Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичні матеріали по ПС 1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
219.14 Кб
Скачать

Змістовий модуль п-16. Групова політика і демократія Політичні еліти та лідерство

Підходи до визначення поняття “політична еліта”. Основні теорії еліт. (класичні та сучасні). Критерії приналежності до політичної еліти. Системи рекрутування політичної еліти. Класифікація політичної еліти. Співвідношення політичної еліти з іншими групами суспільства. Політична еліта України.

Плюралістична модель групової політики. Захист групових інтересів та лобіювання в умовах демократії. Громадські організації та їх класифікація. Діяльність груп за інтересами в Україні.

Поняття та підходи до визначення політичного лідерства. Функції політичного лідера. Риси політичного лідера. Класифікація лідерства. Характеристика політичного лідерства в Україні.

Змістовий модуль п-17. Політичні конфлікти

Політичний конфлікт, сутність, джерела та причини виникнення. Функції конфліктів. Класифікація конфліктів. Політичні кризи. Фази розвитку конфліктів та чинники впливу. Технології управління конфліктами. Шляхи та методи вирішення конфліктів. Механізм переговорів. Характеристика суспільно-політичних конфліктів в Україні. Політична модернізація. Перспективи модернізації в Україні.

Змістовий модуль п-18. Міжнаціональні відносини та етнополітика

Етнос, народ, нація. Національне самовизначення. Національна ідентичність та менталітет. Процес формування націй та національно-державних утворень. Націоналізм як ідеологія та політична практика. Різновиди націоналізму. Етнічні конфлікти у сучасному світі: їх причини та форми.

Форми національної політики. Міжнаціональні відносини в Україні. Державна етнополітика в Україні. Полікультурність як принцип демократичної політики. Мовна політика та мовні права громадян. Мовні статуси (національна, офіційна та державна мови). Мовна політика в Україні.

Змістовий модуль п-19. Світові політичні процеси та міжнародні відносини

Демократія як тенденція глобального розвитку. Моделі демократичних трансформацій у світі. Глобалізація, її причини, сутність, чинники впливу та форми прояву. Глобальні проблеми людства.

Міжнародна економічна та політична інтеграція (регіональна і світова). Міжнародні організації. Роль ООН у системі міжнародних відносин. Європейський Союз. Євроатлантичний вимір інтеграції в Європі й НАТО. Зовнішньополітичний курс України: принципи, основні напрями та перспективи співробітництва.

Семінарські заняття

Заняття 1.

Самостійна робота студентів

Зміст теоретичного матеріалу, що вивчається студентами самостійно

Назва розділів, тем та питань

Обсяг навчального часу в академічних годинах

1

2

3

1.

Змістовий модуль С-1. Соціологія як наука. Предмет і функції соціології.

Основні підходи до розуміння суспільства. Становлення соціологічної думки. Розвиток поглядів на суспільство і людину. О.Конт – засновник соціології. Г.Спенсер як продовжувач позитивізму в соціології. Ідея соціальної еволюції. Соціологічна концепція марксизму. Класична соціологія. Перспективи розвитку соціології в добу глобалізації. Основні етапи розвитку української соціології. Джерела вітчизняної соціології. Соціологічна думка України к.16-поч.17 ст. Соціальна філософія Г.Сковороди. Соціологічні студії у рамках Наукового товариства ім.. Т.Шевченка. Розвиток української соціології у радянський період. Основні напрями розвитку соціології в сучасній Україні.

4

2.

Змістовий модуль С-2. Суспільство як соціальна система.

Суспільство і природа. Парадигма людської винятковості, її спростування в альтернативній соціології. Коевлюція природи та суспільства. Синтезований підхід про суспільство в працях Тьонніса та Дюркгейма. Суспільство в марксистській соціології. Суспільна система в ситуації постмодерну.

Еволюція і революція. Соціальна революція та реформи. Формування єдиної глобальної системи.

2

3.

Змістовий модуль С-3.

Соціальні інститути. Соціологія сім’ї

Соціальні інститути сучасного суспільства, специфіка їх розвитку в Україні. Соціальні спільноти: різноманітність та класифікація. Соціальні стосунки. Соціальний інтерес та соціальні цінності. Основні форми сім’ї та різновиди шлюбу. Основні підходи до вивчення сім’ї в соціологічній думці. Сім’я в соціобіології. Сучасна сім’я в Україні та основні індикатори її становища.

2

4.

Змістовий модуль С-4. Соціальна структура та соціальна стратифікація

Суспільний розподіл праці. Соціально-класова структура суспільства. Основні моделі соціальної структури: нормативно-цінностна та категоріальна. Соціально-демографічна структура. Професійно-кваліфікаційна структура. Національно-етнічна структура. Соціально-поселенська структура (урбанізація, міграція, соціологія міста).

2

5.

Змістовий модуль С-5. Соціологія особистості

Філософсько-соціологічні уявлення про особистість. Антропологічні версії розгляду людини. Теоретична модель соціальної структури особистості П.Сорокіна. Теорія соціальних ролей. Теорія соціальної установки. Диспозиційна теорія самореалізації поведінки індивіда. Ресоціалізація особистості в перехідних суспільствах. Особистість в добу глобальних трансформацій.

2

6.

