Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичні матеріали по ПС 1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
219.14 Кб
Скачать

Соціологічний практикум Організація та проведення соціологічних досліджень Змістовий модуль с-10. Соціологічний практикум

Підготовка до проведення соціологічного дослідження. Виявлення проблемної ситуації. Поняття проблеми в соціології. Формулювання проблеми дослідження: загальні правила і процедури. Основні вимоги до складання програми. Функції програми соціологічного дослідження: складові компоненти. Методологія програми та її зміст. Правила розрахунку та обґрунтування вибірки. Одиниця аналізу в соціологічному дослідженні. Поняття репрезентативності. Опитування та його різновиди. Анкетування та його технічний інструментарій. Структура анкети. Способи побудови питань анкети. Види питань. Якісні методи соціологічного дослідження.

Загальна теорія політики. Форми політичного устрою Змістовий модуль п-11. Вступ до політології: політика і влада

Підходи до розуміння політики. Об’єкти та суб’єкти політики. Функції політики. Структура політики: політичні інтереси, політична свідомість, політична діяльність, політичні відносини, політична організація. Політичний процес.

Політична влада. Основні ознаки, структура та зміст влади. Джерела та ресурси влади. Легітимність влади. Специфіка української політичної влади.

Виникнення політичної науки. Предмет, основні категорії та методи політології. Теоретичний та практичний рівні політології, її функції. Політологія як сукупність суспільно-політичних дисциплін та її зв’язок з іншими науками.

Змістовий модуль п-12. Держава як форма політичної організації суспільства

Природа та сутність держави. Ознаки та функції держави. Соціальна держава. Правова держава.

Механізм розподілу та функціонування державної влади: законодавча, виконавча, судова. Форми державного правління. Глава держави. Класифікація держав за адміністративно-територіальним устроєм (унітарні, федерації, конфедерації). Місцеве самоврядування.

Характеристика державної влади в Україні за Конституцією. Державна та регіональна політика в Україні.

Змістовий модуль п-13. Політичні режими. Демократія

Політичний режим та основні параметри його визначення. Моделі недемократичних режимів (тоталітаризм, авторитаризм). Поняття та сутність демократії. Основні теорії демократії (ліберальна, плюралістична, елітарна). Складові демократичного устрою. Демократичні цінності.

Пряма та представницька демократія. Референдуми, їх принципи, процедури та різновиди. Вибори та принципи проведення демократичних виборів. Типи виборчих систем. Критерії оцінки і технології проведення виборчої кампанії. Виборчий процес в Україні. Структура та політичні орієнтації українського електорату.

Інституціональні та функціональні елементи політичного процесу Змістовий модуль п-14. Громадянське суспільство та громадянська культура

Громадянське суспільство, його моделі та складові. Громадянська культура. Політична свідомість. Соціалізація, її агенти та етапи.

Автономність особистості. Поняття прав і свобод людини та громадянина. Конституція України про права й свободи людини. Поняття обов’язку й відповідальності громадянина. Механізм захисту прав та свобод людини у світі та в Україні.

Змістовий модуль п-15. Політичні партії

Політичні партії: сутність та еволюція. Структура і ознаки політичних партій. Функції політичних партій. Партійні ідеології, їх призначення та різновиди. Основні критерії типології та різновиди політичних партій. Критерії класифікації українських політичних партій. Партійні системи та їх різновиди. Визначення й особливості партійної системи України.

Роль партій у залученні громадян до політики – порівняльні моделі та приклад України. Виборчі технології політичних партій. Роль партій у процесі законотворення та у висуванні політичних лідерів.