Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
держБуд.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
840.19 Кб
Скачать

2. Адміністрація (секретаріат) Президента України

Конституційне визначення. Адміністрація Президента України (неофіційно - Банкова) — постійно діючий орган, утворений Президентом України для здійснення його повноважень. Загальне керівництво Адміністрацією здійснює Глава Адміністрації. Основними завданнями Адміністрації є забезпечення здійснення ПУ його конституційних повноважень на засадах відкритості, гласності та прозорості.

У процесі виконання покладених завдань Адміністрація відстоює позиції ПУ у взаємодії з ВРУ, КМУ, КСУ, правоохоронними, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також підприємствами, установами, організаціями

Законодавча база: Конституція України, Положення про Секретаріат Президента України від 4 листопада 2005 року,Указ Президента України від 25 лютого 2010 року № 265/2010.

Формування: формується Указом Президента України за його баченням у відповідності до Конституції України.

Склад. Структура. До складу Адміністрації входять: перший заступник Глави Адміністрації Президента України, заступник Глави Адміністрації; Прес-секретар ПУ; Групи радників та наукових консультантів ПУ; Постійний представник ПУ у ВРУ, Постійний представник ПУ у КМУ, Постійний представник ПУ у КСУ, інші постійні представники ПУ; головні служби, служби та інші структурні підрозділи.

Повноваження:

Забезпечення здійснення Президентом України його конституційних повноважень

Організаційне

Правове

Консультативне

Інформаційне

Експертно-аналітичне

Загальне керівництво Адміністрацією здійснює Глава Адміністрації, який призначається та звільняється з посади Президентом України. Адміністрація ПУ є юридичною особою.

3. Рада національної безпеки і оборони України

Конституційне визначення. Рада національної безпеки і оборони України є координаційним органом з питань національної безпеки і оборони при Президентові України. Рада національної безпеки і оборони України координує і контролює діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони.

Головою Ради національної безпеки і оборони України є Президент України. Персональний склад РНБО України формує Президент України.

Законодавча база: Конституція України, ЗУ «Про основи національної безпеки України», ЗУ «Про Раду національної безпеки і оборони України».

Формування: формується Указом Президента України за його баченням у відповідності до Конституції України.

Структура.

Склад. Персональний склад Ради національної безпеки і оборони України формує Президент України. До складуРНБОУкраїни за посадою входять Прем'єр-міністр України, Міністр оборони України, ГоловаСБУ, Міністр внутрішніх справ України, Міністр закордонних справ України.

У засіданнях Ради національної безпеки і оборони України може брати участь Голова ВРУ. РішенняРНБОУкраїни вводяться в дію указами Президента України. Компетенція та функції РНБО України визначаються законом.

Секретар РНБО України призначається на посаду та звільняється з посади ПУ і безпосередньо йому підпорядковується.

Функціями Ради національної безпеки і оборони України є:

1) внесення пропозицій ПУ щодо реалізації засад внутрішньої і зовнішньої політики у сфері національної безпеки і оборони;

2) координація та здійснення контролю за діяльністю органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони у мирний час;

3) координація та здійснення контролю за діяльністю органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони в умовах воєнного або надзвичайного стану та при виникненні кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці України.