Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
hotel.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 4 – класифікація та типологія курортів

Класифікація та типологія курортів Етапи становлення систематики та класифікації курортів. Огляд сучасних тенденцій розвитку курортної справи та постнеокласичних підходів до систематики та класифікації курортів. Класифікація та типологія курортів.

Класифікація та типологія курортів (складання та аналіз інтегральної блок-схеми за лекційним матеріалом)

Тема 5 – поняття про лікувальний туризм

Лікувальний туризм як сучасний напрямок курортної медицини. Рекреаційна сутність курортної справи. Лікувальний туризм – новий розділ курортології. Розвиток лікувального туризму в Україні: основні тенденції. Мотиваційна структура споживачів туристсько-рекреаційних послуг.

Менеджмент та маркетинг санаторно-курортної галузі. Сутність поняття «стратегічне управління» рекреаційним підприємством. Методи управління персоналом. Маркетингові комунікації санаторно-курортного закладу. Маркетингові технології у санаторно-курортних закладах.

Географія закладів лікувального туризму в Україні (по адміністративним областям України) - виконання аналітично-графічної роботи з використанням даних статистичного щорічника України та програмного забезпечення ПК

Тема 6 – види і методи курортного лікування

Використання природних і преформованих лікувальних фізичних чинників в оздоровчих технологіях курортних закладів. Бальнеотерапія. Пелоїдотерапія. Кліматотерапія. Фізіотерапія. Інші методи лікування в оздоровчих технологіях курортних закладів (фіто-, механотерапія, аромотерапія, масаж тощо).

Використання нетрадиційних методів лікування в оздоровчих технологіях курортних закладів (кумисотерапія, ампелотерапія, апітерапія, герудотерапія, іпотерапія, дельфінотерапія тощо)

Правила відбору на курорти та у санаторії. Медичний відбір на курорти та у санаторії. Протипокази до санаторно-курортного лікування. Методи та процедури у лікувальних комплексах на курортах України. Поняття про сумісні та несумісні процедури. Необхідність дотримання санаторного режиму, дієтотерапії, правил поведінки у санаторно-курортному закладі для прискорення досягнення бажаного результату (корисні поради тим, хто збирається на курорт).

Тема 7 – сучасний стан і перспективи санаторно-курортної галузі україни

Сучасний стан, проблеми і перспективи розвитку санаторно-курортної галузі України. Сучасний стан сан.-курортної галузі. Галузь у цифрах і фактах. Основні проблеми та можливі шляхи їх подолання. Концепція розвитку санаторно-курортної галузі України.

Загальні тенденції розвитку закладів санаторно-курортного відпочинку та лікування в Україні - виконання аналітично-графічної роботи на основі офіційної статистики (даних статистичного щорічника України).

Для засвоєння курсу пропонуються такі джерела:

Основна література

  1. Бокша В. Г., Богуцкий Б. В. Медицинская климатология и климатотерапия. – К.: Здоров’я, 1980. – 248 с.

  2. Ветрова Н.М.. Стратегическое управление в системе экономических инструментов управления рекреационным предприятием // Вестник физиотерапии и курортологии. – 2004. – №2. – С.19-20.

  3. Волошин О.І., Пішак В.П. Оздоровчі ресурси Буковини. – Чернівці: Прут, 1999. –240 с.

  4. Закон України „Про курорти" від 5.10.2000 р., № 2026-ПІ // Відомості Верховної Ради України. – 2000. – № 50. – Ст. 435.

  5. Иванов В. В., Невраев Г. А. Классификация подземных минеральных вод. – М.: Недра, 1964. – 168 с.

  6. Курортні ресурси України/Під ред. М.В.Лободи. – К.: ЗАТ "Укрпрофоздоровниця", "ТАМЕД", 1999. – 344 с.

  7. Курортологія: методичні рекомендації до практичних занять/ Укл. І.Д. Бойко. – Чернівці: Рута, 2008. – 42 с.

  8. Лобода М.В. Курортологія України на порозі ХХІ століття // Український бальнеологічний журнал. – 2003. – №1. – С. 11-26.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]