Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Частина 2

.pdf
Скачиваний:
33
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
8.82 Mб
Скачать

З урахуванням вищевикладеного та забезпечення якісної підготовки до впровадження нового Державного стандарту, рекомендуємо в наступному навчальному році:

I.Районним (міським) методичним кабінетам, науково-методичним центрам:

1.Довести зміст методичного листа МОІППО до вчителів основ здоров’я на серпневих засіданнях методичних об’єднань.

2.Дотримуватися рекомендацій Міністерства освіти і науки України щодо впровадження вчителями ЗНЗ району (міста) предмета «Основи здоров’я» у 6-х класах.

3.Забезпечити методичний супровід переходу на новий Державний стандарт базової і повної загальної середньої освіти.

2.Сприяти вчасному проходженню вчителями основ здоров’я курсів підвищення кваліфікації.

3.Приділяти належну увагу підвищенню фахової майстерності вчителів у міжкурсовий період.

4.Спрямувати діяльність методичного об’єднання вчителів основ здоров’я на підвищення ефективності навчально-виховного процесу, упровадження здоров’язбережувальних технологій у практику роботи педагогів.

5.Проводити систематичну інформаційно-консультативну роботу з розв’язання основних положень нового Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти, галузь «Здоров’я та фізична культура».

6.Проводити роботу щодо поширення та впровадження освіти на основі розвитку життєвих навичок у ході викладання навчального предмета «Основи здоров’я».

7.Постійно виявляти, узагальнювати і розповсюджувати позитивний педагогічний досвід творчо працюючих учителів основ здоров’я.

8.Приділяти особливу увагу залученню вчителями основ здоров’я до роботи представників правоохоронних органів, прокуратури, громадських організацій, батьківської громадськості тощо.

9.Ознайомлювати вчителів із здоров’язбережувальними технологіями та розробити рекомендації щодо їх використання.

II.Директорам ЗНЗ та їх заступникам:

1.Здійснювати постійний контроль за виконанням навчальних програм із основ здоров’я.

2.Не практикувати довантаження до ставки, що веде до заміни вчителя та є порушенням вимог Міністерства освіти і науки України до кадрового складу вчителів основ здоров’я.

3.Організувати роботу щодо виділення та обладнання кабінету основ здоров’я в навчальному закладі для проведення уроків відповідного предмета.

III. Учителям основ здоров’я:

1.Узяти до уваги методичні рекомендації Міністерства освіти і науки України, Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти щодо викладання основ здоров’я у 2014/15 навчальному році.

2.Актуалізувати педагогічні зусилля на впровадження основних ідей, зазначених у новому Державному стандарті галузі «Здоров’я та фізична культура».

3.Упроваджувати в навчальний процес здоров’язбережувальні технології (інтерактивні форми та методи навчання), які найкраще сприяють формуванню в учнів життєвих компетентностей.

4.У 2015/16 навчальному році особливу увагу звертати на формування здоров’язбережувальних компетенцій.

5.Дотримуватися критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів.

229

6.Раціонально використовувати різні джерела інформації, різні види й типи ресурсних матеріалів, технічні засоби навчання.

7.Особливу увагу звертати на відповідність додаткового матеріалу, що використовується під час підготовки і проведення уроку віковим особливостям учнів.

8.Розглядати питання щодо формування валеологічної культури в учнів та їхніх батьків.

Література

1.Державний стандарт базової і повної загальної середньої освіти: Постанова Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 року № 1392.

2.Бартошук І. Здоров’язбережувальні компетентності на уроках основ здоров’я / Бартошук І. // Здоров’я та фізична культура. – 2014. – № 22 (310). – С. 4–7.

3.Бойченко Т. Є. Здоров’язберігаюча компетентність як ключова в освіті України

/Т. Є. Бойченко // Основи здоров’я і фізична культура. – 2008. – № 11–12. – с. 6–7.

4.Ващенко О. Готовність вчителя до використання здоров’язберігаючих технологій у навчально-виховному процесі / О. Ващенко, С. Свириденко // Здоров’я та фізична культура. – Київ: Шкільний світ, 2006. – № 8. – С. 1, 3–6.

5.Корж В. С. Формування здорового способу життя / В. С. Корж // Здоров’я та фізична культура. – 2006. – № 7.

6.Книга вчителя біології, природознавства, основ здоров’я: довідкові матеріали для організації роботи вчителя / упорядник О. Єресько, С. Яценко. – 2-е видання, доповнене. – Х.: Торсінг плюс, 2006. – 368 с.

7.Олішевська О. Обов’язки членів родини щодо збереження і зміцнення здоров’я / О. Олішевська // Здоров’я та фізична культура. – 2012. – № 5.

230

231

232

233

234

235

236

237

238