Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_1_1.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
150.54 Кб
Скачать

87. Чи згідні ви з точкою зору, відповідно до якої зовнішній вигляд і вміння триматись є ключовими факторами успішної діяльності.

Зовнішність є не останнім чинником успіху того, хто виступає. Тут важливо володіти собою, вміти "створювати імідж", певний образ. Зачіска, охайність рук та нігтів, макіяж, стан взуття та одягу — все це уважно фіксується і впливає на сприйняття ваших слів.  Важливо дотримуватися міри. Не варто бути ексцентричним, прагнути привернути увагу незвичайною манерою говорити чи якимись особливими жестами та мімікою. Ораторові не личить екстравагантно одягатися, так само, як і робити незвичайну зачіску: все це справляє враження дивацтва й здатне лише відштовхнути аудиторію.

Вираз обличчя, хода, якою ви проходите до місця виступу, постава — випростана чи згорблена, ваша жестикуляція — все це складає певне враження ще до того, як ви сказали перше слово. Симпатія чи антипатія до оратора формується саме в ці найперші хвилини.

Треба бути щирим і ставитися до людей з цікавістю та повагою. І навпаки, будь-яке хитрування, намагання "подати себе" та підкреслено "причепуритися" можуть сприйматися як вияв комплексу неповноцінності.

89.Що таке дискусія і які її види? Дискусія- публічне обговорення якого-небудь спірного питання. Види: круглий стіл- дискусія спрямована на обговор.теми , що вимагає всебічного аналізу; дебати- спрямов.на обговор. складної суперечливої проблеми,щодо якої існують різно протилежні точки зору; естафета- дискусія спрямована на послідовне обговорення запропонов.питань в малих групах з наступ.аналізом і узгодженням різних підходів, ухваленням колектив.рішення; акваріум-обговорен.відбуваєт.в малій групі для формування, відстоювати і обгрунтувати свою позицію з подальшою оцінкою активності особи в групі.; вертушка-учасники дискусії обговор.проблему в групах зміного складу, працюючи на різних етапах обговорення в різному складі і на різних етапах проблеми; дискусія-диспут- ведучий повідомляє тему і надає слово бажаючим;конференція-де обговорення є суперечка, випереджаючи коротке повідомлення про стан проблеми або р-ти деякої роботи; прогресивна дискус.або метод мозкового штурму-груповий розвиток проблеми, спрямований на аналіз будь-яких варіантів її вирішення;дискус.змагань-відбувається поділ на команди,визнач.журі і с-ма оцінювання; мозаїка- визнач.етапи вирішення проблеми,відб.поділ на групи в р-таті чого групи мають дійти до певної позиції.

90. Яке місце займає дискусія в риториці й ефективній комунікації в цілому? Важливе.Спрямована навзаємне визначення ефекту.? Дискусія в риториці і в ефективній комунікації є важливою, тому що спрямована на взаємне визначення ефекту. Риторика спрямована на переконання( дискусія може перерости в суперечку). Ефективна комунікація спрямована на діалогічність, досягнення консенсусу.

91.

92.Як Ви вважаєте, чи можна поставити знак рівності між поняттями «слухати» і «чути»?Слухання як особистісна якість притаманне не всім людям. Не слухають співрозмовника з різних причин: через брак часу, контраст емоційного стану реципієнта зі змістом слів комунікатора тощо. Психологічні процеси, позначені поняттями “слухати” і “чути”, суттєво різняться.Слухати означає напружувати орган слуху, а чути — напружувати мозок, концентруючи увагу на словах партнера.Саме тому слухаючи можна не чути, оскільки свідомість у цей час зайнята іншими проблемами, думками, інформацією. Крім того, багато людей чують лише те, що хочуть почути. Тому комунікатор повинен враховувати, що його інформація сприймається суб'єктивно. Ми чуємо багато чого, але прислухаємося лише до незначної частини того, що чуємо. Наші вуха піддаються такійк-стізвуків, що ми відключаємо свідомуувагу від усього, крім тих звуків, які нас цікавлять в даний момент.Ми настільки звикаємо до ординарнихзвуків навколишнього середовища, що не звертаємо на них ніякого уваги, але це стосується не всіх. Наприклад, корінні городяни не помічають шум що проходять автомашин і потягів, хоча у недавно поселилися в місті він викликає занепокоєння. Сільські жителі не помітять цвіркуна, тоді як городянина його спів зачаровує. В обох випадках люди не помічають звуки, звичайні для їх оточення, і можуть звернути на них увагу, якщо вони змінюються, припиняються або на них спеціально звертається увага.

93.

95.Чи існують правила для слухаючих? Якщо так, то які саме? існують. Правила для слухача:1.Необхідно перервати всі справи й уважно вислухати мовця.2.Слухаючи, необхідно доброзичливо, з повагою і терпляче ставитися до мовця, бути тактовним.3.Намагатися не перебивати мовця, не вставляти недоречних зауважень, не переводити власне слухання у говоріння.4.Слухаючи, треба перевести в центр уваги мовця та його інтереси.5.Необхідно вміти вчасно оцінити мовлення співрозмовника, погодитися чи не погодитися з ним, відповісти на питання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]