Змістовий модуль С-6. Соціологія молоді

Соціологія молоді як спеціальна соціологічна теорія. Стан дослідження молоді в радянській соціології. Соціологія молоді як складова державної молодіжної політики. Молодь як об’єкт суспільних впливів і суб’єкт суспільного розвитку. Основні поняття і категорії соціології молоді. Молодь – суспільно диференційована соціально-демографічна спільнота. Сутність молоді та її основна соціальна якість. Молодіжні проблеми та їх зміст. Основні тенденції соціальних процесів у молодіжному середовищі в Україні.

2

7.

Змістовий модуль С-7. Соціологія економіки.

Категорії соціології економіки :1) економічна і соціальна сфера 2) соціальні механізми розвитку економіки та регулювання окремих соціально-економічних процесів 3) конкретний зміст соціальних механізмів – економічна культура, економічна свідомість, економічне мислення, економічні стереотипи, економічні інтереси, економічна діяльність і поведінка.

Загальносоціологічни методи соціології економіки – аналіз документів, опитування, соціальний експеримент, спостереження, методи прикладного соціологічного аналізу – проблемний, технологічний, структурний, інституціональний, генетичний та оціночний.

2

8.

Змістовий модуль С-8. Соціологія управління.

Терміни сучасного менеджменту. Основні етапи розвитку соціологічного Нові підходи в соціології управління: партисипативні методи управління, школа соціальних Соціологія управління та її розвиток в Україні.

1

9.

Змістовий модуль С-9. Соціологія праці.

Аналіз економічної сфери в концепціях М.Вебера і Е.Дюркгейма. Взаємодія економічної та соціальної сфер у працях українських вчених. Постіндустріальна характеристика економічної сфери. Постмодерністське бачення економічних проблем. Соціологія економічної глобалізації. Стан розвитку економіки України та його вплив на свідомість і поведінку громадян.

1

10.

Змістовий модуль С-10. Соціологічний практикум.

Правила розрахунку та обґрунтування вибірки. Генеральна та вибіркова сукупність. Одиниця аналізу в соціологічному дослідженні. Поняття репрезентативності. Різновиди вибірки. Методи механічної та квотної вибірки. Параметри квоти. Анкетування: форми розміщення питань в анкеті. Проблеми кодування анкети. Основні програми обробки первинної соціологічної інформації.

2

Всього з соціології

20

1.

Змістовий модуль П-11. Вступ до політології: політика і влада.

Політика як практична діяльність, наука та мистецтво. Політичний процес. Концепції походження політичної влади. Специфіка української політичної влади. Виникнення та розвиток політичної науки: класичний період та сучасні школи. Теоретичний та практичний рівні політології. Політологія як сукупність суспільно-політичних дисциплін та її зв’язок з іншими науками.

2

2.

Змістовий модуль П-12. Держава як форма політичної організації суспільства.

Політична система суспільства. Теорії походження держави. Моделі та структурні елементи місцевого самоврядування. Державна та регіональна політика в Україні.

2

3.

Змістовий модуль П-13. Політичні режими. Демократія.

Основні теорії демократії (ліберальна, колективістська, плюралістична, елітарна). Референдуми, їх принципи, процедури та різновиди. Критерії оцінки і технології проведення виборчої кампанії.Виборчий процес в Україні.Структура та політичні орієнтації українського електорату.

2

4.

Змістовий модуль П-14. Громадянське суспільство та громадянська культура.

Громадянське суспільство, його моделі та складові. Громадянська культура. Політична свідомість. Соціалізація, її агенти та етапи. Автономність особистості. Поняття прав і свобод людини та громадянина. Конституція України про права й свободи людини. Поняття обов’язку й відповідальності громадянина. Механізм захисту прав та свобод людини у світі та в Україні.

4

5.

Змістовий модуль П-15. Політичні партії.

Партійні ідеології, їх призначення та різновиди. Роль партій у залученні громадян до політики – порівняльні моделі та приклад України. Виборчі технології політичних партій. Роль партій у законотворенні та у висуванні політичних лідерів. Етапи становлення багатопартійності в Україні.

2

6.

Змістовий модуль П-16. Групова політика і демократія. Політичні еліти та лідерство.

Класичні та сучасні теорії еліт. Характеристика політичної еліти України. Плюралістична модель групової політики. Захист групових інтересів та лобіювання в умовах демократії.Діяльність груп інтересів в Україні.Основні теорії політичного лідерства. Технології формування іміджу політичних лідерів. Політичне лідерство в Україні.

2

7.

Змістовий модуль П-17. Політичні конфлікти.

Психологія, стратегія та тактика поведінки у конфліктах. Фактори впливу на співвідношення сил у конфлікті. Технології та механізми врегулювання політичних конфліктів. Характеристика суспільно-політичних конфліктів в Україні.Політична модернізація: моделі та концепції. Перспективи модернізації в Україні.

2

8.

Змістовий модуль П-18. Міжнаціональні відносини та етнополітика.

Теорії націй. Процес формування націй та національно-державних утворень.Етнічні конфлікти у сучасному світі: їх причини, формита шляхи вирішення. Міжнаціональні відносини в Україні. Полікультурність як принцип демократичної політики. Мовна політика та мовні права громадян. Мовна політика в Україні.

2

9.

Змістовий модуль П-19. Світові політичні процеси та міжнародні відносини.

Демократія як тенденція глобального розвитку. Моделі демократичних трансформацій у світі. Глобалізація, її причини, сутність, чинники впливу та форми прояву. Глобальні проблеми людства. Міжнародні конфлікти та їх різновиди. Геополітичні тенденції світового розвитку.

2

Всього з політології

20

Всього з дисципліни

40