Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка (Історія України).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
259.07 Кб
Скачать

Тема 13. Україна в роки Другої світової війни (1939–1945 рр.).

Причини Другої світової війни. Реалізація пакту Молотова-Ріббентропа. „Возз’єднання” Західної України з УРСР. Радянізація західних областей України у 1939-1941 рр.

Бойові дії влітку і восени 1941 р.: оборона Одеси, Києва і Севастополя. Бойові дії навесні 1942 р. Проголошення Акту відновлення державності України 30 червня 1941 р. у Львові та його наслідки. Похідні групи ОУН і створення органів української адміністрації на зайнятій німецькими військами території. Україна у планах нацистської Німеччини. Нацистський окупаційний режим. Голокост. Розкол в ОУН. Руху Опору в Україні. Створення УПА. Радянське підпілля і партизанський рух.

Бойові дії навесні 1942 – восени 1944 рр.: битва за Лівобережну Україну і Донбас, форсування Дніпра, визволення Києва. Наступальні операції на Правобережжі і в Криму. Військові дії радянських партизанів. Діяльність ОУН та УПА. Завершальні бої. Початок відбудови господарства. Депортація місцевого населення з Криму. Втрати українців у Другій світовій війні.

Тема 14. Український народ в умовах радянського тоталітарного режиму у 1946–1991 рр.

Встановлення сучасних кордонів України. УРСР – співзасновниця ООН та інших міжнародних організацій. Ідеологічний наступ сталінізму. „Жданівщина”. Особливості відбудови промисловості. Голод І946–1947 рр. Політика індустріалізації, колективізації та „культурної революції” в західних областях України. Боротьба ОУН – УПА. Депортації населення. Операція „Вісла”.

УРСР на початку 50-х рр. Початок десталінізації. Входження Кримської області до складу України. Культурне життя. Реформування системи освіти. Наука. Література і мистецтво. Боротьба влади з „космополітизмом”.

Лібералізація радянського режиму в 1954–1964 рр. Розширення прав республік у питаннях економічної та культурної політики. Національна політика комуністів УРСР у 50–60-х рр. „Відлига”. Шестидесятники. Зародження дисидентського руху. Підпільний національно-визвольний рух.

Прояви кризи радянської системи в Україні у 70–80-х рр. Конституція УРСР 1978 р. Політика творення „радянського народу” і українці. Індустріальна гігантоманія. Посилення бюрократичного централізму. Занепад колгоспно-радгоспної системи. Урбанізація. Життєвий рівень населення. Розвиток науки, освіти, культури. Політизація дисидентського руху. Посилення переслідувань опозиції наприкінці 70-х – на початку 80-х рр.

Україна в умовах „перебудови” в СРСР. Погіршення економічної ситуації в Україні у другій половині 80-х рр. Чорнобильська катастрофа. Розгортання національно-демократичного руху. Створення альтернативних КПУ громадсько-політичних організацій. Криза в лавах КПУ. Початок формування багатопартійності в Україні. Декларація про державний суверенітет України

Тема 15. Україна – незалежна держава.

Військово-комуністичний заколот у Москві. Проголошення Акту про незалежність України 24 серпня 1991 р. Значення Всеукраїнського референдуму. Припинення існування СРСР. Створення СНД. Міжнародне визнання незалежності України.

Розбудова суверенної України. Запровадження атрибутів державності. Реорганізація органів влади. Розширення спектру політичних партій. Проблема реформування економіки та суспільних відносин на початку 90-х рр.: причини невдач.

Конституційний процес в Україні. Формування інститутів державності. Прийняття Конституції України. Статус Криму в українській державі. Проблеми політичної структуризації та формування громадянського суспільства. Криза профспілок. Основні напрямки діяльності провідних громадських організацій.

Зовнішньополітичний курс України в 90-х рр. Набуття Україною без’ядерного статусу. Участь у миротворчих акціях ООН. Вступ України до Ради Європи. Україна як член СНД. Формування стосунків з Росією.

Територіальні, етнополітичні, релігійні та культурні розбіжності між регіонами незалежної України. Перспективи розвитку української політичної нації. Проблема створення Української церкви.

Утвердження режиму Л. Кучми: передумови та наслідки. Президентські виборчі кампанії 1994 та 1999 рр. Формування олігархічно-корупційної системи влади. Наростання суспільного обурення: Справа Г. Гонгадзе та „касетний скандал”. Рух „Україна – без Кучми”. Результати парламентських виборів 2002 р. та проблема формування парламентської більшості. Наростання протистояння в суспільстві під час президентських виборів 2004 р. Помаранчева революція. Реформи в Україні на сучасному етапі.