Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методи прийняття управлінських рішень.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
221.18 Кб
Скачать

2. Ефективність менеджменту

2.1. Способи оцінки ефективності менеджменту

Ефективність менеджменту – результативність управлінської діяльності.

Головні цілі діяльності організації в сфері (області) виробництва, фінансів, збуту й у соціальній сфері. Зміст основних цілей у кожній зі сфер. Ефективність менеджменту виявляється через ефективність (результативність) основної діяльності організації. Критерієм результативності діяльності організації: дієвість, економічність, прибутковість, продуктивність, якість трудового життя, інноваційна активність. Економічні показники ефективності керування.

    1. Ознаки ефективного менеджменту

Практика менеджменту свідчить, що всі зразкові компанії володіють поруч вихідних ознак, що забезпечують їм ефективність основної діяльності. Максимальна увага споживачам. Людина – головний ресурс організації: кожен працівник розглядається як джерело ідеї, а не просто як пари робочих рук. Орієнтація на дію. Розвиток самостійності і заповзятливості. Орієнтація на загальнофірмові цінності. Вірність своїй справі. Простота і скромність. Сильні лідери.

2.3. Шлях підвищення ефективності менеджменту в організації

Підвищення ефективності менеджменту в організації повинне здійснюватися на основі системного підходу. Заходу для підвищення ефективності менеджменту. Удосконалена структура керування, її зміцнення, децентралізація більшості функцій. Вироблення стратегії розвитку організації на основі аналізу її сильних і слабких сторін, розробка філософії і політики організації. Розробка інформаційної системи організації, що забезпечує ефективний комунікаційний зв'язок між співробітниками і підрозділами. Сума навичок працівників, необхідна для їх ефективної професійної діяльності. Розробка системи підбора, оцінки, навчання і переміщення керівних кадрів, планування кар'єри керівників, застосування стилю керівництва, адекватного внутрішньому і зовнішньому факторам, що впливає на організацію. Застосування найбільш ефективних методів підбора персоналу, його оцінки, створення максимального сприятливого соціально-психологічного клімату. Створення культури організації, вироблення спільних цінностей, визнаних і схвалюваних співробітниками.

3. Природа і склад функцій менеджменту

    1. Поняття і види функцій менеджменту

Функції менеджменту визначають стійкий склад специфічних видів управлінської діяльності, що характеризуються однорідністю цілей, чи дій об'єктів їхнього додатка. Вони характеризують загальні задачі і напрямки управлінських робіт, склад і зміст яких у найменшому ступені залежить від специфіки конкретної організації.

Різні концепції менеджменту передбачають велика розмаїтість складу і змісту функцій менеджменту. При системному розгляді можна виділити три групи функцій менеджменту, найбільш загальні для усіх видів організації і будь-яких умов функціонування: загальні, соціально-психологічні і технологічні функції менеджменту.

    1. Зміст процесу керування інноваціями

Загальні функції відбивають загальний порядок керування діяльністю організації. Вони в однаковому ступені необхідні як у рамках стратегічного, так і в рамках оперативного менеджменту. Взаємозв'язок загальних функцій менеджменту: формування цілого, планування, організація, облік, контроль, регулювання.

    1. Склад і зміст соціально-психологічних функцій менеджменту

Соціально-психологічні функції менеджменту забезпечують регулювання відносин між людьми, що виникають у процесі формування організації; у сучасних умовах вони стають нерідко вирішальним специфічним фактором успіху підприємницької діяльності організації. До цих функцій відносяться делегування і мотивація. Вони дозволяють визначити склад задач і повноваження кожного з учасників здійснюваних процесів і сформулювати найбільш сприятливі умови його діяльності, що стимулюють одержання високих результатів.

    1. Склад і зміст технологічних функцій менеджменту

Технологічні функції менеджменту характеризують зміст процесів і методів керування. Вони містять два головних компоненти: комунікації і рішення.

Комунікації в менеджменті – це обмін інформацією при підготовці і забезпеченні реалізації управлінських рішень. Основні задачі комунікацій. Типи структур комунікаційних мереж у менеджменті.

Управлінське рішення – один з головних інструментів вироблення і реалізації ефективної концепції менеджменту в організації. Основні вимоги, пропоновані до управлінського рішення. Типові управлінські рішення по основних функціях менеджменту: формування цілей, планування, організація, контроль.

ЗМ1СТОВИЙ МОДУЛЬ 2.