Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
держБуд.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
840.19 Кб
Скачать
  1. Особливості функціонування Кабінету Міністрів

(орієнтовна структура підрозділів КМУ)

Міністерства

Освіти і науки України

Промислової політики

Міністерство оборони України

Міністерство юстиції

Міністерство фінансів України

Охорони здоров’я

Міністерства

КМУ

Всього 20

Праці та соціальної політики

Аграрної політики України

Міністерство внутрішніх справ

З питань ЖКГ

Закордонних справ України

Вугільної промисловості

Транспорту та зв’язку України

У справах сім’ї, молоді та спорту

У справах сім’ї, молоді та спорту

Державні комітети

КРУ

По водному господарстві

Служба автомобільних доріг

По земельних ресурсах

Архів України

У справах національностей та міграції

Песійний фонд

Рибного господарства

По лісовому господарстві

Телебачення і радіомовлення

ВАК

З державного матеріального резерву

КМУ здійснює виконавчу владу безпосередньо та через міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, Раду міністрів АР Крим та МДА, спрямовує, координує та контролює діяльність цих органів.

Державний комітет статистики

Діяльність центральних органів виконавчої влади, керівники яких не входять до складу КМУ, спрямовується і координується міністрами.

3. Особливості функціонування місцевої виконавчої влади

Конституційне визначення. Місцеві державні адміністрації (МДА) є місцевим органом виконавчої влади і входить до системи органів виконавчої влади. МДА в межах своїх повноважень здійснює виконавчу владу на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, а також реалізує повноваження делеговані їй відповідною радою. Виконавчу владу в областях, районах, районах АРК, у містах Києві та Севастополі здійснюють обласні, районні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації.

Законодавча база: Конституція України, ЗУ «Про місцеві державні адміністрації», ЗУ «Промісцеве самоврядування в Україні».

Голова МДА в межах своїх повноважень видає розпорядження, керівники управлінь, відділів та інших структурних підрозділів – накази. Розпорядження голів МДА, прийняті в межах їх компетенції, є обов”язковими для виконання на відповідній території всіма органами, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами та громадянами

Формування. Голова місцевої державної адміністрації призначається на посаду і звільняється з посади Президентом України . Головою виконкому місцевої ради є як правило сільський, селищний чи міський голова, що обирається територіальною громадою.

Голови МДА не можуть бути народними депутатами або суміщати свою службову діяльність з іншою, в тому числі на громадських засадах, крім викладацької, наукової, творчої діяльності у позаробочий час, входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства чи іншої організації, що має на меті отримання прибутку.

Не можуть бути призначені на посади в МДА особи, які мають судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку.

Склад.

Структура.