Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педагогіка Коменського.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
43.79 Кб
Скачать

6. Зміст, форми і методи морального виховання за я.А. Коменському

"Управління людини собою є, на думку Коменського, однією з трьох цілей виховання. Воно досягається моральним вихованням." [5, с. 37]

Необхідно відзначити, що точка зору Коменського на шкільне моральне освіта відрізняється від нині загальноприйнятою в Росії. Тут для скорочення витрат на школу, особистості вчителя і вихователя є об'єднаними. Коменський ж розводить їх вводячи поняття педагогіуса (вчителі) та педагога (вихователя).

Ретельно вивчивши в університетській молодості праці Платона, Арістотеля, Плутарха й Сенеки, Коменський слідом за ними оголошує головними чеснотами вихованої людини мудрість, поміркованість, мужність і справедливість. Він радив розвивати у дітей скромність, слухняність, доброзичливість до інших людей, охайність і акуратність, ввічливість, шанобливість до старших, працьовитість.

"З числа моральних чеснот особливо наполегливо повинен він (педагог - Прим. Сост.) Рекомендувати і впроваджувати шляхом вправ здатність переносити праці, більше того, прагнення до них, бо досягнувши цього, вони будуть мати великий скарб для життя". [2, с. 157]

Ця точка зору на моральні категорії цілком узгоджується з протестантськими поглядами Яна Амоса Коменського. В якості моральних орієнтирів для нього виступають сам Христос, який знайшов у собі сили постраждати за все людство, Йов - заради любові до Господа терпів найрізноманітніші позбавлення, і Соломон - зразок біблійної мудрості.

Засобами морального виховання Коменський вважав: приклад батьків, вчителів, товаришів; настанови, бесіди з дітьми; вправи дітей в моральному поводженні (зокрема, у вихованні мужності); боротьбу з розбещеністю, з лінню, необачністю, недисциплінованістю. Велике значення в процесі морального виховання має вироблення позитивних звичок.

Одне з найбільших місць у моральному вихованні дітей Коменський відводить родині, ролі матері і батька. Школа, вихователі, проповідники, вважає він, можуть лише розвинути і деяким чином направити виховання дітей у потрібне русло, але основне умонастрій особистості народжується все-таки в сім'ї.

Намагаючись підтримувати у своїх учнях жвавість, властиву дитячому віку, Коменський разом з тим і вимагав від них дисципліни. Слід підтримувати дисципліну "хорошими прикладами, ласкавими словами, і завжди щирим і відвертим прихильністю" [6, с. 37]

У книзі "Закони добре організованої школи" Коменський обумовлює правила поведінки учнів, старост класів (декуріонів), службовців школи, вчителів, вихователів і директорів.

"Нехай підтримання дисципліни завжди відбувається строго і переконливо, але не жартівливо або люто, щоб порушувати страх і повагу, а не сміх або ненависть. Отже, при керівництві юнацькому повинна мати місце лагідний без легкодумства, при стягнення - осуд без уїдливості, при покарання - строгість без лютості "[6, с. 37]

Література

1. Адольф А. Що таке школа по поглядам Коменського. -М.

2. Альт П. Прогресивний характер педагогіки Коменського. - М., 1959.

3. Джібладзе Г.М. Філософія Коменського. - М., 1982.

4. Константинов Н.А. та ін Історія педагогіки: Підручник для студентів пед. Ін-тів. - М.: Просвещение, 1982.

5. Кратохвіл М.В. Життя Яна Амоса Коменського. - М.: 1991.

6. Коменський Я.А. Вибрані педагогічні твори. У 2-х т. Т. 1. - М.: 1982.

7. Коменський Я.А. Вибрані педагогічні твори. У 2-х т. Т.2. - М.: 1982.

8. Лордкіпінадзе Д.О. Ян Амос Коменський. - М.: 1990.

9. Смоляніцкій Я.А. Три століття Яна Амоса Каменського. - М.: 1987.