Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ненька Г.Ю..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
57.67 Кб
Скачать

Коментар

По даній справі 13.01.2011 року Голосіївський районний суд у м. Києві розглянув у відкритому судовому засіданні в м.Києві цивільну справу за заявою ОСОБА_2, заінтересованої особи ОСОБА_3 та відділу реєстрації актів цивільного стану Голосіївського районного управління юстиції м. Києва, про усиновлення повнолітнього ОСОБИ_3.

Відповідно до Ст. 207 СКУ усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім’юособи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішеннясуду, крім випадку, передбаченогостаттею 282 цього Кодексу. Усиновленнядитинипровадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя, а також зважаючи на положення Ст. 208 СКУ У виняткових випадкахсудможе постановити рішення проусиновленняповнолітньої особи, яка не має матері, батька або була позбавлена їхнього піклування. У цьому разі суд бере до уваги сімейний стан усиновлювача, зокрема відсутність у нього своїх дітей, та інші обставини, що мають істотне значення.

В даному випадку до суду надійшла заява ОСОБА_2 про усиновлення повнолітнього ОСОБА_3 на правах сина задля забезпечення можливості побачення з ним, адже останній перебуває в Піщанській виправній колонії № 59. Дружина заявника за станом здоров’я не може самостійно без супровіду відвідувати сина за місцем відбуття покарання. Заявник, у свою чергу, фактично позбавлений права на тривалі побачення з сином, оскільки не перебуває у родинних стосунках з ним.

На підставі ч.2 ст. 208 СКУ, зважаючи на те, що заявник ОСОБА_2 21.02.1998 року уклав шлюб з ОСОБА_6, і після реєстрації проживає однією сім’єю з дітьми дружини, пов’язаний з ними спільним побутом, веде спільне господарство перешкод для задоволення заяви немає.

В судовому засіданні також було встановлено, що колишній чоловік ОСОБА_5 після розлучення участі у вихованні та утриманні своїх дітей не приймав, тому більше ніж 15 років заявник виконував усі обов’язки по утриманню та вихованню дітей своєї дружини. Суд врахував при вирішенні справи сімейний стан заявника, стан його здоров’я, місце роботи, тобто обставини, що мають істотне значення для винесення рішення.

Відповідно до ч.6 Ст. 252 ЦПК заява про усиновлення повнолітньої особи повинна містити відомості, зазначені у частині першій цієї статті, а також дані про відсутність матері, батька або позбавлення піклування. До заяви мають бути додані документи, зазначені у пункті 1 частині другої цієї статті, а також згода особи на усиновлення.

Відповідно до нашої справи усі необхідні відомості, передбачені Ст. 252 були подані до суду, окрім того, заінтересована особа ОСОБА_3 надіслав заяву про те,що він згоден на його усиновлення заявника.

Таким чином, я переконана у тому, що суд прийняв цілком законне та обґрунтоване рішення, і задовільнив заяву про усиновлення повнолітньої особи, врахувавши при цьому сімейний стан усиновлювача та інші обставини, що мають істотне значення.

Котовський міськрайонний суд

66300, Пров.Спортивний 1а,м.Котовськ,Одеська область

Справа № 2-О-49 

Категорія 8 

РІШЕННЯ 

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2010 року Котовський міськрайонний суд Одеської області

в складі: головуючого судді Фабіжевського С.А.

народних засідателів - Гала Л.А.та Бурячок Л.В.

при секретарі - Поберещенко К,В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Котовську Одеської області справу за заявою ОСОБА_1 про удочеріння ОСОБА_2

 в с т а н о в и в:

 Заявник просив суд дозволити йому удочерити неповнолітню ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 та внести відповідні зміни у актовий запис про її народження. 

