Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новая папка / Уніфіковані технології готельних послуг.doc
Скачиваний:
234
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
16 Mб
Скачать

2.1. Готельна послуга як складова сфери послуг

Технологія— наука про способи впливу на сировину, матеріали і напівфабрикати відповідними засобами виробництва. Розробка технології здійснюється за галузями виробництва.

Галузь - певна сфера діяльності, науки, виробництва. За офіційною класифікацією галузей усе господарство країни поділяється на матеріальне виробництво (виробнича сфера) і нематеріальну сферу (невиробнича). Цей розподіл зумовлений особливостями результатів праці й участі у формуванні національного доходу. В економічній науці було прийнято, що національний доход створюється тільки в сфері матеріального виробництва, а в нематеріальній сфері відбувається перерозподіл національного продукту.

Технологія галузі - сукупність знань про методи, засоби і раціональні прийоми у певній сфері діяльності, науки або виробництва, що забезпечує одержання кінцевого продукту.

Продукт — сукупність матеріальних (товарів споживання) і нематеріальних (послуг) об'єктів продажу, яким властива споживча вартість.

Розбіжності між товаром і послугою визначаються взаємозв'язком виробництва і споживання. Нерозривність виробництва і споживання продукту є основною характеристикою послуги.

Послуга - цілеспрямована виробнича діяльність, головною рисою якої є збігання процесів виробництва, реалізації та споживання.

Послуги бувають матеріальними і нематеріальними. Матеріальні послуги реалізуються в сфері обертання продукту, виступають як слуги виробничого призначення. Наприклад, комунальні послуги: водопостачання, очищення, освітлення, теплопостачання.

Нематеріальні послуги визначаються суспільне корисною діяльністю, що задовольняє особисті або суспільні потреби і не набуває предметної форми. Наприклад, діяльність викладача, артиста, екскурсовода, інструктора з туризму.

Сукупність різноманітних і різнорідних галузей діяльності, що створюють матеріальні і нематеріальні послуги, є сферою послуг.

Сфера послуг — одна з найперспективніших галузей економіки, що швидко розвивається.

У сферу послуг об'єднуються галузі за принципом спільності виконуваних функцій: задоволення потреб у послугах незалежно від їхнього матеріального вираження.

Сферу послуг можна диференціювати по галузях відповідно до завдань розвитку. Так, розвиток галузі торговельних послуг визначається збільшенням обсягу роздрібного товарообігу відповідно до зростання купівельної спроможності суспільства; розширенням і раціональним розміщенням мережі торговельних підприємств.

Розвиток галузі послуг харчування визначається створенням системного, швидкого й дешевого харчування на різноманітних підприємствах харчування.

Розвиток галузі побутових послуг визначається наближенням їх до споживача і найбільш повним задоволенням потреб населення. Специфічні особливості побутових послуг визначаються їх різноманіттям (900 найменувань), стислістю технологічних операцій і безпосереднім контактом замовника і виконавця.

Розвиток галузі послуг пасажирського транспорту визначається створенням міжосельних комунікацій, посиленням загальнолюдських контактів і контактів із природою, поліпшенням умов для масового туризму.

Розвиток послуг охорони здоров'я визначається задоволенням потреби населення в медичному обслуговуванні, санаторно-курортному і соціальному забезпеченні та у відпочинку.

Постійно зростають вимоги до розвитку послуг освіти, культури і мистецтва, що зумовлює їхнє вдосконалення, насамперед зміцнення матеріальної бази (навчальні заклади, клуби, театри, музеї, центри дозвілля).

Зміни, що відбуваються в соціально-економічних відносинах суспільства, призвели до ускладнення взаємодії між природою і людиною. Потреба регулювання навантаження на природне середовище посилює роль сфери послуг як чинника раціонального спілкування людини з природою через формування екологічної культури.

У сучасній економіці з'явилися тенденції до швидкого розвитку туристських послуг порівняно з іншими галузями сфери послуг. Новий статус одержали готельні послуги, критерієм якості яких став принцип гостинності.

Сучасного спрямування набувають банківські послуги — розрахунки за кредитними картками, обмін валют.

Розвиток туристської індустрії вплинув на появу послуг, пов'язаних з обов'язковим медичним страхуванням і виконанням митних умов.

За функціональними вимогами послуги поділяються на матеріальні і соціально-культурні.

