Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
362.5 Кб
Скачать

2.5 Управління ліквідністю

Ризик ліквідності є одним з ключових фінансових ризиків від ефективності управління яким залежить стабільність фінансового стану банку. У зв’язку з цим банк приділяє значну увагу управлінню ліквідністю, підтримуючи її на достатньому рівні для своєчасного виконання усіх прийнятих на себе зобов’язань, забезпечує потрібне співвідношення між власними та залученими коштами, формує оптимальну структуру активів зі збільшенням частки високоякісних активів з прийнятим рівнем кредитного ризику для виконання правомірних вимог вкладників, кредиторів і всіх інших клієнтів.

За дорученням Правління банку Комітет по управлінню активами і пасивами та провідні структурні підрозділи банку здійснюють оперативний контроль за ризиком ліквідності банку у тому числі філій банку. На підставі даних аналітичного бухгалтерського обліку вони аналізують структуру активів та пасивів, стан ліквідності, дотримання банком економічних нормативів і нормативів обов’язкового резервування залучених коштів на контр рахунку, встановлених Національним банком України, контролюють дотримання встановлених банком внутрішніх нормативних вимог та виважено здійснюють попередню оцінку ризиків, що виникають в процесі банківської діяльності.

Контроль платіжної позиції банку здійснюється Управлінням казначейських операцій. На Управління казначейських операцій покладаються головні завдання по підтриманню миттєвої ліквідності, яка характеризує поточну платоспроможність банку та перерозподілу ресурсів в цілому по банку, урахування м регіональної мережі. Управління казначейських операцій є структурним підрозділом, яке відповідає за управління ресурсами та грошовими потоками у банку, здійснює операції на міжбанківському ринку. Управління казначейських операцій зосереджує свою діяльність на:

  • управління поточною платіжною позицією банку;

  • здійснення міжбанківських операцій на внутрішніх і зовнішніх ринках грошей і капіталу;

  • ефективній взаємодії з іншими банками – учасниками міжбанківського ринку та клієнтами банку;

  • перерозподіл ресурсів в системі регіональної мережі;

  • плануванні та прогнозуванні грошових потоків і фінансових результатів.

Виконуючи функцію контролю платіжної позиції банку Управління казначейських операцій визначає відповідальність наявних та необхідних сум ліквідних активів для здійснення розрахунково-платіжних операцій. Якщо при розрахунку платіжної позиції виникає тимчасова потреба в грошових коштах, Управління казначейських операцій залучає короткострокові міжбанківські кредити та депозити. У випадку, коли при розрахунку платіжної позиції, виникає тимчасовий надлишок грошових коштів, Управління казначейських операцій розміщає на міжбанківському ринку короткострокові кредити та депозити у відповідності до лімітів, затверджених Правлінням банку на підставі пропозицій Комітету по управлінню активами і пасивами.

З метою ефективного управління активами і пасивами банк постійно відслідковує і аналізує зовнішні ті внутрішні фактори, які впливають на стан ліквідності, а саме:

- поточний стан економіки держави, та прогноз її розвитку у найближчий період;

- поточний стан грошового ринку;

- ступінь розвитку вторинних ринків обігу банківських активів (ринок цінних паперів, заставного майна та інших вкладень в активні операції);

- грошово-кредиту політику Національного банку України;

- рівень довіри населення до банківської системи України в цілому та до банку;

- репутацію банків серед банків-контрагентів та своїх клієнтів;

- якість та дохідність кредитно-інвестиційного портфелю банка;

- стан ресурсної бази банку;

- збалансованість за термінами повернення активів та пасивів Банку в розрізі валют, в яких банк здійснює свої операції;

- співвідношення собівартості банківських послуг та ринкової конкурентоспроможності діючих тарифів банку;

- дотримання економічних нормативів та нормативів обов’язкового резервування залучених коштів на контр рахунку, встановлених Національним банком України;

- встановлення та застосування лімітів за різними фінансовими інструментами.

Підтримання ліквідності на належному рівні досягається банком завдяки:

  • оптимізації невідповідності за термінами погашення активів та пасивів окремо по валютах, в яких банк здійснює свої операції;

  • виконанню показників ліквідності;

  • здійсненню регулярної інвентаризації банківських активів;

  • встановленню лімітів на проведення активних операцій;

  • диверсифікація активних вкладень;

  • диверсифікація джерел залучення коштів;

  • забезпечення бездоганної репутації банку серед своїх контрагентів.