Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorna_robota.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
3.64 Mб
Скачать

3) Буро-вибухові роботи.

Бурові роби в будівництві виконують при інженерних вишукуваннях, вивченні структури ґрунтів, визначенні рівня ґрунтових вод, пристрої водопостачання і водозниження, розробці кар’єрів будівельних матеріалів, вибухових роботах, пристрої пальових фундаментів і т.д. Бурінням утворюють в ґрунті вироблення у вигляді циліндричних каналів – свердловини (вертикальні, похилі або горизонтальні) різних діаметрів і глибини, так, наприклад, глибина свердловини для водопостачання буває 10-1000 м. У якості основних засобів буріння слід застосувати верстати шарошкового, ударно-обертального і обертально-шнекового буріння. В окремих випадках з урахуванням місцевих умов допускається застосувати верстати ударного-канатного буріння.

Буріння свердловини складається з трьох основних операцій:

  1. Руйнування породи.

  2. Витягання зруйнованої породи.

  3. Закріплення стінок свердловини об статними трубами (при необхідності).

Розрізняють два способи буріння:

  • ударно-обертальний

  • обертальний

При ударно-обертальному бурінні грунт в забої свердловини руйнується силою удару бурового інструменту, яким тверді породи розколюються і дробляться. Обертальний спосіб буріння широко застосовують при інженерних вишукуваннях, штучному закріпленні ґрунті, пристрої пальових фундаментів, вибухових роботах, артезіанському водопостачанні та інші вибухові роботи застосовують при розробці траншей і котлованів у скельних, міцних і мерзлих ґрунтах. Вибухи також застосовують в кар’єрах для розробки кам’яних будівельних матеріалів, для руйнування великих каменів-валунів, пнів, щ зносяться будівель на території будівництва. Вибухові речовини являють собою хімічні сполуки або їх суміші, здатну в результаті певних зовнішніх впливів або внутрішніх процесів вибухати, виділяючи тепло і утворюючи сильно нагріті гази. Комплекс процесів, які відбуваються в такій речовині, називається детонацією. Сама по собі енергія вибухової речовини не велика. При вибуху 1 кг тротилу виділяється в 6-8 разів менше енергії, ніж при згоранні 1 кг вугілля, але ця енергія при вибуху виділяється в десятки мільйонів разів швидше, ніж при звичайних процесах горіння.

До засобів підривання відносяться:

  • капсулі-детонатори

  • електродетонатори

  • детонуючий шнур

  • вогнепровідний шнур і засоби його займання

  • електрозапалювачі

  • детонационное реле

Вибухові роботи можуть виконувати лише спеціалізовані організації за проектами, затвердженими у відповідних інстанціях. Вибухові роботи повинні виконуватися в строгому дотриманні «Правил промислової безпеки при вибухових роботах». До початку вибухових робіт вибухових робіт визначають територію небезпечної зони, по її периметру встановлюють ясно видимі попереджувальні знаки (плакати), а в небезпечних місцях виставляють спеціальні пости. До виробництва вибухових робіт допускають осіб, які мають відповідне посвідчення. Для укриття підривників та інженерно-технічного персоналу за межами небезпечної зони влаштують бліндажні-притулку. Буро-підривні роботи – це сукупність виробничих процесів по відділенню скельних гірських порід від масиву за допомогою вибуху. Термін буро вибухів роботи винник з метою підкреслення нерозривності, взнаємо зв’язку і взаємозалежності процессов буріння, зарядження вибухових речовин і безпосередньо вибуху. При проведенні буро-підривних робіт проводиться: планування бурових робіт ( види свердловини, їх діаметр, відстань між свердловинами, глибина) підготовка до вибуху ( заряджання вибухових речовин, набійка свердловин, монтування вибухової мережі), ініціювання і твір вибуху.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]