Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
двигатель ВНЗ.doc
Скачиваний:
148
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
3.41 Mб
Скачать

4.8.6. Класифікація систем живлення з впорскуванням бензину

Сучасні системи живлення з впорскуванням бензину класифікуються за декількома ознаками.

За місцем підведення палива:

- центральне впорскування;

- розподілене впорскування;

- безпосереднє впорскування у циліндри двигуна.

За способом подачі палива:

- безупинне впорскування;

- переривчасте впорскування.

За типом вузлів, що дозують паливо:

- плунжерні насоси; -дозатори-розподільники;

- електромеханічні форсунки.

За способом регулювання кількості пальної суміші:

- механічне;

- пневматичне;

-електронне.

За основними параметрами регулювання складу пальної суміші:

- залежно від величини витрати повітря;

- залежно від розрядження у впускній системі;

- за кутом повороту дросельної заслінки.

4.8.7. Основи конструкції та принцип дії механічної системи живлення з безперервним впорскуванням бензину

Типовою конструкцією механічної системи живлення з безперервним впорскуванням бензину, що має гідромеханічний пристрій керування, є система „K-Jetronic" фірми BOSCH.

Загальний принцип роботи системи полягає у безперервній дозованій подачі палива до форсунок, що встановлені у впускному колекторі двигуна перед впускними клапанами.

Дозування палива здійснюється залежно від витрати повітря, що надходить до циліндрів двигуна. Кількість повітря постійно вимірюється витратоміром повітря, механічно зв'язаним з дозатором-розподільником палива, який безпосередньо регулює кількість бензину, що впорскується через форсунки. Крім того, робота дозатора-розподільника коректується регулятором керуючого тиску, дія якого визначається величиною розрядження у впускному колекторі двигуна і температурою охолоджувальної рідини.

Отже, співвідношення між кількістю повітря, що надходить у циліндри, і кількістю палива, що впорскується форсунками на всьому діапазоні середніх навантажень двигуна, підтримується у межах 1:14,5—1:14,8 (за винятком режимів холодного запуску, холостого ходу і максимальних навантажень).

Принципова схема системи живлення типу «K-Jetronic» наведена на рис. 4.31. Паливний насос 2 забирає паливо з бака 1 і під тиском близько 0,5 МПа подає його через накопичувач 3 і фільтр 4 до каналу А дозатора-розподільника 6. З дозатора-розподільника паливо по каналах Е надходить до форсунок 9 і з їх допомогою розпилюється. Потік повітря, що надходить у циліндри двигуна, регулюють за допомогою дросельної заслінки 11, установленої у впускному трубопроводі.

Кількість повітря визначається за допомогою витратоміра - прецизійного механізму з легким напірним диском 5. Принцип дії витратоміра ґрунтується на пропорційності між переміщенням напірного диска і кількістю повітря, що надходить до циліндрів двигуна (в пристрої застосований принцип дії фізичного приладу для виміру витрати газів, який називають трубкою Вентурі).

Рис. 4.31. Загальна схема системи живлення типу K-Jetronic":

1 - паливний бак; 2 - паливний насос; 3 - накопичувач палива; 4- паливний фільтр; 5 - напірний диск витратоміра повітря; 6 - дозатор-розподільник кількості палива; 7- регулятор тиску палива; 8 – регулятор керуючого тиску; 9 – форсун-ка; 10- регулюючий гвинт холостого ходу;11 - дросельна заслінка. Канали: А - підведення палива до дозатора - розподільника; В - зливання палива в бак; С - канал керуючого тиску; D канал штовхаючого клапана; Е - підведення палива до форсунок

Диск витратоміра дуже легкий і малоінерційний. Його діаметр становить 100 мм, а товщина не перебільшує 1 мм. Диск прикріплений до важеля з балансиром. Вісь обертання важеля встановлена на підшипниках кочення з дуже малим опором тертя, тому диск досить чутливо реагує на зміни потоку повітря. Витратомір безпосередньо зв'язаний з плунжером дозатора-розподільника 6 бензину, який у свою чергу керує диференціальними клапанами. Взаємозв'язок між переміщенням диску витратоміра, плунжера дозатора-розподільника і диференціальними клапанами забезпечує оптимальне співвідношення кількості повітря і бензину в робочій суміші на основних режимах роботи двигуна