Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
362.5 Кб
Скачать

2.3 Розвиток капіталу та ресурсної бази

Управління та виконання програми розвитку капіталу є однією з найважливіших складових систем фінансового управління та політики управління активами та пасивами. Програма розвитку капіталу банку забезпечує виконання банком фінансової стратегії, спрямованої на динамічне зростання активів та зобов’язань, при одночасному дотриманні нормативних вимог Національного банку України.

Суть регулюючої функції власного капіталу банку полягає в тому. Що від його розміру залежать дуже багато факторів, що впливають на розвиток банку, у тому числі максимально допустимі обсяги активних вкладень банку за різними напрямками банківських операцій та об’єктів фінансування. Від розміру капіталу банку залежить:

  1. Можливість здійснення операцій на всій території України, чи у певному регіоні.

  2. Повнота наявних у банку ліцензій і дозволів, та здатність банку розвивати банківські операції і технології;

  3. Національний банк України встановив 11 економічних нормативів., які обмежують банківську діяльність в залежності від розміру капіталу банку, серед яких:

  • обмеження максимальної суми кредитів, що можуть бути надані одному позичальнику та групі споріднених осіб;

  • обмеження операцій з цінними паперами;

  • обмеження операцій з іноземними валютами;

  • здатність нарощувати активи. Норматив адекватності капіталу стримує ріст активів банку, оскільки вони залежать від розміру регулятивного капіталу.

Нарощування капіталу банку є для банку сьогодні пріоритетним стратегічним завданням, оскільки від цього залежить подальший розвиток банку і його конкурентоспроможність на фінансовому ринку України. Приріст капіталу дає змогу банку значно збільшити обсяги активних вкладень, а саме:

  • вкладень в оборотні активи – збільшення кредитного портфелю, збільшення високоліквідних активів для підтримки поточної ліквідності;

  • вкладень в основні фонди – на розвиток матеріально-технічної бази банку: розвиток регіональної мережі; матеріально-технічного забезпечення банківських продуктів та банківських технологій; фінансування нематеріальних активів, пов’язаних зведенням банківської діяльності, у тому числі програмного забезпечення; інших вкладень.

Головними пріоритетами роботи банку по нарощуванню власної ресурсної бази є забезпечення приросту кількості клієнтів, надання високоякісних фінансових послуг, повага до інтересів клієнтів, націленість на взаємовигідне стратегічне партнерство, а також постійний пошук, удосконалення та розвиток форм та методів обслуговування клієнтів, знаходження оптимальних та нестандартних рішень з метою отримання максимальних прибутків від їх реалізації.

В основі корпоративної культури лежить індивідуальний підхід до кожного клієнта з метою надання йому найбільш повного комплексу послуг при їх незмінно високому рівні якості та помірних тарифах. Такий підхід у роботі банку дає можливість не тільки задовольняти усі необхідні потреби в банківському обслуговуванні існуючої клієнтури, але і залучати нових клієнтів. Для більш успішної реалізації бізнес-стратегії по роботі з корпоративними клієнтами банк впроваджує VIP- обслуговування клієнтів, комплексні схеми фінансування та обслуговування програм постачання і виробництва, прагне повніше вивчити потреби та проблеми клієнта, надати йому не тільки фінансові послуги, але і допомогти в управлінні підприємством. Відчуваючи потреби часу, банк орієнтує свою роботу на широке коло клієнтів, як юридичних, так і фізичних осіб, заповнюючи всі сегменти ринку.

Банк здійснює операції по залученню строкових коштів юридичних та фізичних осіб, надає клієнтам широкий спектр депозитних послуг з використанням прогресивних форм обслуговування, що ґрунтуються на індивідуальному підході до кожного клієнта. Клієнтам банку надається можливість відкриття депозитних рахунків у національній та іноземній валютах, з використанням зручних для вкладників умов та схем нарахування відсотків.

Банк розвиває співробітництво, як з вітчизняними, так і з закордонними банківськими установами, проводить операції залучення ресурсів на міжбанківському ринку.

Пріоритетними завданнями ресурсної політики є забезпечення приросту кількості клієнтів, ріст залишків коштів, як на поточних, так і на депозитних рахунках клієнтів, зменшення собівартості ресурсів, а також регулювання збалансованості структури залучених коштів з активними вкладеннями в розрізі валют за термінами залучення та відсотковими ставками з метою управління ліквідністю та доходністю активних вкладень.