Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методи прийняття управлінських рішень.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
221.18 Кб
Скачать

8. Методи та інструменти менеджменту

8.1. Методи менеджменту

Методи менеджменту – система правил і процедур рішення різних задач керування з метою забезпечення ефективного розвитку організації. Розрізняють: методи керування функціональними підсистемами організації; методи виконання функцій менеджменту; методи підготовки і прийняття управлінських рішень. В основу виділення останньої, третьої групи методів менеджменту покладений опис процесу керування з позицій процесу прийняття рішень. Відповідно до цього методи цієї групи підрозділяються на: методи підготовки й обґрунтування рішень; методи вибору рішень; методи реалізації рішень.

8.2. Моделювання в менеджменті

Моделювання в менеджменті – процес побудови і дослідження моделей керування організацією. Під моделлю розуміють ідеальний чи матеріальний об'єкт, що приблизно відтворює основні елементи і найбільш істотні зв'язки і відносини досліджуваного об'єкта. Ціль моделювання – одержання нової, тобто не зафіксованої у вихідної даних, інформації про досліджувані об'єкти. Найбільш розповсюджені види моделювання в менеджменті: економіко-математичне моделювання; моделювання на основі системного аналізу; імітаційне моделювання. Економіко-математичне моделювання дозволяє сформулювати проблему у виді математичної задачі. Основні типи економіко-математичних моделей: моделі математичного програмування; моделі теорії графів; балансові моделі; моделі теорії імовірності і математичної статистики; моделі теорії ігор.

Моделі системного аналізу (СА) використовуються для рішення слабко структурованих проблем, що характеризуються істотною невизначеністю Моделі СА поділяють на: формальні моделі; евристичні, що використовують узагальнений досвід і інтуїцію фахівців. Методи імітаційного моделювання одержали найбільше поширення в сучасних умовах динамічно змінюється зовнішнього і внутрішнього середовища менеджменту. Основні типи процесу імітації. Імітаційна система підтримки рішень і моделювання.

8.3. Інструменти менеджменту

Інструмент менеджменту – сукупність моделей і методів, використовуваних для рішення задач менеджменту і їх інформаційного, організаційного і методичного забезпечення. До інструментів менеджменту відносять: систему керування по цілям (МВО); систему і методику ПАТТЕРН (PATTERN) для рішення задач цілеполагання, планування, регулювання і контролю; систему і методику ПЕРТ (PERT) для рішення задач планування цільових комплексних програм і проектів; експертизи й ін.

Процес керування в системі МВО. Основні елементи методики ПАТТЕРН. Схема процесу експертизи. Методи, використовувані при формуванні групової оцінки: «круглого столу», «мозкової атаки», Дельфи, формування групової оцінки в умовах ізольованості експертів друг від друга.

ЗМ1СТОВИЙ МОДУЛЬ 6

9. Умови ефективності управлінських рішень. Організація і контроль виконання рішень

9.1. Фактори, що враховуються при визначенні ефективності рішення

Щоб рішення було ефективним, повинне враховуватися ряд факторів. Ієрархія в ухваленні рішення – делегування повноважень по прийняттю рішень ближче до того рівня, на якому мається більше необхідної інформації і який безпосередньо бере участь у реалізації прийнятого рішення. Використання цільових міжфункціональних груп, у яких члени, що входять у їхній склад, відбираються з різних підрозділів і рівнів організації. Використання безпосередніх (прямих) горизонтальних зв'язків при прийнятті рішень. Централізація керівництва при ухваленні рішення. Процес ухвалення рішення повинний знаходитися в руках одного (загального) керівника.

9.2. Вимоги, пропоновані до управлінських рішень

Рішення вважається ефективним, якщо воно відповідає вимогам, що випливають з розв'язуваної ситуації і цілей організації. Рішення повинне бути ефективним, тобто найбільше повно забезпечувати досягнення поставленою організацією мети. Воно повинно бути економічним, тобто забезпечувати досягнення поставленої мети з найменшими витратами. Своєчасність не тільки ухвалення рішення, але і досягнення цілей. Обґрунтованість рішення, і в цьому повинні бути переконані виконавці. Рішення повинне бути реально здійсненним, тобто не можна приймати нереальні, абстрактні рішення.

9.3. Технологія виконання управлінських рішень і вимоги до неї

Уміння передавати задачі виконавцям – головне джерело ефективності прийнятого рішення. Основні причини невиконання рішень: воно було недостатнє чітко сформульоване чи менеджером, при ясному і чіткому формулюванні, погано засвоєно виконавцем; у виконавця не було необхідних умов і засобів для виконання задачі; у виконавця не було внутрішньої згоди для виконання рішення, запропонованим менеджером.

Для того, щоб модель діяльності виконавця по виконанню рішення була цілком реалізована відповідно до первісної ідеї менеджера, до неї (модель) пред'являють ряд вимог: повнота; мотивація; стресостійкість і міцність; глибина відображення первісної ідеї; погодженість; точність; гнучкість.

9.4. Організація і контроль виконання рішень

Організація виконання рішення – це специфічна діяльність керівництва, що завершує управлінський цикл. Складність і особливість роботи менеджера по організації виконання рішень. Взаємозв'язок організації і контроль виконання рішень. Призначення контролю. Функції контролю: діагностична, зворотного зв'язку, організаційний, стимулююча, коригувальна, педагогічна. Основні різновиди контролю: попередній, поточний і наступний.