Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ігри на знайомство.doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
455.68 Кб
Скачать

Ігри в приміщенні

ХТО УВАЖНІШИЙ

Учасники (10—20 чоловік) будуються в шеренгу перед керівником. Відстань між гравцями — крок, між ними і ведучим — 6—8 кроків.

Керівник подає і виконує команди: «Шикуйсь», «Струнко», «Руки вперед», «Сісти» і т.п. Команду виконують тільки у тому випадку, коли перед нею вимовляють слово «загін». Гравець, що виконав команду без цього додаткового слова, помилився. Він робить крок вперед і продовжує гру. При повторній помилці — ще крок вперед і т.д. Через 3—4 хвилини гру закінчують. Відзначають найуважніших, таких, що залишилися на місці, тобто переможців.

Можна провести інший варіант гри в тій же побудові. Вона називається «Заборонений рух». Всі рухи керівник показує, але умовляються, що які-небудь два заборонені. Хто помиляється — робить крок вперед, тобто правила ті ж, що і в попередній грі, так само підводять і підсумки.

«КАРЛИКИ» І «ВЕЛЕТНІ»

Ця гра на увагу для молодших школярів. Що грають, 10—15 чоловік, будуються в ряд або утворюють півколо в декількох кроках від керівника.

Ведучий називає великі предмети або тварин, наприклад: «будинок», «слон», «жираф» і т.д. Хлоп'ята піднімаються на носочки і тягнуться вгору, показуючи їх розмір. Якщо ж названі, наприклад, «шишка», «мишка», «голка» і т. д., всі учасники сідають і опускають руки. Хто помилиться — робить крок вперед, при повторній помилці вибуває з гри.

Ведучий не тільки голосно називає предмети, але і сам виконує рухи. Перевіряючи увагу тих, що грають, він навмисно «помиляється». Ті, хто погано слухає і лише дивиться, що він показує, незабаром вибувають з гри. Гра триває 2—3 хвилини, потім відзначають найуважніших.

МЕТАЛЬНИКИ

Цю гру, що розвиває спритність і окомір, можна проводити в невеликому приміщенні.

Накидання кілець. Гравці накидають на кілочки або ніжки переверненого стільця гумові кільця або з фанери, діаметром 15—20 див. За попадання з 5—6 кроків в ближню мішень дають на 2 очки менше, ніж за влучний кидок в дальню. Можна зробити щит з кілочками, на якому написана кількість Очок. Виграє той, хто набере велику суму.

Інші варіанти гри. Двоє гравців встають в 8—10 кроках один від одного. Один кидає по черзі кільця у бік товариша, той ловить їх на витягнуту руку, не виходячи при цьому з обкресленого круга (обруча). Потім гравці міняються місцями.

Можна використовувати для гри пластмасові обручі. Гравець ловить їх руками, витягнутими вперед-вгору, долоні зчеплені, обручі проходять по тулубу і падають на підлогу. Метання мішечків. Для гри потрібно п'ять мішечків, наповнених наполовину піском або горохом. Кидають з 5—6 кроків на табурет, так щоб вони не впали на підлогу. Зробити це непросто: траєкторія польоту повинна бути досить крутою. Перемога присуджується по кількості влучних попадань.

ЗМАГАННЯ СПРИТНИХ

1. На столик або табурет ставлять маленьку кеглю або невелику фігурку, кубик, тенісний м'яч і т.п. В грі беруть участь три люди. Один з них знаходиться в кроці від табурета, а двоє — збоку. У 15—20 см від предмету керівник зав'язує з двометрового шнура велику петлю.

Подається сигнал: «Увага, гра почалася!» Гравці стежать один за одним. Що стоїть біля столика вибирає момент, швидким рухом протягує руку через петлю і, схопивши фігурку, висмикує назад. Двоє інших прагнуть у цей момент затягнути петлю, щоб в неї потрапила рука першого гравця. Кожному дається одна спроба. Гравці по черзі міняються ролями. Той, хто зуміє виконати завдання, — переможець.

2. До двох круглих паличок прив'язують кінці шестиметрового шнура. В середині прикріплюють кольорову стрічку. Одну паличку тримає обома руками один гравець, а іншу — другою. По сигналу обидва починають намотувати мотузочок (шнур) на свою паличку.

