Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
держБуд.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
840.19 Кб
Скачать

Голова вру здійснює керівництво Верховною Радою, обирається народними депутатами таємним голосуванням

Веде засідання ВРУ

Підписує акти, прийняті ВРУ

Організовує підготовку питань до розгляду на засіданнях ВРУ

Представляє ВРУ у зносинах з іншими

органами влади держави та інших країн

Організовує роботу

апарату ВРУ

Проводить засідання голів фракцій вру і ради голів комітетів, на яких обговорюється порядок денний сесії

Остаточно порядок денний роботи сесії ВРУ затверджується на засіданні Верховної Ради. Верховна Рада України працює сесійно і є повноважною за умови обрання не менш як двох третин від її конституційного складу. ВРУ збирається на першу сесію не пізніше ніж на тридцятий день після офіційного оголошення результатів виборів.

  1. Уповноважений ВРУ з прав людини

Конституційне визначення. Парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина та захист прав кожного на території України і в межах її юрисдикції на постійній основі здійснює Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Уповноважений здійснює свою діяльність незалежно від інших державних органів та посадових осіб. Діяльність Уповноваженого доповнює існуючі засоби захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина, не відміняє їх і не тягне перегляду компетенції державних органів, які забезпечують захист і поновлення порушених прав і свобод.

Законодавча база: Конституція України, ЗУ «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини».

Формування. Уповноважений призначається на посаду і звільняється з посади Верховною Радою України таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів.

Склад.

С

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

труктура.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Консультативні ради Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Повноваження Уповноваженого починаються з моменту складення присяги.

Я, (ім'я та прізвище уповноваженого), заступаючи на посаду Уповноваженого ВРУ з прав людини, урочисто присягаю чесно та сумлінно захищати права і свободи людини і громадянина, добросовісно виконувати свої обов'язки, додержуватися Конституції України і законів України та керуватися справедливістю і власною совістю. Зобов'язуюся діяти незалежно, неупереджено, в інтересах людини і громадянина".

Повноваження.

Уповноважений ВРУ з прав людини має право:

- невідкладного прийому ПУ, Головою ВРУ, Прем'єр - міністром України, головами КСУ, ВСУ та вищих спеціалізованих судів України, Генеральним прокурором України та ін.

- бути присутнім на засіданнях ВРУ, КМ України, КСУ, Верховного Суду та вищих спеціалізованих судів України колегії прокуратури України та інших колегіальних органів.

- безперешкодно відвідувати органи державної влади та місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, бути присутнім на їх засіданнях.

- на ознайомлення з документами, у тому числі і секретними (таємними), та отримання їх копій.

- відвідувати у будь-який час місця тримання затриманих, попереднього ув'язнення, установи відбування засудженими покарань та установи примусового лікування і перевиховання, психіатричні лікарні, тощо.

- бути присутнім на засіданнях судів усіх інстанцій, у тому числі на закритих судових засіданнях.

- звертатися до суду із заявою про захист прав і свобод людини і громадянина, які за станом здоров'я чи з інших поважних причин не можуть цього зробити самостійно.

- направляти у відповідні органи акти реагування у разі виявлення порушень прав і свобод людини.

- перевіряти стан додержання встановлених прав і свобод людини і громадянина відповідними державними органами, в тому числі тими, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність.

- здійснювати контроль за забезпеченням рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Актами реагування Уповноваженого щодо порушень положень Конституції, законів України, міжнародних договорів та угод України стосовно прав та свобод людини і громадянина є конституційне подання Уповноваженого та подання Уповноваженого до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та їх посадових і службових осіб.