Матеріальна послуга спрямована на задоволення матеріально-побутових потреб споживача послуг. Вона забезпечує відновлення (зміну, збереження) споживчих властивостей виробу або виготовлення нових виробів за замовленнями громадян, переміщення вантажів і людей, створення умов для споживання. До матеріальних належать такі послуги: побутові (ремонт і виготовлення), житлові та комунальні, харчування, торговельні, матеріально-технічного постачання, транспортні.

Соціально-культурна послуга спрямована на задоволення духовних, інтелектуальних потреб і підтримання нормальної життєдіяльності споживача. Вона забезпечує підтримання та відновлення здоров'я, духовний і фізичний розвиток особистості, підвищення фахової майстерності. До соціально-культурних належать такі послуги: охорони здоров'я, соціального забезпечення, фізичної культури, освіти, культури і мистецтва, туристські, фінансів і кредиту, страхування, нотаріальні, рекламні.

Розвиток сфери послуг є важливим чинником задоволення матеріальних і духовних потреб суспільства, тому головною закономірністю розвитку сфери послуг є розширення обсягу наданих послуг, як у цілому, так і в окремих галузях. Реалізація цієї закономірності розвитку сфери послуг визначається чисельністю населення, його потребами і матеріальними можливостями, економічною стабільністю держави і новими формами господарювання, тобто тією сумою засобів, що може бути вкладена в будівництво підприємств сфери послуг. Ця сума багато в чому визначається економічним станом суспільства.

Розвиток сфери послуг залежить також від продуктивності праці у виробничій сфері та від зростання загальних обсягів і структури платних послуг.

Разом з тим на розвиток сфери послуг істотно впливають природні, демографічні й економічні особливості окремих територій країни (Крим, Карпати, Донецька обл.). Аналіз рівня розвитку галузей сфери послуг зводиться до таких вимог:

1. Слід розрізняти поняття "потреба в послузі", "обсяг надання послуг" і "рівень розвитку даного виду послуг". Потреба відображає обсяг послуг, що може придбати населення даної економічної території; обсяг наданих послуг відображає фактичне споживання послуг населенням, а рівень розвитку — відношення обсягу наданих послуг до потреби в них.

Чим більше відношення, тим вищий рівень розвитку послуг.

2. Потреби в кожній послузі визначаються вільним впливом місцевих природних, демографічних і економічних особливостей території.

3. Якість послуг визначається їхньою структурою, тривалістю виконання послуги, місцем розташування стосовно споживача.

4. Вартість платної послуги має визначатися розміром реальних прибутків населення.

В економічно розвинутих країнах частка послуг у валовому внутрішньому продукті коливається в межах 30—55 %: у Швейцарії — 55,6 %, Данії - 53,5 %, Канаді - 53,5 %, США - 50,9 %, Великій Британії - 50,8 %, Росії — 29,9 %. При цьому з'являються нові види галузей сфери послуг і збільшення числа зайнятих у ній. Так, у галузевій класифікації США виділяється сфера дозвілля, до якої належать туристські послуги, що включають готельні підприємства, спеціалізовані підприємства відпочинку і розваг, державні зони відпочинку й історичних визначних пам'яток. У загальній сфері послуг США питома вага сфери дозвілля становить 13,5 %, у тому числі готельних послуг — 3,9 %.

За статистичними даними 1998 р. частка сфери послуг у валовому внутрішньому продукті України становила 9,5 % (табл. 2.1).

Структура сфери послуг в Україні включає такі послуги: пасажирського транспорту і зв'язку, житлово-комунальні, з виховання й освіти, культури, туристсько-екскурсійні, фізичної культури і спорту, з охорони здоров'я, санаторно-курортні й оздоровчі, правового характеру і послуги банків України. При цьому готельні послуги включені до складу житлово-комунальних послуг і становлять 5,07 % прибутків цих послуг і 2,23 % від усієї сфери послуг (табл. 2.2).

Аналізуючи статистичні дані з надання послуг засобами розміщення в Україні, можна виділити самостійну галузь "готельна індустрія". У статистичному довіднику України за 1998 р. виявлено неузгодженість видів галузей (25 видів), спрямованих на надання послуг, і структури платних послуг (12 видів). Так, галузі "торгівля" і "громадське харчування" не включені в структуру платних послуг, а прибутки від туристсько-екскурсійних послуг "неіснуючої" галузі туризму становлять0,6 % від усієї сфери послуг. При цьому послуги від нової галузі "фізична культура і спорт" становлять 0,1 % від усієї сфери послуг

Соседние файлы в папке Новая папка