Перемагає той, хто першим накрутить її до середини.

ПОЄДИНКИ

У цій грі хлопчики і дівчатка змагаються окремо. Бойові півні. На підлозі креслять круг діаметром 2—3 м. Гравці (хлопчики) діляться на дві команди і шикуються шеренгами. У кожній вибирають капітана. Вони відправляють поодинці гравця - «півня» в круг.

По сигналу керівника починається поєдинок. «Півні», стрибаючи на одній нозі, руки за спиною, намагаються виштовхнути плечем один одного за межі круга або ж примусити супротивника встати на обидві ноги. Переможець виграє очко для своєї команди. Потім в круг йде наступна пара «півнів» і т.д. Виграє команда, гравці якої отримали більше перемог.

Гру можна провести в інших варіантах: гравці сідають, тримаючись руками за голеностоп, прагнучи виштовхнути один одного плечем. Можна і спиною, при цьому гравці захоплюють один одного під руки.

Можна проводити поєдинок для дівчаток. Одна з них показує нескладну комбінацію з скакалкою, а інша повторює її. Потім вони міняються ролями, і вправу виконує інший гравець. Поступово комбінації ускладнюються. Виграє учасниця, яка за 3—4 хвилини придумає більше цікавих вправ і допустить менше помилок.

ВЕСЕЛІ СКАКАЛКИ

Ця гра розвиває спритність, координацію рухів. Дівчатка і хлопчики змагаються окремо.

Грають троє. Кінці двометрової гумки шириною 8— 10 мм зв'язують, Двоє стоять в двох метрах лицем один до одного, розставивши ноги на ширину ступні і натягнувши гумку ногами на рівні 20 см від землі

Комбінації стрибків можуть бути найрізноманітніші: стрибки всередину прямокутника і назад; на одній нозі, на двох разом і т.д.

Далі гру ускладнюють. Для цього гумку піднімають і натягують на рівень колін, а потім — на рівень поясу. Гра продовжується до тих пір, поки той, що стрибає не помилиться, тобто не торкнеться гумки. Якщо він помилився, то міняється місцем з одним з гравців, створюючих цей гумовий прямокутник.

Третій учасник вступає в гру, коли помилиться попередній. Кожен гравець, замінюючий того, хто помилився перед ним, продовжує не виконану ним комбінацію і ускладнює її.

НАВКОЛО СТІЛЬЦІВ

Ця гра допоможе визначити, хто швидше бігає. Хлопчики і дівчатка змагаються окремо.

Два стільці ставлять спинками один до одного на відстані 5— 8 кроків один від одного. Під стільцями не підлозі протягують шнур (або зв'язані скакалки) так, щоб його кінці були видні. Гравці розподіляються на пари. Двоє що грають сідають на стільці спиною один до одного. По сигналу керівника кожний з них біжить вліво, оббігаючи стілець суперника, повертається, сідає на свій стілець і старається швидше за партнера висмикнути шнур. Що зумів зробити це першим — перемагає. Потім в гру вступає наступна пара тих, що грають. У результаті визначають кращого гравця. Два правила, які необхідно пам'ятати: забороняється, оббігаючи стілець суперника, братися за нього руками; щоб висмикнути шнур, треба обов'язково сісти на стілець. Можна проводити гру так: переможець залишається на стільці і змагається з наступним гравцем. Що переміг три рази підряд поступається місцем іншому учасникові.

ХТО ШВИДШИЙ

Гравці розраховуються по порядку номерів і утворюють круг. Якщо учасників багато, вони складають два круги (по 6—8 чоловік).

Перший номер отримує палицю і, притримуючи рукою, ставить її на середину круга. Він називає, номер, відпускає палицю і біжить на своє місце. Викликаний гравець повинен швидко підбігти і схопити її, поки вона не впала. Якщо це вдається, він повертається на своє місце, а той, що водить продовжує гру. Якщо ж гравець не встигне схопити палицю, він стає таким, що водить, а той, хто був їм, йде на його місце. Грають 5—8 хвилин, потім відзначають гравців, які жодного разу не були такими, що водять, не рахуючи того, хто був призначений першим.

