Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Релігієзнавство.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
220.67 Кб
Скачать

21.Авеста – священна книга зороастризму.

Зміст Авести пов'язаний з народними віруваннями та племінними релігіями, поширеними на території ірансь¬ких держав. Головне в ньому — вчення про непримирен¬ну боротьбу світлого і темного божественних начал. Доб¬рий бог Ахурамазда і злий бог Анхра-Майнью є рівноправ¬ними творцями світу. Між ними точиться запекла бороть¬ба, в якій беруть участь і люди.

Згідно з Авестою, добрий Бог не відповідає за зло світу, оскільки воно породжене іншою, незалежною від нього силою. Тільки в майбутньому Ахурамазда одержить пере¬могу над Анхра-Майнью, людство об'єднається, виник-

Давньоіранські релігії 177

нуть єдина мова і спільне правління. Шлях до досягнення вічного блаженства пролягає через очищення від зла. Цьо¬го можна досягти, поклоняючись священному вогню. Пізніше релігія Авести особливу увагу почала приділяти соціальним і моральним проблемам.

22.В чому полягає політеїзм індуїзму?

Послідовники монотеїстичної традиції вайшнавізму, які складають близько 70% від загальної кількості індусів, поклоняються Вішну та його аватарам, таким, як Крішна та Рама.

Індуїзм є комбінацією найрізноманітніших філософських систем і вірувань, заснованих на монотеїзмі, політеїзмі,[21] панентеїзмі, пантеїзмі, монізмі та атеїзмі. Іноді індуїзм відносять до генотеїзму (поклоніння одному Богу, і у те ж час прийняття існування інших богів), однак, використання будь-якого подібного терміна є надмірним спрощенням складної та різноманітної системи вірувань індуїзму.

Шиваїти поклоняються Шиві; Шакти поклоняються Шакті, уособленій в жіночому божестві або Богині-матері Деві, тоді як смарти вірять у єдність п'яти божеств Шанмата, які виступають як персоніфікація Всевишнього.

23.В чому полягає сутність синтоїзму?

У III ст. н.е. в Японії утворився великий племінний со¬юз Ямато, який став основою давньояпонської держави. Правителів Ямато називали "тенно" — імператор. Одно¬часно з племінним союзом сформувалася релігія — синто ("шлях", "вчення богів"), в основу якої покладено одухо¬творення природи і культ предків. Численні духи, а серед них найвпливовіші — камі вважалися богами, правителя¬ми світу, а тому були об'єктом великої уваги і поклоніння. Камі уявляли тваринами, рослинами, камінням, явищами природи і навіть людьми. Релігійне вчення синтоїзму містить оригінальну анімістичну концепцію. Це безумовний, послідовний політеїзм (світ камі). Камі — верховні божества, покрови¬телі стихій і світів, вони — й локальні божества, покрови-тельство яких зводиться навіть до окремих об'єктів: струм¬ка каменя, дерева, квітки тощо. Камі — це і душі предків, а поклоніння їм — поклоніння предкам. Синтоїзм сповідує поклоніння космосу і предкам. Мета життя — злиття з космосом і служіння предкам. Такі анімістичні уявлення обожествляють природу. Звідси — своєрідність і синтоїстського фетишизму (для синтоїста природа, світ — суцільний фетиш, об'єкт поклоніння), і синтоїстського містицизму (камі живуть поруч, у цьому світі). Синтоїст не думає про потойбічний світ, нічого не чекає від нього, він переймається лише тим, як турбуватимуться нащадки про його дух після його смерті. А що дух його залишиться у земному світі, у нього сумніву нема.