Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педагогіка Коменського.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
43.79 Кб
Скачать

3. Я.А. Коменський про різні щаблі освіти і пристрої шкіл

Геній Коменського полягає не тільки у створенні спільної системи звичноїнам освіти, але і в її детального опрацювання. Зокрема, кажучи про загальності освіти, Ян Амос Коменський виділяє кілька вікових періодів.

"Дитинство - від народження до 6 років включно,

отроцтво - від 6 до 12 років,

юність - від 12 до 18 років,

змужнілість - від 18 до 24 років ". [6, с. 32]

Грунтуючись на багаторічному досвіді педагог виділяє такі 6-річні періоди, грунтуючись на вікових фізіологічних особливостях. Для кожного з наведених віків Коменський відводить особливу щабель освіти, включену в загальну систему єдиного освіти. У цьому сенсі Коменський як істинний протестант був противником станового або ж "тупикового" освіти.

"Для дітей до 6 років включно він пропонує материнську школу, під якою він має на увазі дошкільне виховання під керівництвом матері. Для отроцтва (тобто для дітей від 6 до 12 років) призначається шестирічна школа рідної мови в кожній громаді, селищі, містечку. Для юнаків (від 12 до 18 років) повинні бути в кожному місті латинська школа, чи гімназія. Для змужнілих молодих людей (від 18 до 24 років) в кожній державі чи великий області - академія. " [6, с. 32]

Доцільність даної системи полягає не тільки в її здоровою вікової специфікації, а й у ряді особливостей. Перш за все кожна з них має певний зміст навчання. Далі через різної потреби суспільства в тому або іншому вигляді освіти, Коменський відразу ставить оплату освіту в залежність від його "глибини і висоти". Материнська школа оплачується сім'єю, школа рідної мови - місцевою громадою, гімназія - центральним органом місцевості (наприклад, муніципалітетом), і, нарешті, академія (вища освіта) - державним центром. Таким чином, кожен ступінь освіти, за Коменським, в тій чи іншій мірі є турботою всіх і кожного.

Для кожного ступеня Коменський розробив і зміст навчання. У материнській школі дитина повинна отримати образні уявлення про навколишній світ. Основні науки, зачатки яких розвиваються у дитини - це природознавство, астрономія, географія. Ці знання не повинні носити характер зубріння, вони виробляються під час щоденного спілкування дитини з навколишнім світом. Дитина в дитинстві отримує елементарні навички праці та господарства, знайомиться з предметами домашнього побуту, їх вживанням, вчитися самостійно доглядати за собою. "Моральне виховання дітей дошкільного віку, як вказував він, полягає у вихованні у них поміркованості, охайності, працьовитості, шанобливості до старших, слухняності, правдивості, справедливості і, головне, любові до людей". [6, с. 32]

Школа рідної мови, за Коменським, призначена для дітей незалежно від статі, станів, віросповідань і національності. Відзначимо, що це один з перших дослідів єдиної школи, щодо відокремленою від церкви і спрямованої на навчання живому, рідної мови.

Гімназія, як дає більш просунуте освіта вивчає вже й іноземні та стародавні мови (латинська, грецька). Вивчаються так звані "вільні мистецтва" (філософія, риторика тощо), а так само природознавство, географія, історія.

Коменський вимагав, щоб після навчання мови (граматиці) учні переходили до вивчення реальних наук - природознавства (фізики), математики, потім філософських наук (етики, діалектики), завершуючи весь курс вивченням риторики. Шість послідовних класів гімназії в школі Коменського носять назви: граматичний, фізичний, математичний, етичний, діалектичний і риторичне. [6, с. 33]

Коменський ставив у своїх працях завдання реформи вищої освіти, тому що в той час воно було традиційним, і, здебільшого значно незалежним від зовнішніх факторів. Тому педагог обмежується лише перерахуванням класичних університетських факультетів того часу у своїй "академії": богословський, юридичний і медичний.