Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
инфоматикаaccess.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
647.68 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 3

Тема Ассеss. Створення форм.

МетаУміти виводити на екран дані зі створеної раніше таблиці у вигляді форми, вставляти у форми елементи керування, використовувати макроси для створення форм, використовувати форми для введення та редагування записів.

Теоретичні відомості

Є два основні способи відображення даних з БД для візуального огляду:

  1. у вигляді таблиці;

  2. у вигляді форми.

Формаподібна до бланка чи карточки (рис. ).Прикладами форми є будь-який бланк, сторінки з паспорта, карточка з досьє чи бібліографічна карточка на книжку в бібліотеці. Одна форма містить дані лише з одного запису.

Рис. Форма Оценки.

У програмі Ассеss прийнято створювати базу даних спочатку у вигляді таблиці, а пізніше відображати її у вигляді форм (в інших програмах, наприклад, MS Wordнавпаки).

Перехід до форм, окрім кращої візуалізації даних, дає низку додаткових можливостей. Виявляється, що на формі можна зручно розташувати:

  • поля типу OLЕ з картинками, фотографіями тощо;

  • елементи керування: кнопки, перемикачі тощо.

  • надписи: заголовки форми, рубрик (а також розрисувати форму чи задати фоновий рисунок-заставку: сутінки, глобус, хмари тощо);

  • обчислювальні поля (це також елементи керування) для відображення результатів обчислень, виконаних на базі наявних полів;

  • закладки (багатосторінкові форми, де поля групують за змістом на різних закладках).

Є декілька способів створення форм, а саме:

  • автоматично за допомогою команди Автоформа;

  • за допомогою Майстра форм;

  • вручну за допомогою Конструктора форм;

  • комбінованим способом.

Наприклад, виконавши команду Автоформа: в столбец, отримаємо форму, в якій усі поля з таблиці будуть розташовані в стовпець і вирівняні до лівого краю.

Користувач за допомогою Конструктораможе змінити розташу­вання полів методом їх перетягування.

Щоб перемістити об'єкт у вікніКонструктора форми, треба його активізувати і вести над ним курсор, доки останній не набуде вигляду долоні. Після цього можна виконати переміщення методом перетягування.

ВикористанняМайстра формдає змогу швидко відібрати потрібні поля з таблиці для розміщення на формі або розташувати на одній формі поля з різних таблиць.

Початківцям створювати форму вручну не рекомендують. Спочатку варто створити форму командою АвтоформаабоМастер форм, а пізніше зробити зміни у формі за допомогоюКонструктора форм.

Розглянемо можливості Конструктора форм. Для конструювання форми використовуютьпанель елементів керування зкнопками.

Рис. Панель елементів керування.

Щоб вставити елемент керування, його треба вибрати на панелі і клацнути на формі у точці вставляння.

За допомогою кнопки Запуск мастераможна вставити у форму в діалоговому режимі інші елементи:підписи, поля, кнопки, перемикачі, вкладки, рисункитощо. Також методом перетягування можна вставити у форму (головну) іншу форму (підформу).

Встановлення або зміни параметрів елементів керування виконуються за допомогою команди Свойства(права кнопка або командаВид).

З метою виконнання обчислення над полями у формі створюють нове поле, наприклад, з назвою СрБалл- для обчислення середнього бала студента з усіх предметів.

Для виконання дій, шо повторюються, використовують макроси.Макроси- певна послідовність дій, що виконуються автоматично.

Мокроси виконують такі дії: відкривання і закривання таблиць, запитів, форм, звітів, фільтрування, пошук та перехід до певного запису, виведення на екран інформаційних повідомлень, запуск та вихід із додатків та інш.

Створюються макроси у вікні БД вибирають вкладку МакросыСоздать. У вікні макросів у першому стовпці вибирають одну з 50 макрокоманд та задають їй потрібні параметри. Макрос може містити кілько макрокоманд.

Завдання

Створити форму, що відповідає таблиці Оценки.

У форму вставити: заголовок ОЦЕНКИ СТУДЕНТОВ, номер групи, нове полеСрБалл, де буде обчислюватися середній бал.

На формі розмістити елементи керування: кнопки Вперед,Назад,Добавить запись, Закрыть форму.