У грі необхідно дотримувати наступні правила: той, що водить не має права відпускати палицю перш, ніж назве номер, гравці не повинні заважати один одному. Можна провести гру з м'ячем. Правила ті ж, але замість палиці використовують м'яч. Підкинувши його, той, що водить називає номер. Викликаний гравець повинен встигнути зловити м'яч.

ЗАБАВНИЙ ХОКЕЙ

У 12—20 кроках один від одного (залежно від розмірів майданчика) ставлять два стільці або дві невеликі короткі лавки. Це хокейні ворота. Грають дві команди по 2 або 3 людини. Всім «хокеїстам» зв'язують мотузочком ноги вище за ступні, а в руки дають ключки для гри в хокей з м'ячем або на траві. Їх можна замінити звичайними гімнастичними палицями, Шайбою служить пластмасовий кубик, а якщо гра проводиться палицями, то можна використовувати замість кубика гумове кільце. Керівник вкидає «шайбу» в середині залу між двома гравцями. Переможцем вважається той, хто за 5 хвилин заб'є більше голів у ворота суперника.

В ході гри суддя-керівник вирішує, кому вводити кубик в гру, якщо він потрапить до глядачів.

Можна грати, використовуючи невеликий гумовий м'яч, без ключок і палиць. Решта правил ті ж.

ШВИДКИЙ І СПРИТНИЙ

Існує декілька варіантів цієї гри:

1. Шість-вісім стільців ставлять по кругу щільно один до іншого, сидіннями усередину. На них сідають учасники гри. Один (по долі) встає і йде в середину круга. Його місце вільне. По сигналу керівника той, що водить прагне сісти на цей стілець, але ті, що сидять переміщаються управо або вліво і заважають йому знайти вільне місце. Гравець, що не встиг пересунутися на сусідній стілець, змінює того, що водить, і гра продовжується.

2. Стільці ставлять по кругу, але спинками усередину. Учасники ігри, що стоять по кругу із зовнішнього боку, по сигналу керівника біжать управо (вліво), по свистку кожен прагне зайняти стілець. Але оскільки стільців менше, один гравець залишається без місця. Він вибуває, а з круга прибирають ще один стілець

3. Ця вправа розрахована на гравців з хорошою гнучкістю і відчуттям рівноваги. Гравець сідає на стілець, спираючись правою рукою об спинку, а лівою про сидіння. Він прагне піднятися на руках, підібгавши ноги, перенести їх між руками за стілець і, не зачепивши його, встати на підлогу.

ПОНЕСИ М'ЯЧ

У грі, що розвиває увагу, швидкість і кмітливість, беруть участь дві команди по 6—10 чоловік. Гравці маються в своєму розпорядженні шеренгами напроти один одного в протилежних кінцях холу або залу. У кроці від кожної команди проводиться межа — лінія їх «будинку», а в середину обкресленого круга кладуть волейбольний м'яч. Одна команда — «розвідники», інша — «вартові». Завдання «розвідників» понести м'яч за свою лінію, «вартові» перешкоджають цьому. Гравці в командах розраховуються по порядку номерів. Керівник голосно називає номер, гравці протилежних команд підбігають до м'яча.

«Розвідник», щоб понести м'яч, виконує вправи, відволікаючі увагу вартового (руху руками, стрибки на місці і з поворотом, випади і ін.). Якщо «вартовий» засалив його, той стає полоненим. Якщо «розвідник» втік, «вартовий» переходить на сторону супротивника. Гра продовжується до тих пір, поки всі гравці візьмуть участь в ній. Полонених підраховують і відпускають. Потім гравці міняються ролями.

У результаті перемога на стороні команди, що зуміла узяти більше полонених, Правила передбачають: «вартовий» повторює всі рухи «розвідника»; переслідувати що тікає можна до межі його «будинку»; гравець, що упустив м'яч, вважається спійманим.

ЧОВНИК

Дві команди по 5—8 чоловік розташовуються справа і зліва від проведеної лінії. Число хлопчиків і дівчаток однаково. Гравці вибирають капітанів. Гравці однієї команди стрибають, відштовхуючись ногами з місця управо, від середньої лінії, а інший — вліво. Після стрибка першого номері відзначають лінію його приземлення. Він повертається в команду, а від відмітки у зворотний бік (до середньої межі) стрибає перший номер іншої команди. Роблять відмітку його приземлення, а колишню прибирають. Від цієї відмітки в інший бік знову стрибає гравець першої команди і т.д. Контрольною завжди є середня лінія.

