Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Robochiy_zoshit_ZZ_geo.doc
Скачиваний:
120
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
675.84 Кб
Скачать

Лабораторна робота №12 Висотна поясність

Прямая соединительная линия 6

Висотна поясність - закономірна зміна географічних ландшаф­тів у горах залежно від висоти над рівнем моря. Виявляється голо­вним чином у змінах клімату, ґрунтів, рослинності та ін. Висотна по­ясність залежить насамперед від положення гір у системі широтних зон, висоти над рівнем моря, експозиції схилів. Кожній природній широтній зоні притаманний свій особливий тип висотної поясності ландшафтів. Набір висотних поясів називають спектром висотної поясності. Розрізняють приморські і континентальні висотні пояси.

Завдання

1. Виділіть чинники, які впливають на формування висотної поясності, та схарактеризуйте особливості їх прояву. Дані запишіть у таблицю 11.

Таблиця 11

Чинники формування висотної поясності_________

Назва чинника

На що впливає чинник

Приклади гір

2. Складіть схему і поясніть різницю в спектрі висотної поясно­сті на частині західного і східного схилів Уралу за такими даними: західний схил -до 550 м - широколистяні ліси, 550—650 м -дубове криволісся з луками, 650—1200 м - темнохвойні ліси (тайго­ві), 1200—1300 м - паркові ялицево-ялинові ліси з луками, 1300—1600 м - холодні гольцеві пустелі;східнийс х и л - до300 м - гірський степ, 300—500 м - гірський лісостеп, 500—1000 м -пояс соснових лісів, 1000—1200м - темнохвойні ліси, 1200—1300 м - паркові ялицево-ялинові ліси, 1300—1600 м - пояс гірської тундри. В якій частині Уралу можливий такий тип?

3. Зробіть аналіз спектрів висотної поясності гір (мал. 17) і дай­те відповідь: а) в якому географічному поясі знаходяться ці гори; б) до якого типу відноситься їх спектр висотної поясності - океанічного чи континентального?

Вертикальний масштаб в І см 100 м

Мал. 17. Висотна поясність

А:1-вологі тропічні ліси; 2-саванові ліси із заростями бамбуку; 3-луки; 4-оголені скелі та камянисті розсипи з мохами та лишайниками; 5-вічні сніги.Б: 1-дубові та букові ліси в нижній частині та ялиново-ялицеві у верхній частині; 2-субальпійські луки з чагарниками; 3-альпійські луки; 4-вічні сніги та льодовики.В: 1-вічнозелені зарості типу маквіса; 2-вічнозелені ліси з коркового дуба; 3-вічнозелені кедрові та тисові ліси; 4-листопадні широколистяні ліси; 5-альпійські луки; 6-оголені вершини, вкриті подекуди снігом.Г:1-розріджена ксерофітна чагарникова рослинність; 2-сухі опустелені саванни; 3-сухі листопадні ліси та чагарники; 4-соснові ліси з вічнозеленим підліском; 5-темнохвойні ліси; 6-альпійські та субальпійські луки; 7-розріджена рослинність холодних високогір’їв; 8-вічні сніги та льодовики.Д: 1-розріджена ксерофітна напівпустельна та пустельна рослинність; 2-субтропічні степи; 3-широколистяні ліси;4-хвойні ліси; 5-субальпійські та альпійські луки; 6-вічні сніги та льодовики.Е: 1-тайгові ліси; 2-лісолучна рослинність (підгольцевий ярус); 3-гірська тундра.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Контрольні запитання;1. Коли виникла екологічна проблема на Землі? 2. Які причини загострення проблеми взаємодії суспільства і природи на сучасному етапі? 3. Які аспекти екологічної проблеми гостро відчутні на сучас­ному етапі? 4. Які екологічні принципи прийнятні на сучасному етапі розвитку суспільства? 5. В чому сутність регіональних екологічних проблем? 6. Чому географічній науці належить провідне місце у розв'язанні проблеми взаємодії суспільства і природи. 7, Чим суттєво відрізняються різні типи територій, що охороняються?

Література: [8] с. 90-92; [10] с.42-43; [20], с. 59-63

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]