Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6. Розділ 2_2 (Продовження).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
412.16 Кб
Скачать

2.4.2.8 Структурні формули для синтезу функціональної схеми

2.4.2.9 Функціональна схема (приведена у додатку 1)

2.5 Додаткова інформація до процесів проектування контролера Види фотодатчиків

У різних електронних пристроях, пристроях домашньої та промислової автоматики, різних електронних конструкціях фотодатчики використовуються дуже широко. Хто хоч раз розбирав стару комп'ютерну мишу, як її називали «комовскую», ще з кулькою всередині, напевно бачив коліщата з прорізами, що крутяться в щілини фотодатчиків.

Подібні фотодатчики називаються фотопреривателямі - переривають потік світла. З одного боку такого датчика знаходиться джерело - світлодіод, як правило, інфрачервоний (ІК), з іншого фототранзистор (якщо бути точніше, то два фототранзистор, в деяких моделях фотодіода, щоб визначити ще й напрямок обертання). При обертанні коліщатка з прорізами на виході фотодатчика виходять електричні імпульси, що є інформацією про кутове положення цього самого коліщатка. Такі пристрої називаються енкодер. Причому енкодер може бути просто контактним, згадайте коліщатко у сучасної мишки!

Фотопреривателі використовуються не тільки в «мишках» а й в інших пристроях, наприклад, датчиках частоти обертання якого механізму. У цьому випадку застосовується одинарний фотодатчик, адже напрямок обертання визначати не потрібно.

Якщо з якихось міркувань, найчастіше для ремонту, залізти в інші пристрої електронної техніки, то фотодатчики можна виявити в принтерах, сканерах і копірах, в приводах CD дисководів, в DVD плеєрах, касетних відеомагнітофонах, відеокамерах і в іншій апаратурі.

Так які ж бувають фотодатчики, і що вони з себе представляють? Просто подивимося, не вникаючи в фізику напівпровідників, не розбираючись у формулах і не вимовляючи незрозумілих слів (рекомбінація, розсмоктування неосновних носіїв), що називається «на пальцях», як ці фотодатчики працюють.

Фоторезистор

З ним все зрозуміло. Як звичайний постійний резистор має омічний опір, напрям підключення в схемі ролі не грає. Тільки на відміну від постійного резистора змінює опір під впливом світла: при освітленості воно зменшується в кілька разів. Кількість цих «раз» залежить від моделі фоторезистора, в першу чергу від його темнового опору.

Конструктивно фоторезистори являють собою металевий корпус зі скляним віконцем, крізь яке видно сіруватого кольору пластинка з зигзагоподібної доріжкою. Пізніші моделі виконувалися в пластмасовому корпусі з прозорим верхом.

Швидкодія фоторезисторов невелика, тому працювати вони можуть лише на дуже низьких частотах. Тому в нових розробках вони майже не застосовуються. Але трапляється, що в процесі ремонту старої техніки з ними зустрітися доведеться.

Щоб перевірити справність фоторезистора достатньо перевірити його опір за допомогою мультиметра. При відсутності освітлення опір має бути більшим, наприклад, у фоторезистора СФ3-1 темнової опір за довідковими даними 30МОм. Якщо його висвітлити, то опір впаде до декількох КОм.