Заявник стверджував, що він перебуває з ОСОБА_3 в шлюбі, який вони зареєстрували 08 грудня 2007 року в першому відділі реєстрації актів цивільного стану Суворовського районного управління юстиції у м. Одесі (актовий запис № 1445). У його дружини, ОСОБА_3, від попереднього шлюбу з ОСОБА_4 є неповнолітня донька, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка виховується та знаходиться на утриманні в сімї заявника. Між ним, заявником, та дитиною склалися добрі стосунки і остання сприймає заявника як батька. У той самий час, як батько ОСОБА_2, ОСОБА_4, залишивши сімю, не цікавиться її долею, не підтримує стосунки з нею: не зустрічається з нею, не піклується долею дитини. Крім того ОСОБА_4, рішенням Котовського міськрайонного суду Одеської області від 12 лютого 2010 року (справа № 2-о -30/2010 року) визнаний безвісно відсутнім. Заявник же бажає бути батьком дитини, відчуває себе її батьком, та бажає надати ОСОБА_2 належне виховання та батьківське піклування. 

Зацікавлені сторони, представник органів опіки та піклування, мати дитини, ОСОБА_3, заяву підтримали, при цьому ОСОБА_3 підтвердила факти, на які посилалася заявник.

Вислухавши заявника, зацікавлених сторін, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Встановлено, що 08 грудня 2007 року сторони зареєстрували шлюб. У них склалася міцна сімя та добрі стосунки між членами сімї, в якій виховуються також і дитина дружини заявника від попереднього шлюбу, ОСОБА_2. 

ОСОБА_2 звикла до заявника як до батька, називає його батьком, заявник, у свою чергу ставиться до неї як батько, бажає бути ним, за своїми морально-діловими якостями та матеріальним становищем спроможний бути ним та утримувати і виховувати її. З іншого боку, дійсний батько ОСОБА_2, ОСОБА_4, покинув сімю, з дитиною не спілкується, не підтримує дитину, не виховує її, долею не цікавиться; крім того ОСОБА_4, рішенням Котовського міськрайонного суду Одеської області від 12 лютого 2010 року (справа № 2-о -30/2010 року) визнаний безвісно відсутнім. Тому на думку суду, ОСОБА_4, втратив моральне та юридичне право бути батьком своєї дитини, як батько їй нічого дати не може. Це дозволяє суду зробити висновок, що удочеріння ОСОБА_2 цілком відповідає її інтересам та дає суду право на підставі ст. 219 ч. 2 СК України дозволити заявнику удочерити дитину. На користь цього свідчить також висновок відділу у справах дітей управління у справах сімї та молоді Котовської міської Ради від 13 березня 2010 року за № 120 також висновок Котовської міської Ради від 13 березня 2010 року за № 366. 

Керуючись ст.ст. 1060212215251-255 ЦПК України, ст.ст. 207213219229231233 СК України, суд 

 В И Р І Ш И В:

 Дозволити ОСОБА_1 удочерити неповнолітню ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Внести відповідні зміни у актовий запис № 237 від 23 липня 2003 року, складений відділом реєстрації актів громадянського стану Котовського міського управління юстиції Одеської області, про народження ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, в графі «громадянка»вказати «ОСОБА_2»замість «ОСОБА_2», в графі «батько»замість «ОСОБА_4»вказати «ОСОБА_1», в графі «відомості про батька»вказати - «дата народження»- ІНФОРМАЦІЯ_2, «місце народження»- м. Одеса, Україна, «національність»- українець, «громадянство»- Україна, «місце проживання»- «держава»- Україна, «область»- Одеська, АДРЕСА_1, «місце роботи»- водій «Одестехносервіс».

Рішення може бути оскаржено у 10-денний термін з моменту проголошення. 

 С у д д я підпис 

 Народні засідателі підпис 

 Суддя  Секретар 

 Рішення набрало чинної сили 20 квітня 2010 року. Примірник цього рішення зберігається в справі Котовського міськрайонного суду Одеської області за № 2-о-49/2010 року. 

 С у д д я - С.А. Фабіжевський