Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія розвитку мікробіології (Жаленко).docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
417.65 Кб
Скачать

Морфологічний період

Доказ існування невидимих ​​збудників хвороб стало можливим після винаходу мікроскопа.

У 1590 р. в Голландії в м. Міддельбурзі шліфувальники скла брати Ганс і Захарій Янсени сконструювали прилад зі збільшу­вальних скелець, а в 1610р. Г. Галілей виготовив перший мікроскоп. У 1619 р. з'явився дволінзовий мікроскоп голландського фізика Корнелія Дреббеля. Так було винайдено прототип сучасного світлового мікроскопа.

У 1665 Роберт Гук вперше побачив рослинні клітини. Однак 30 кратного збільшення його мікроскопа не вистачило щоб побачити найпростіших і тим більше бактерії. На думку В. Л. Омельянского «першим дослідником, перед здивованим поглядом якого відкрився світ мікроорганізмів, був учений єзуїт Афанасій Кірхер (1601-1680), автор ряду творів астрологічного характеру», проте зазвичай першовідкривачем мікросвіту називають Антоні ван Левенгука.

Якщо вважати, що мікробіологія виникла тоді, коли людина вперше побачила і описала мікробів, то можна точно встановити «день народження» науки та ім'я її засновника. Цією людиною є гол­ландський натураліст Антоні ван Левенгук (1632—1723).

Торговець полотном А. Левенгук захоплювався шліфуванням скла і довів це мистецтво до досконалості, сконструювавши мікроскоп, який дозволив збільшувати розглядаються предмети у 300 разів.(рис. 1)

Рис. 1

Мікроскоп А. Левенгука:

А, В — вигляд ззовні; Б - схема будови.

1 — щілина; 2 — рухома голка, на якій вміщують досліджуваний об'єкт, 3 — гвинт для наведення різкості

Вивчаючи під мікроскопом різні об'єкти (дощову воду, настої, зубний наліт, кров, випорожнення, сперму), А. Левенгук спостерігав найдрібніших тварин, яких він назвав «анімалькулями» - дуже маленькі тварини . Свої спостереження А. Левенгук регулярно повідомляв у Лондонське королівське товариство, а в1695 р. узагальнив у книзі «Таємниці природи, відкриті Антонієм Левенгуком».

У своєму листі Лондонському Королівському суспільству він повідомляє як 24 квітня 1676 він розглядав під мікроскопом краплю води і дає опис побачених там істот, у тому числі бактерій. Левенгук вважав виявлених ним мікроскопічних істот «дуже маленькими тваринами» і приписував їм ті ж особливості будови і поведінки, що і звичайним тваринам. Повсюдне поширення цих «тварин» стало сенсацією не тільки в науковому світі. Левенгук демонстрував свої досліди всім бажаючим, у 1698 році його навіть відвідав Петро I.

Тим часом, наука в цілому ще не була готова до розуміння ролі мікроорганізмів в природі. Система теорій виникла тоді лише у фізиці. За часів Левенгука були відсутні уявлення про ключові процеси живої природи. Тому не дивно що «тваринкам» Левенгука не знайшлося місце ніде, крім як у колекції курйозів.

Різні форми бактерій (малюнок А. Левенгука, 1683)

Морфологічний період був початком нагромадження фактичних знань.

Ви­вчення морфології мікробів було доступніше, ніж дослідження їхньої функціональної діяльності, і тому саме на визначенні форми й зосе­реджено увагу в перших мікробіологічних працях. Але й під час вивчення морфології мікроорганізмів доводилось обмежуватися зде­більшого констатацією фактів, бо інструменти, якими користувались тоді, були дуже примітивними. Мабуть, цим і пояснюється те, що видатний природознавець К. Лінней (1707—1778), який створив шту­чну систему живої природи, стверджував, що мікроорганізми нале­жать до одного загального роду, назвавши його «хаос». «Вони надто маленькі, надто туманні й ніхто ніколи про них нічого певного не взнає...», писав він наприкінці XVIII ст.