Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичні матеріали по ПС 1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
219.14 Кб
Скачать

Змістовий модуль с-4. Соціальна структура та соціальна стратифікація

Соціальна структура суспільства. Соціальна група. Підструктури. Соціально-демографічна структура. Професійно-кваліфікаційна структура. Соціально-територіальна структура.

Соціальна стратифікація. Функціональний, конфліктний та еволюційний підходи. Тенденції змін соціальної стратифікації в Україні у перехідну добу. Соціальна мобільність. Принципи соціальної мобільності.

Змістовий модуль с-5. Соціологія особистості

Предмет дослідження соціології особистості. Ключові поняття і категорії соціології особистості: людина, індивід, особистість, індивідуальність. Основні проблеми соціології особистості. Теорія соціальних ролей. Характерні риси особистості та її внутрішня структура. Потреби, інтереси, мотиви й цінності. Соціальна типологія особистості. Проблема соціалізації, соціальної адаптації та інтеріоризації. Ресоціалізація особистості в перехідних суспільствах. Особистість в добу глобальних трансформацій.

Змістовий модуль с-6. Соціологія молоді

Соціологія молоді як спеціальна соціологічна теорія. Стан дослідження молоді в радянській соціології. Соціологія молоді як складова державної молодіжної політики. Молодь як об’єкт суспільних впливів і суб’єкт суспільного розвитку. Основні поняття і категорії соціології молоді. Молодь – суспільно диференційована соціально-демографічна спільнота. Сутність молоді та її основна соціальна якість. Молодіжні проблеми та їхній зміст. Основні тенденції соціальних процесів у молодіжному середовищі в Україні.

Сфери життєдіяльності соціальних суб’єктів Змістовий модуль с-7. Соціологія економіки

Зміст соціології економіки як науки та відокремлення її об’єкта, предметна сфера і функції. Сутність закономірностей та основних методів і категорій соціології економіки.

Характеристика змісту основних напрямів соціології економіки. Місце і роль її у розвитку соціологічних теорій середнього рівня та системи соціологічного знання загалом.

Змістовий модуль с-8-9. Соціологія управління та праці

Основні етапи розвитку соціологічного знання про економічну сферу. Аналіз економічної сфери в концепціях М.Вебера і Е.Дюркгейма. Взаємодія економічної та соціальної сфер у працях українських вчених. Розробка предмета економічної соціології Парсонса і Смелзера. Постмодерністське бачення економічних проблем. Економіка в добу глобальних трансформацій. Соціологія економічної глобалізації. Економіка масового споживання та її риси. Складові предмета соціології управління та праці: соціально-трудові відносини та процеси, соціальне управління ними, суб’єкти праці, соціальні інститути у сфері праці. Нові підходи в соціології управління. Поняття менеджменту. Сфера дії менеджменту. Соціологія управління та праці, її розвиток в Україні. Стан розвитку економіки України та його вплив на свідомість і поведінку громадян. Сутність інституційної сумісності сучасного українського суспільства із глобальним соціально-економічним простором. Ставлення населення до глобалізації та євроінтеграції.