Якщо останньому гравцеві (команди, яка почала стрибки другої) вдалося перестрибнути через неї, його команда перемагає. Правилами не дозволяється заступати за межу, від якої стрибаєш. Якщо після приземлення гравець відступить назад, то відмітка переноситься до крайньої точки приземлення попереднього гравця. Кожен має право тільки на один стрибок, включаючи і капітанів.

ЛОВИ — НЕ ЛОВИ

Учасники гри, 6—8 чоловік, шикуються шеренгою в напівкроці один від одного. Ведучий знаходиться в 4—5 кроках від гравців з волейбольним або гумовим м'ячем, кидає його будь-якому гравцеві, при цьому вимовляє слова, наприклад, «мед», «малина», «торт» і т.п. (в цьому випадку м'яч треба ловити), або слова, що позначають неїстівні предмети, наприклад, «канат», «палиця», «окуляри» і т.п. (м'яч ловити не слід).

Той, хто помиляється, робить крок вперед, але продовжує грати. При повторній помилці Він вибуває з гри. Дуже важливо, щоб той, що спочатку водить вимовив слово, а потім кидав м'яч.

Гру продовжують до тих пір, поки в шерензі не залишаться двоє найуважніших. З них вибирають нового ведучого і всі повторюють спочатку.

ВІЗЬМИ БУЛАВУ

На столик ставлять 3—4 кеглі або булави, які можна замінити дерев'яними (пластмасовими) городками або кубиками. Гравці стоять в ряд або сидять на стільцях — в 8—10 кроках від столика. Гравців повинно бути на одне більше, ніж предметів.

Керівник показує відволікаючі вправи (рухи рук вперед, вгору, до плечей або підскоки, крок на місці). Всі гравці повторюють їх. Несподівано подається свисток. Гравці спрямовуються до столика, прагнучи схопити булаву. Той, хто не встигне цього зробити, вибуває з гри, і із столу прибирають одну булаву. Гра продовжується до тих пір, поки два найбільш швидких гравця не виявлять переможця між собою.

У іншому варіанті гри булави (6—8 штук) ставлять на підлозі по кругу, а гравці рухаються із зовнішнього боку, чекаючи сигналу. Решта правил колишня.

ШВИДКИЙ РАХУНОК

У грі беруть участь дві команди по 5 чоловік. У всіх гравців на грудях таблички з номерами від 1 до 5. У 5—8 кроках перед кожною командою ставлять по два стільці.

Керівник пропонує, наприклад, «до 19 додати 34». Що грають кожної команди повинні швидко підрахувати результат, і двоє з тих, у кого таблички з цифрами (в даному випадку «5» і «3», сума від доданків — 53), біжать і сідають поряд на стільці. Команда, що швидше виконала завдання, отримує одне очко.

Після цього називають наступну дію, наприклад, «з 43 відняти 18», і знову по двох гравців з різних команд прагнуть швидше зайняти місця на стільцях і т.д. Гра триває до тих пір, поки одна з команд не набере 5 Очок. Після цього таблички вручають гравцям нових команд, і «урок арифметики» продовжується.

Керівник гри наперед пише на листочку декілька арифметичних дій, щоб в результаті не вийшли випадково двозначні поєднання, що мають цифри 6, 7, 8, 9, 0, оскільки їх немає на табличках учасників гри.

КУБИКИ І КЕГЛІ

Для гри необхідно 15 кеглів трьох квітів — по п'ять штук кожного і ще три дерев'яних або пластмасових дитячих кубика. Дві протилежні сторони кожного з них забарвлені в однаковий колір. Наприклад, два — в червоний, два — в синій, два — в жовтий.

Кеглі ставлять по кругу, діаметр якого 6—8 кроків, так, щоб кольори чергувалися. У грі беруть участь три команди по 5—7 чоловік. Гравці розраховуються по порядку номерів. У круг входять спочатку три перші номери від кожної команди. Кожен берет кубик і по сигналу керівника кидає його на підлогу, дивиться, який колір буде зверху. Якщо кольори різі, то кубики кидають ще раз. Якщо ж на двох або три випав один і той же колір, то кожен гравець прагне швидше зібрати кеглі такого ж кольорі. Кількість кеглів, зібраних гравцями кожної команди, дорівнює числу окулярів, що присуджуються його команді.

