСоздатьКонструктор  вікноДобавление таблицы таблицуОценки Добавить (рис.6.). Виберіть та перенесить відповідні поля та введіть умову. Запустіть запис.Перепишіть номери записів.Закрийте вікно запиту зі збереженням структури запиту з назвоюЗапрос1.

  7. Модифікуйте Запрос1, щоб вибрати записи про студентів, які вчаться на «4»або «5»з математики і історії. Вікнобази даних закладкаЗапросыЗапрос1Конструктор. Оцінки «4» і «5»введіть одну під одною (у двох рядках) в умовах для полівПредмет1іПредмет3. Запустіть запит.Перепишіть номери записів. Закрийте запит без збереження.

  8. Створіть і виконайте Запросна виборкулише номерів і прізвищ студентів, у яких сьогодні день іменин. Виберіть якесь ім'я (яке вважатимемо іменем іменинника і бажано, щоб воно повторювалося, наприклад, Петр за умову пошуку. Вимкніть режим виведення на екран оцінок, якщо їхні поля занесені в структуру запиту.Запрос1за основу не брати. Виконайте і збережітьЗапрос2.

  1. Створіть Запит з параметромдля шукання записів про студентів, які мають деяку, задану параметром, оцінку з математики. Значення параметра повинен вводити користувач в окремому діалоговому вікні після запуску запиту. Виконайте цей пункт методом модифікаціїЗапрос1.У полі математики задайте параметричну умову —введіть у ньому такий вираз:[оценка]та зліквідуйте числову умову в іншому полі (інформатики).

  2. Запустіть Запрос3двічі, щоб визначити, хто має з математики "5", а хто— «2».

  3. Закрийте Запрос3,ФайлСохранить как…зберігаюче його.

  4. Сконструюйте і виконайте Запросна создание новой таблицы Отличники, куди треба з таблиціОценкископіювати записи усіх відмінників за алфавітом. Увікні БД вкладкаЗапросыСоздатьПростой запрос з таблиціОценкиперенесить усі полядайте назвуЗапрос4.Перейдіть у режим конструктора та задайте умову вибірки відмінників. ЗмінітьТип запросаЗапросСоздание таблицы… или кнопка . Введіть назву нової таблиціОтличникиі запустіть запит. Закрийте конструктор запиту, зберігаючи його, і переконайтесь, що на закладціТаблицыє нова таблиця. Відкрийте цю таблицю і переконайтесь, що в ній є записи про відмінників.

  5. Доповніть таблицю Отличникизаписами про студентів, що вчаться на «4» або «5» з усіх предметів. Відкрийте конструкторЗапрос4, змінітьтип запитуДобавление… змініть умови вибірки (4Or 5), і запустіть його на. виконання. Перегляньте таблицюВідмінники.Скільки в ній є записів? Чи є запису, що повторюються?Закрийте запит без збереження.

  6. Створіть на базі таблиці Оценкинову таблицю з назвоюРейтингз обчислювальним полемСрБалл —середнє оцінок студентів з усіх предметів. СтворітьЗапросурежимі конструктора.Перенесить у нього усі поля з таблиціОценки.Після останього поля у порожню клітинку нового поля введіть формулу= (Предмет1+Предмет2+Предмет3)/3.

  7. Підпишіть нове поле. Контекстне менюСвойства  закладка ОбщиеПодписьвведіть назву поля:СрБалл.Виконайте запит.

  8. Упорядкуйте список студентів за рейтингам. Поверніться в режим конструктора запиту, для поляСрБаллустановіть параметорСортировкапо убыванию. Виконайте запит.Перепишіть номери студентів за спаданням рейтингу у протокол.

  9. Збережіть отримані результати в таблиці Рейтинг. Врежиміконструктор змінітьтип запитуна типСоздание таблицы…задайте ім'я таблиціРейтинг  Запуск запиту. Закрийте запит зі збереженням якЗапит5.

  10. Виконайте запит на відшуканняв таблиціОтличникизаписів, що повторюються. Вікнобази даних закладкаЗапросы(але нічого не вибирати)Создать  режимПоявторяющиеся записи  виберіть таблицюОтличники  задайте поля, де можна виявити небажані повторення, наприклад,Номер, перевівши цю назву у поле пошуку повторень.Перепишіть номери записів, що повторюються, враховуючи кратність повторень, у протокол.Закрийте запит якЗапит6.

  11. Вилучіть з таблиці Отличникизаписи, що повторюються, за допомогоюЗапроса на удаление. ВідкрийтеЗапит1урежимі конструктора. Доповніть запит таблицеюОтличники. Вилучіть з конструктора таблицюОценкикомандоюПравка Удалить. Перетягнить у Поле значок*(Усі поля таблиці). ВиберітьТип запросаУдаление.Додайте ті поля, в яких слід створити умову вилучення (на приклад,Номер). В умові пошуку по полюНомерзазначте один під одним номери записів, які треба вилучити, враховуючи кратність. Запустіть запит на вилучення.

  12. Збережіть таблицю Отличники2як новостворену без записів, що повторюються.

  13. Скопіюйте в нову таблицю Адреситри перші поля усіх записів з таблиціРейтинг. Створіть новийЗапит7, у який занесіть три перші поля. Змінітьтип запитунаСоздание таблицы. Запустіть запит.

  14. Відкрийте таблицю Адресиі перегляньте її. Додайте до структури таблиці чотири нові поля: Група, Місто, Вулиця, Телефон (урежимі конструктора).

  15. Відкрийте таблицю Адресиврежимі таблиціі доповніть записи даними. Уведіть будь-які дані в нові поля, але так, щоб було по декілька студентів з різних груп.

  16. Збережіть таблицю Адреси у файлі. Закрийте базу даних.

  17. Закінчіть роботу.