Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6. Розділ 2_2 (Продовження).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
412.16 Кб
Скачать

Фотодіоди

Дуже схожі на звичайний випрямний діод, якби не властивість реагувати на світло. Якщо його «продзвонювати» тестером, краще несучасним стрілочним, то за відсутності освітлення результати будуть ті ж, як у випадку вимірювання звичайного діода: у прямому напрямку прилад покаже маленький опір, а у зворотному стрілка приладу майже не зрушиться з місця.

Кажуть, що діод включений у зворотному напрямку (цей момент слід запам'ятати), тому струм через нього не йде. Але, якщо в такому включенні фотодіод засвітити лампочкою, то стрілка різко спрямується до нульової позначки. Такий режим роботи фотодіода називається фотодіодний.

Ще у фотодіода є фотогальванічний режим роботи: при попаданні на нього світла він, як сонячна батарея, виробляє слабеньке напругу, яка, якщо посилити, можна використовувати в якості корисного сигналу. Але, частіше фотодіод використовується в фотодіодному режимі.

Фотодіоди старої конструкції за зовнішнім виглядом являють металевий циліндрик з двома висновками. З іншого боку знаходиться скляна лінза. Сучасні фотодіоди мають корпус просто з прозорої пластмаси, в точності такий же як і світлодіоди.

Фототранзистори

За зовнішнім виглядом бувають просто не відрізняються від світлодіодів, той же корпус з прозорої пластмаси або циліндрик зі скельцями в торці, а з нього два висновки - колектор і емітер. Базовий висновок фототранзисторами ніби як не потрібен, адже вхідним сигналом для нього є світловий потік.

Хоча, деякі фототранзистори висновок бази все ж мають, що дозволяє крім світла керувати транзистором ще й електричним способом. Таке можна зустріти у деяких транзисторних оптронов, наприклад АОТ128 та імпортних 4N35, - по суті функціональних аналогів. Між базою і емітером фототранзистор включають резистор, щоб кілька прикрити фототранзистор, як показано на малюнку 4.

У нашого оптрона зазвичай «вішають» 10 - 100кОм, а от у імпортного «аналога» близько 1МОм. Якщо поставити навіть 100кОм, то він працювати не буде, транзистор просто наглухо закритий.

Сполучення фотодатчика з мікроконтролером

Останнім часом багато радіоаматори захопилися конструюванням роботів. Найчастіше це щось таке на вигляд примітивне, начебто коробки з батарейками на коліщатках, але моторошно розумне: все чує, бачить, перешкоди об'їжджає. Ось бачить він все якраз за рахунок фототранзістров або фотодіодів, а може навіть і фоторезисторів.

Тут все відбувається дуже просто. Якщо це фоторезистор, достатньо підключити його, як зазначено на схемі, а у випадку з фототранзистором або фотодиодом, щоб не переплутати полярність попередньо «продзвонити» їх, як було розказано вище. Особливо корисно цю операцію проробити, якщо деталі не нові, переконатися в їх придатності.

Реле часу

Реле часу - реле, призначене для створення незалежної витримки часу і забезпечення певної послідовності роботи елементів схеми. Реле часу застосовується у випадках, коли необхідно автоматично виконати якусь дію не відразу після появи керуючого сигналу, а через установлений проміжок часу.

Реле часу РЭВ-201 призначений для організації часових затримок в різних схемах автоматичного регулювання та управління, а також можуть слугувати ключовим елементом в управлінні складними технологічними процесами. Реле має різні модифікації з регульованими затримками на включення від 0 с до 10 годин. Може здійснюватись комутація кола змінного струму з напругою ~220В/50Гц і постійного струму з напругою - 24-100В. Реле може працювати в 4 режимах:

-  незалежна робота каналів (режим двох реле);

-  паралельна робота каналів;

-  послідовна(додаюча) робота каналів;

- „тригерна” (перехресна) робота каналів