Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект_кондицион.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
612.86 Кб
Скачать

1.2. Основні елементи і класифікація систем кп . Способи й апаратура обробки повітря . Центральні скп і їхні структурні схеми .

Класифікація СКП :

  1. По наявності, взаємному розташуванню основних елементів - центральні , місцеві і центрально-місцеві .

  2. По функціональному призначенню - комфортні, технологічні комфортно-технологічні .

  3. За принципом централізації окремих елементів і характером теплохладопостачання - автономні , неавтономні .

  4. По сезонності роботи - літні , зимові і цілорічні.

  5. За схемою живлення або якостю використовуваного повітря - прямоточні , з частковою рециркуляцією і рециркуляційні .

  6. По величині тиску, що розвивається, ( P 1 кПа ), середнього тиску ( P = 1...3 кПа ) і високого тиску ( P  3 кПа ) .

  7. По надійності забезпечення мікроклімату в приміщеннях, що обслуговуються - I кл допускають відхилення параметрів внутрішнього повітря при зміні параметрів зовнішнього повітря (відхилення в середньому при цілодобовій роботі  100 год/рік і при однозмінній 70 год/рік ), II кл (відхилення в середньому при цілодобовій роботі  250 год/рік і при однозмінній  175 год/рік ) і III кл (відхилення у середньому при цілодобовій роботі 400 год / рік і при однозмінній  315 год/рік ).

Системи I класу надійності застосовуються для технологічного кондиціонування повітря , II класу - для обслуговування приміщень житлових і громадських будинків . Системи III класу надійності працюють у режимі приточної вентиляції і використовуються в тому випадку , коли звичайні системи вентиляції не можуть вирішити задачу забезпечення необхідного мікроклімату в приміщеннях, що обслуговуються .

1.3. Способи й апарати обробки повітря .

  1. Підігрів - рекуперативні поверхневі теплообмінники (повітронагрівачі) , обробка повітря абсорбентами в контактних апаратах (зрошувальних камерах при температурі абсорбенту вище температури повітря ) .

  2. Охолодження - у поверхневих теплообмінниках (повітроохолоджувачах) , у контактних апаратах форсункові і насадкові камери

Рис.1.1. Основні елементи систем кондиціонування повітря

при температурах рідини нижче температури повітря , перегрітою водою у форсункових апаратах .

  1. Осушення - обробка водою в контактних апаратах (зрошувальних камерах) при температурі води нижче точки роси оброблюваного повітря , обробка повітря абсорбентами в контактних апаратах , обробка повітря адсорбентами в поличних адсорберах, у поверхневих теплообмінниках при температурі поверхні контакту нижче точки роси повітря .

  2. Зволоження - водою в контактних або плівкових апаратах при температурі води вище точки роси повітря .

  3. Обезпилення в касетних волокнистих, рулонних або масляних фільтрах, що саморегенеруються .

  4. Спеціальне хімічне очищення - у залежності від виду забруднювача обробка лужними або кислотними абсорбентами в контактних апаратах (зрошувальних камерах ) , обробка адсорбентами в поличних адсорберах.

  5. Бактеріологічне очищення - озонування , хлорування в потоці перед зрошувальною камерою , ультрафіолетове опромінення .

  6. Коректування електричної характеристики повітря (збільшення вмісту легких негативно заряджених часток ) - аероіонізація повітря на виході з повітророзподільників (основні типи і конструкції типів аероіонізаторів ) .

  7. Видалення запахів (дезодорація) - озонування повітря в потоці , обробка адсорбентами в поличних адсорберах , добавка дезодорантів .