Перед вступом до гри іншої трійки — других номерів — керівник всі кеглі ставить на місце.

Переможцем вважається команда, яка у результаті матиме найбільшу суму окулярів.

КВАЧІ ПО КОЛУ

Учасники гри (8—10 чоловік) будуються по колу, узявши в руки мотузочок, і тримають її на рівні поясу. Той, що водить знаходиться в середині круга і прагне несподівано торкнутися руки одного з гравців. Той швидко прибирає руки і випускає мотузок, а потім знову береться за неї. Той, що водить же прагне все-таки торкнутися руки іншого, що тримає мотузочок. Якщо йому це вдається, цей гравець змінює того, що водить. У іншому варіанті гри учасники стоять по кругу і тримають руки долонями вгору. Той, що водить прагне торкнутися долоні одного з гравців. Засалений змінює того, що водить. Перемагає той, хто не був в ролі того, що водить. Можна провести гру і так. Гравці вголос рахують від 1 до 70. Числа, які закінчуються або діляться на 7, вимовляти не можна. Сказати потрібно «мимо». Той, хто помиляється, вибуває з гри, і рахунок продовжується.

«ШИШКИ», «ЖОЛУДІ», «ГОРІХИ»

Гравці діляться на трійки, будуються колонною лицем до центру в трьох-чотири кроках від того, що водить, який стоїть в середині круга. Керівник дає таким, що всім грає назви, наприклад, перші в трійках — «шишки», другі, — «жолуді», треті, — «горіхи».

По сигналу той, що водить голосно говорить, наприклад: «Горіхи». Що всі грають під цією назвою повинні помінятися місцями, а той, що водить прагне встати на будь-яке місце, що звільнилося. Якщо це йому вдається, то гравець, що залишився без місця, стає таким, що водить.

Коли гра освоєна, що водить можна називати два або трьох гравців відразу, наприклад: «шишки, горіхи». Перемагають гравці, які жодного разу не були такими, що водять. Правила гри забороняють викликаним залишатися на місці.

Такий гравець стає таким, що водить.

ЕСТАФЕТА З ОБРУЧЕМ

Для гри потрібні два дерев'яних або пластмасових обруча. Змагаються дві команди по 5 чоловік, вони шикуються шеренгами напроти один одного. Відстань між гравцями в командах півтора-два кроки. Крайньому (капітанові) в кожній команді дають обруч.

По свистку капітани протягують обруч через себе, опускають його, а потім передають сусідньому гравцеві. Той робить те ж саме, передає обруч третьому і т.д. Останній повертає його таким же чином назад. Гра триває до тих пір, поки обруч не повернеться до капітана. Виграє команда, в якій це зробили швидшим і не зробили помилок. Гра проводиться три-чотири рази.

Можна використовувати для гри декілька (3—5) обручів. По сигналу, піднявши обруч вгору, капітан передає його сусідові, який протягує його через себе, піднімає і передає тому, що стоїть поряд. Поступово капітан віддає всі обручі на інший кінець шеренги. Виграє команда, що зробила це швидше.

Можна провести естафету. У 10—15 метрах перед кожною шеренгою лежать обручі, Завдання кожного гравця добігти до обруча, підняти його, протягнути через себе і повернутися назад, торкнувшись рукою наступного. Виграє команда, що виконала вправу швидше.

ДРУГИЙ ЗАЙВИЙ

Учасники гри будуються по кругу на відстані кроку один від одного.

Двоє що водять — один біжить, а іншій його наздоганяє. Коли що тікає загрожує небезпека бути спійманим, він може встати попереду будь-якого гравця, як показано на малюнку. Той тікає від переслідувача і сам прагне зайняти місце попереду. Якщо ж той, що наздоганяє встигне засалити що біжить, то гравці міняються ролями, і водить стає той, хто тікав.

Можна провести гру по-іншому. Той, що тікає прагне встати попереду одного з гравців. Але той, що опинився ззаду не тікає, а стає таким, що водить і починає переслідувати того гравця, який сам був тільки що в ролі того, що наздоганяв. Водить забороняється бігати через круг.