Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка (Історія України).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
259.07 Кб
Скачать

Тема 11. Українська революція (1917– 1921 рр.).

Початок Лютневої революції в Російській імперії. Утворення української Центральної Ради, її керівництво, партійний склад і політична програма. М. Грушевський. Початок українізації армії. Вільне козацтво. Український Національний Конгрес. II Всеукраїнський військовий з'їзд. Реалізація ідеї національно-територіальної автономії України. І Універсал Центральної Ради. Переговори Центральної Ради з Тимчасовим урядом. ІІ Універсал. Збройний виступ самостійників та їхня поразка. Підсумки виборів до Установчих зборів в Україні. Більшовицький переворот у Петрограді та їх спроби захопити владу в Україні. ІІІ Універсал: проголошення Української Народної Республіки. Досягнення і прорахунки Центральної Ради у внутрішній і зовнішній політиці.

Загострення боротьби за владу між Центральною Радою та більшовиками після Жовтневого перевороту. І Всеукраїнський з'їзд рад у Києві. Проголошення у Харкові радянської УНР. Початок І більшовицько-української війни. Бій під Крутами. Повстання робітників заводу „Арсенал”. IV Універсал Центральної Ради та проголошення незалежності УНР. Брест-Литовський мирний договір та його значення для збереження української державності.

Вступ німецько-австрійських військ на територію України. Наростання конфлікту між Центральною Радою та німецько-австрійською адміністрацією, українськими консервативними колами. Прийняття конституції УНР. Переворот 29 квітня 1918 р. Гетьманат П. Скоропадського. Внутрішня та зовнішня політика Української Держави. Спектр політичних партій у період Гетьманату. Селянські повстання влітку–восени 1918 р. Криза гетьманського режиму.

Утворення Директорії. Відновлення УНР. Політичний курс Директорії. С. Петлюра. Трудовий конгрес. Отаманщина. ІІ більшовицько-українська війна. Висадка військ Антанти на півдні України. Білогвардійський рух. Махновський рух. „Трикутник смерті”. Розпад армії УНР. Поразка Директорії УНР.

„Листопадовий зрив” у Львові. Проголошення ЗУНР. Польсько-українська віна. Спроби державного будівництва. Соціально-економічні перетворення в ЗУНР. Злука УНР і ЗУНР. Створення УГА. „Чортківська офензива” та ліквідація ЗУНР. Дипломатична діяльність ЗУНР. Інкорпорація Північної Буковини, Бессарабії та Закарпаття до складу іноземних держав.

Перший зимовий похід армії УНР. Варшавський договір (1920 р.). Польсько-українсько-більшовицька війна. Ризький мирний договір (1921 р.). Розгром більшовиками білогвардійських військ Врангеля. Ліквідація махновського руху. Денікінський режим. Контрнаступ радянських військ і поразка денікінців. Другий зимовий похід армії УНР (листопадовий рейд 1921 р.). Катастрофа під Базаром.

Тема 12. Українські землі в міжвоєнний період (1921–1939 рр.).

Оформлення більшовицького режиму в Україні. Політика „воєнного комунізму”. Націоналізація промисловості. Аграрна реформа. Продовольча диктатура. Опір селянства. Становище українських партій. Легітимізація УСРР та її юридичне оформлення. Боротьба більшовиків з націонал-комунізмом.

Політична криза на початку 1921 р. Входження УСРР до складу Радянського Союзу. НЕП і особливості його впровадження в Україні. Голод 1921–1922 рр. Політика українізації. Духовне життя народу в роки НЕПу. Кампанія з ліквідації неписьменності дорослих. Політика більшовиків у царині культури.

Перехід до форсованої індустріалізації. Директивне господарювання. Результати перших п’ятирічок. Урбанізаційні процеси. Колективізація та утворення колгоспів. „Розкуркулення” селян. Голодомор 1932–1933 рр.: причини, передумови, масштаби жертв, наслідки. Зміни в соціальному складі населення. Конституція УРСР 1937 р. Масові репресії та їх жертви. Становище в галузі освіти. Наука. „Розстріляне відродження”. Художня література і мистецтво. Театральне мистецтво.

Національний рух у Галичині, Буковині і на Закарпатті: зміни в способах, формах та засадах діяльності. Основні напрямки діяльності українських партій та громадських організацій Галичини, Буковини та Закарпаття. Культурно-просвітні та економічні (кооперативні) організації краю як осередки українського національного життя.

„Українське питання” на міжнародній арені в 20-30-х рр. Українська політична еміграція у 20-30-ті рр. Українські землі в складі Польщі. Пацифікація. Українські національно-демократичні сили Східної Галичини. Нормалізація. Націоналістичний рух: УВО та ОУН.

Політика румунського уряду щодо українців. Закарпаття у складі Чехо–Словаччини. Надання автономії Карпатській Україні та проголошення її незалежності.