Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТЧЕТ(КУРСОВОЙ).doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

2 110013

ДодатокЖ

ПРИКЛАД ОФОРМЛЕННЯ ПОЯСНЮВАЛЬНОЇ ЗАПИСКИ

ВСТУП

C++ був розвинутий з мови програмування C і за дуже малими виключеннями зберігає C як підмножину. Базова мова, C підмножина C++, спроектована так, що існує дуже близька відповідність між його типами, операціями й операторами і комп'ютерними об'єктами, з якими безпосередньо приходиться мати справу: числами, символами й адресами.

Microsoft VisualC++ містить безліч інтегрованих засобів візуального програмування. Компілятор VisualC++ містить багато нових інструментальних засобів і поліпшених можливостей, надає величезні можливості в плані оптимізації додатків, внаслідок чого можна отримати виграш як відносно розміру програми, так і відносно швидкості її виконання, незалежно від того, що являє собою ваш додаток.

Система Microsoft VisualC++ дозволяє створювати як маленькі програми і утиліти для персонального використання, так і корпоративні системи, що працюють з базами даних на різних платформах.

Microsoft SQL Server — комерційна система керування базами даних, що розповсюджується корпорацією Microsoft. Мова, що використовується для запитів —Transact-SQL, створена спільно Microsoft та Sybase. Transact-SQL є реалізацією стандарту ANSI/ISO щодо структурованої мови запитів (SQL) із розширеннями. Використовується як для невеликих і середніх за розміром баз даних, так і для великих баз даних масштабу підприємства. Багато років вдало конкурує з іншими системами керування базами даних.

SQL Server 2005, випущений в листопаді 2005, є наступником SQL Server 2000. На додаток до системи керування реляційними базами даними включає також систему керування даними XML. Для цього було визначено тип даних xml, який може використовуватись або як тип даних у стовпцях таблиць бази дани, або як літерал у запитах. XML-стовпці можуть бути асоційовані з схемами XSD (збережені дані XML перевіряються схемами). Перед збереженням у базі даних XML перетворюється на двійковий тип даних. Були розроблені спеціальні індексуючі методи для даних XML. Дані XML запитуються з використнням XQuery (до SQL Server 2005 доданий деякі розширення до мови T-SQL, що дозволяють вкладення запитів XQuery до T-SQL). Крім того, були визначені нові розширення XQuery, названі XML DML, які дозволяють робити з даними XML модифікації на основі запитів. SQL Server 2005 також дозволяє серверу бази даних бути оприлюдненим через веб-сервіси з використанням пакетів TDS, що приховані у запитах SOAP. До SQL Server 2005 було введене CLR SQL, що дозволило йому об'єднатися з .NET Framework.

Темою цього курсового проекту є розробка програми «Альбом».

Метою курсового проекту - вивчення мови програмування і середовища розробки MS Visual C++ для придбання практичних навичок програмування, а також автоматизація процесу вирішення конкретних задач з різних областей застосування.

1 Специфікація проекту

1.1 Призначення розробки та підстава для її виконання

Застосування, що розробляється в курсовому проекті, має назву «Судноплавство». Воно призначене для автоматизованої роботи з даними обліку суден - введення, редагування, видалення даних про судна, країни, порти, відвідування порту. Програма повинна дозволяти у зручному вигляді проглядати і обробляти необхідну інформацію, а також забезпечувати швидкий пошук даних, які були введені раніше.

Документом, на підставі якого відбувається розробка програмного забезпечення, є завдання на курсовий проект, видане керівником проекту і узгоджене з головою циклової комісії «Розробка програмного забезпечення». Тематика курсового проекту розглянута і затверджена на засіданні циклової комісії.

1.2 Постановка завдання

Тема мого курсового проекту "Розробити застосування «Судноплавство». Застосування повинно забезпечувати роботу з базою даних Суден, портів, країн та їх відвідування. Також повинні бути передбачені збереження даних у базі даних, редагування таблиць.

База даних складається з наступних таблиць: «Судно», «Країна», «Порт», «Відвідування порту».

Взаємозв'язок між таблицями «Порт» та «Судно» типу «один до багатьох», оскільки к одному порту можуть відноситися багато суден, а одне «Судно» має відношення до одного «Порту». Взаємозв'язок між таблицями «Країна» та «Порт» типу «один до багатьох», оскільки до однієї країни може відноситися багато портів, а однин порт може належати тільки до однієї країни. Взаємозв'язок між таблицями «Країна» та «Відвідування» типу «один до багатьох», оскільки відвідування порту може мати інформацію про судно та порт.

Фізичний опис бази даних наведено у таблицях 1-4.

Таблиця 1 –Судно (Sudno)

Назва поля

Атрибут

Тип поля

Унікальний ключ

Обмеження

UK_Sudno

УК Судно

Довге ціле, лічильник

Так

>0

Nazva

Назва судна

Символьне

Tip

Тип судна

Символьне

UK_Port

Принадлежність

Довге ціле

Таблиця 2 – Країна (Kraina)

Назва поля

Атрибут

Тип поля

Унікальний ключ

Обмеження

UK _ Kraina

УК Країна

Довге ціле,лічильник

Так

>0

Materik

Материк

Символьне

Stolica

Столиця

Символьне

Таблиця 3 –Порт(Port)

Назва поля

Атрибут

Тип поля

Унікальний ключ

Обмеження

UK _Port

УК Порта

Довге ціле,лічильник

Так

>0

UK_Kraina

УК Країна

Довге ціле

Nazva

Назва

Символьне

Misto

Місто

Символьне

Tip

Тип входимих суден

Символьне

Таблиця 4 – Відвідування (Vidviduvannya)

Назва поля

Атрибут

Тип поля

Унікальний ключ

Обмеження

UK _VP

УК Відвідування порту

Символьне

Так

>0

UK_Sudno

УК Cудно

Символьне

UK_Port

УК Порт

Символьне

Data_pributtya

Дата прибуття

Дата

Data_vidplittya

Дата відплиття

Дата

Meta

Мета відвідування

Символьне

1.3 Вимоги до програми

Мова програмування - MS Visual C++ 2005. СКБД - SQL Server 2005.

