Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична робота_2.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
559.62 Кб
Скачать

Технічна характеристика ситовіяльної машини а1-бсо

Показники

Значення

Продуктивність, т/год.

1,6 - 2,2

Число ситових рам, шт.

24

Кількість ярусів сит, шт.

3

Частота коливань сит, хв-1.

480 - 525

Амплітуда коливань сит, мм.

4,5 - 6,5

Витрата повітря, м3/хв.

70

Потужність електродвигуна, кВт.

1,1

Маса, кг.

1020

4.4. Машини для лущення зерна.

Лущення - одна з основних операцій при виробництві крупи. Це зняття квіткових плівок із зерна ячменю, рису, вівса та проса, плодових оболонок із зерна гречки та пшениці, а також насіннєвих оболонок з гороху.

Залежно від міцності зв'язку квіткових та плодових оболонок з ядром зерна для їх лущення потрібна різна тривалість та інтенсивність впливу робочих органів машини. Наприклад, для лущення проса та гречки потрібен короткочасний вплив робочих органів, для лущення вівса та рису потрібен більш інтенсивний вплив, а для ячменю потрібен тривалий та інтенсивний вплив.

Основною вимогою до лущильних машин є високий ступінь лущення при максимальному збереженні цілісності ядра.

Машини для лущення зерна:

- вальцедекові верстати типу 2ДШС для лущення проса та гречки;

- лущильна машина ЗРД для лущення рису, проса та гречки;

- лущильна машина для рису У1-БШВ;

- лущильна машина для вівса А1-ДШЦ;

- лущильно-шліфувальна машина типу ЗШН для пшениці, гороху та кукурудзи.

Розглянемо технологічний процес роботи лущильної машини У1-БШВ (рис.4). Лущення відбувається між двома швидко 1 та повільно 2 обертовими валками, що вкриті гумою та мають роздільний привід. Повільно обертовий валок притиснутий до швидкообертового за допомогою системи вантажів й одержує від нього обертання крізь шар продукту. Потік зерна подається в приймальний патрубок 4, відкривається живильна заслінка 6, що діє на датчик наявності зерна 5, який подає сигнал на автоматичне включення привода та привалу валків. На скатній площині є кишеня 7, потрапляючи в яку продукт слугує подушкою, яка запобігає дробленню лущеного зерна під час падіння. Повітряний потік крізь патрубок 3 виносить пилоподібні частки та лушпиння в циклон, де відбувається очищення повітря від лушпиння.

Коефіцієнт відділення квіткових оболонок від ядер становить 92%, вихід цілого ядра 97%, термін служби прогумованих валків 145 годин.

Регулювання:

- кількість продукту, що потрапляє на лущіння регулюють заслінкою 6;

- датчики наявності зерна автоматично контролюють підпір продуктом лущення знизу, перевантаження електродвигуна, зношування валків.

Рис.4. Технологічна схема лущильної машини У1-БШВ:

1 - валок, що швидко обертається; 2 - валок, що повільно обертається; 3 - аспіраційний патрубок; 4 - приймальний патрубок; 5 - датчик наявності зерна; 6 - заслінка; 7 - накопичувальна кишеня; I - зерно рису; II - повітря; III - лущене зерно (крупа).

Таблиця 4

Технічна характеристика лущильних машини

Показники

Значення

У1-БШВ

А1-ЗРД-3

Продуктивність, т/год:

3

3

Розмір прогумованих валків, мм:

довжина

діаметр

400

200

400

200

Частота обертання валка, що швидко обертається, хв-1 (в від’єднаному стані).

920

910

Відношення окружних швидкостей валків.

1,4

1,4

Витрата повітря на аспірацію, м3/год.

1100

800 - 900

4.5. Машини для шліфування крупи.

Відділення плодових, насіннєвих оболонок та зародків, які міцно з’єднані з ядром називається шліфуванням. При цьому також досягається згладжування поверхні крупи, що поліпшує її товарний вигляд.

Марки шліфувальних машин:

- шліфувальні машини РС-125 та А1-БШМ-2,5 - для шліфування рису після лущення (основні);

- лущильно-шліфувальна машина А1-ЗШН-3.

Розглянемо технологічний процес роботи шліфувальної машини РС-125 (рис.5). Шліфувальна машина складається із корпусу 10, всередині якого на валу 4 встановлено абразивний барабан 15, підставки корпусу 5, рами із механізмом регулювання зазору між абразивним барабаном 14 та сітчастою обичайкою 15. Із приймального патрубку 12, через регулятор подачі 13 продукт потрапляє на верхню частину конічного абразивного барабану 14 та відцентровою силою скидається в кільцевий простір між барабаном та сітчастою обичайкою 15. При терті об обичайку та абразивну поверхню барабана відбувається відділення від ядра рису оболонок у вигляді борошна, згладжування поверхні крупи рису та поліпшення її товарного вигляду. Для запобігання обертанню крупи разом із барабаном у сітчастій обичайці встановлено гумові гальма 9, які мають регулювальні болти 8 для зміни зазору між гальмом та абразивною поверхнею барабану. Крізь збірний конус 17 шліфована крупа виводиться з машини. Борошно, яке утворюється при шліфуванні крупи, проходить крізь отвори сітчастої обичайки та накопичується у тарілці 6, потім за допомогою скребкового механізму 18 виводиться з машини через випускний патрубок 19.

Зазор між абразивним барабаном та сітчастою обичайкою регулюють переміщуючи барабан всередині корпусу за допомогою штурвалу 20 та гайки 21.

Таблиця 5