Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЭТ-2011-методичка2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
311.81 Кб
Скачать

Тема 4. Фактори й результати товарного виробництва.

Особистий фактор виробництва - робоча сила, що представляє собою сукупність фізичних і духовних здатностей, які споживаються в процесі виробництва життєвих благ.

Речовинний фактор виробництва - це засоби виробництва, які являють собою сукупність засобів і предметів праці, споживаних у процесі виробництва життєвих благ.

Матеріальне виробництво - галузі й підприємство з виробництва матеріальних благ (промисловість, будівництво, сільське господарство), а також матеріальних послуг (транспорт, торгівля, побутові послуги).

Нематеріальне виробництво - це виробництво нематеріальних благ (духовні, моральні цінності) і надання нематеріальних послуг (охорона здоров'я, утвір, наукові консультації).

Капітал - це вартість, що приносить додаткову (прибавочну) вартість.

Загальна формула капіталу: Д - Т - Д'

Виробничі фонди - економічна категорія, що свідчить про безпосереднє з'єднання працівника з засобами виробництва до процесу виробництва, тобто працівник є або власником, або співвласником, або орендарем і не здійснює експлуатацію чужої праці.

Основні виробничі фонди - частина виробничих фондів (засоби праці), які у своєї натурально - речовинній формі повністю беруть участь у процесі виробництва й вартість яких конкретною працею працівника переноситься у вартість готового товару вроздріб , у міру зношування протягом декількох виробничих циклів у формі амортизації.

Обігові фонди - складова частина виробничих фондів (предмети праці), які цілком споживаються протягом одного продуктивного циклу, вартість яких повністю й одноразово переноситься конкретною працею працівника у вартість товару.

Амортизація - процес перенесення конкретною працею працівника вартості засобів праці в міру їх зношування на вироблений з їхньою допомогою товар і використання цієї вартості, що накопичується у вигляді амортизаційного фонду, для наступного відтворення засобів праці.

Фізичне зношування засобів праці - поступова втрата засобами праці своїх техніко - виробничих властивостей.

Моральне зношування засобів праці - втрата частини вартості засобів праці, що обумовлюється застосуванням більш досконалих і продуктивних машин і механізмів.

Кругообіг виробничих фондів - рух фондів підприємств через сфери виробництва й обігу, у результаті якого створюється нова споживча вартість, у тому числі й прибавочний продукт.

Формула кругообігу виробничих фондів і капіталу: Д – Т … П … Т! – Д!

Оборот виробничих фондів - кругообіг виробничих фондів, розглянутий не як одноразовий акт, а як безперервний процес, що періодично повторюється, в результаті якого авансована вартість повністю вертається до своєї вихідної форми.

Час обороту виробничих фондів - час, протягом якого авансована вартість проходить стадії виробництва й обігу.

Воб = Впр + Вобр

Технічна будова виробництва - відношення між масою засобів виробництва й чисельністю працівників, що приводять їх у рух.

Вартісна будова виробництва - відношення вартості виробничих фондів (постійного капіталу) до вартості робочої сили (змінному капіталу). ,где С- постійний капітал, V- змінний капітал

Органічна будова виробництва - вартісна будова виробництва, обумовлена його технічною будовою, що й адекватно відбиває зміни технічної будови.

Додаткова вартість – це вартість додаткового продукту, створеного найманими працівниками, яка повністю привласнювалась класом капіталістів.

Економічна ефективність виробництва - відношення його кінцевого результату (ВНП, або національний доход) до витрат факторів виробництва, кінцевий результат виробництва

Система показників для виміру економічної ефективності виробництва :

Продуктивність праці (ПТ) - це відношення зробленого продукту (П) до витрат живої праці (Т).

Фондоозброєність (ФО) виміряється відношенням вартості основних виробничих фондів (ОПФ) до витрат живої праці (до чисельності працівників).

Фондовіддача (ФВ) характеризує ефективність використання основних виробничих фондів, вона виміряється кількістю продукції, що доводиться на дану величину основних виробничих фондів (ОПФ).

Матеріалоємність (МЕ) характеризує питомі витрати палива, сировини, енергії, матеріалів, інших ресурсів (М) на одиницю продукції.

Норма рентабельності - один з показників економічної ефективності виробництва, він визначається відношенням балансового прибутку до повної собівартості реалізованої продукції.

де Р! - норма рентабельності;

П - прибуток;