Вимоги до графічного інтерфейсу користувача:

  • Назви едементів інтерфейсу повинні бути російською або українською мовою.

  • Головне вікно програми – фрейм з наступними елементами: панель меню з підтримкою «гарячих клавіш» («акселераторів»); призначена для користувача піктограма системного меню; панель інструментів з підтримкою спливаючих «підказок» для кнопок, рядок стану, в якому має відображатися інформація про загальні режими роботи додатку.

  • Дані бази повинні відображатися у вигляді таблиці (компонент DataGridView).

  • Наявність модального діалогового вікна «Про програму» з інформацією про розробника програми (зокрема фото).

Вимоги до функціональності додатку:

  • Створення файлу бази даних (ім'я файлу бази і каталог файлової системи вибираються користувачем).

  • Читання всіх записів з файлу бази (ім'я файлу бази і каталог файлової системи вибираються користувачем) і їх відображення.

  • Додавання запису у файл бази.

  • Оновлення будь-якого запису у файл бази.

  • Видалення будь-якому із записів файлу бази.

  • Сортування даних по різних реквізитах.

  • Відбір записів по деяких критеріях.

  • Отримання і відображення підсумкової інформації.

  • Забезпечення перевірки допустимості даних, що вводяться користувачем, з використанням компоненту ErrorProvider.

  • Видача користувачеві застережливих і інформаційних повідомлень.

  • Початковий код кожного класу винен знаходиться в окремому файлі.

  • Наявність коментарів (для класів – призначення класу; для методів призначення методу, опис параметрів і значення, що повертається).

  • Виконання угод по запису тексту програм на мові C++.

1.4 Вимоги до програмної документації

Програмна документація складається з двох документів: «Керівництво програміста» і «Керівництво користувача».

Програмна документація повинна бути складена у відповідності з ДСТУ-3008-95 та стандарту підприємства - Мариіупольського механіко-металургійного коледжу "ДВНЗ"ПДТУ".

1.5 Структура програми

Створення бази даних. База даних буде створена у СКБД MS SQL Server 2005 і буде складатися з чотирьох таблиць:

  • Kraina: UK_Kraina, Materik, Stolica;

  • Port: UK_Port, UK_Kraina, Nazva, Misto, Tip;

  • Sudno: UK_Sudno, UK_Port, Nazva, Tip;

  • Vidviduvannya: UK_VP, UK_Sudno, UK_Port, Data_pributtya, Data vidlittya, Meta;

  • DataTable1:UK_VP,UK_Sudno, UK_Port, Data_Pributtya ,Data_vidlittya, Meta, Nazva, Tip, Expr1, Misto, Expr2, Materik, Stolica;

Таблиці будуть взаємопов'язані зв'язком «один до багатьох» в С ++ згідно постановки задачі.

Використання класів

У програмі будуть використані п'ять класів та схема даних. У першому класі використовується метод вибору пункту меню головної форми для відкриття відповідної форми для роботи з даними, також буде відображен результат запиту на перегляд даних з всіх таблиць, методи фільтрації даних за столицею, типом, назвою, датою прибуття та для відміни фільтрації, метод для додавння запису у таблиці та вибору даних з інших таблиць для додавання. У другому класі буде корегуватися інформація про країну, будуть використані методи для переходу по записам з відображенням країн, метод для корегування запису у базі даних, метод для додавання країни. У третьому класі проводитиметься перегляд і коригування інформації про порт, буде використован метод для корегування запису у базі даних. У четвертому класі проводитиметься перегляд і коригування інформації про судно, буде використован метод для корегування запису у базі даних. У п'ятому класі будуть використані методи для виклику другого, третього та четвертого класу, дані, які будуть отримані при викликі цих класів будуть використані у четвертому класі для зручного додавання інформації у таблицю "Відвідування порту".

Графічний інтерфейс

Для написання програми планується використати головне вікно. У ньому буде використовуватися головне меню, за допомогою якого можна перейти на форми для роботи з таблицями бази даних, буде використан компонент DataGridView для відображення запиту, кнопки для переходу по записам, фільтрації, виклику пятої форми для зручного вібору даних з таблиць, збереження даних у БД, компонент для відображення фотографії, перемикачі для вибору параметрів фільтрації.

На другій формі будуть відображатися дані для роботи з таблицею Країна, компонент DataGridView для відображення запиту, додаванню країни, збереження даних у БД, компонент для відображення країни.

На третій формі будуть відображатися дані для роботи з таблицею порт, компонент DataGridView для відображення запиту, кнопки для збереження даних у БД .

На четвертій формі будуть відображатися дані для роботи з таблицею судно, компонент DataGridView для відображення запиту, кнопки для збереження даних у БД .

На п’ятій формі будуть відображатися дані для роботи з таблицею судно, компонент DataGridView для відображення запиту, кнопки для збереження даних у БД .