Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
227089_D8550_otvety_na_gosekzamen.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
790.02 Кб
Скачать

16. Принцип об’єктивної істини.

Стаття 22. Всебічне, повне і об’єктивне дослідження обставин справи Прокурор, слідчий і особа, яка провадить дізнання, зобов’язані вжити всіх передбачених законом заходів для всебічного, повного і об’єктивного дослідження обставин справи, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдують обвинуваченого, а також обставини, що пом’якшують і обтяжують його відповідальність. Суд, прокурор, слідчий і особа, яка провадить дізнання, не вправі перекладати обов’язок доказування на обвинуваченого. Забороняється домагатись показань обвинуваченого та інших осіб, які беруть участь у справі, шляхом насильства, погроз та інших незаконних заходів. См. Таблицы

17. Незалежність суддів і народних засідателів, підкорення їх тільки закону при відправленні правосуддя. Ппвсу № 4 від 12.04.1996.

Згідно з КУ незалежність і недоторканість суддів гарантуються КУ та ЗУ. Вплив на суддів у б-я спосіб забороняється, вони нікому не підзвітні і підкоряються лише закону. Сутність принципу незалежності суддів і народних засідателів при здійсненні правосуддя й підкорення їх тільки закону, в тому, що суддя при здійсненні правосуддя і прийнятті рішень у КС повинен керуватися тільки законом, виходити із свого внутрішнього переконання, що ґрунтується на всебічному, повному і об’єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності. Ніхто не може вказувати суддям, як вони повинні вирішити справу, яке рішення прийняти, кого засудити, яке покарання призначити. Суддя не зобов’язаний давати б-я пояснення щодо суті розглянутих справ або справ, які знаходяться в його провадженні, а також давати їх будь-кому для ознайомлення, інакше як у випадках і порядку, передбачених ЗУ. Зміст: 1. Судді незалежні від впливу й думки різних ОДВ, посадових осіб, громадських організацій, партій і рухів, колективів і угрупувань, ЗМІ, окремих громадян. 2. незалежність суддів від вищестоящого суду. 3. незалежність суду від висновків органів досудового розслідування, від правової позиції в справі прокурора, а також від висновків і поглядів учасників КП. 4. Незалежність усередині самої судової колегії. Гарантії незалежності суддів: 1) встановлений законом порядок обрання суддів, зупинення їх повноважень та звільнення з посади; 2) особливий порядок присвоєння військових звань суддям військових судів; 3) передбачена законом процедура здійснення правосуддя; 4) таємниця прийняття судового рішення і заборона її розголошення тощо. Пленум Верховного Суду України ПОСТАНОВЛЯЄ: 1. Звернути увагу суддів на те, що при здійсненні правосуддя вони повинні зміцнювати свою незалежність, підвищувати авторитет судової влади та судових рішень шляхом правильного застосування законодавства, усунення фактів тяганини чи спрощенства при розгляді судових справ або винесення рішень при неповно досліджених доказах тощо 2. Виходячи з того, що незалежність суддів є основною передумовою їх об’єктивності та неупередженості, суддя при здійсненні правосуддя, підкоряючись тільки законові та приймаючи рішення в судовій справі повинен керуватися лише законом, виходити із власного її розуміння та переконання, які грунтуються на всебічному, повному й об’єктивному дослідженні всіх обставин справи, бути незалежним як від правової позиції прокурорів, захисників, інших учасників судового процесу, так і від представників влади, юридичних чи фізичних осіб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]