Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП РФП заочка.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.09 Mб
Скачать

Механізм реалізації факторингової послуги

І етап: банк - фактор укладає з підприємством (клієнтом) договір про надання факторингових послуг;

ІІ етап: клієнт відвантажу є товари, виконує роботи або надає послуги боржнику з відстрочкою оплати;

ІІІ етап: клієнт передає банку документи, що засвідчують факт відвантаження товарів, виконання робіт або надання послуг;

IV етап: банк купує у клієнта боргові зобов'язання його контрагента з негайною оплатою 60 - 90 % їх вартості;

V етап: боржник розраховується з банком за отримані товари, виконані роботи або надані послуги на підставі одержання письмового повідомлення про відступлення права грошової вимоги факторові;

VI етап: банк здійснює доплату частини зобов'язань клієнту, що залишається після утримання процентів за факторинговий кредит і комісійної винагороди на свою користь.

Факторингові операції поділяються на види за такими ознаками:

  • Залежно від мети здійснення операції розрізняють класичний та забезпечувальний факторинг. За класичним факторингом відбувається фінансування клієнта під відступлення права грошової вимоги. Забезпечувальний факторинг передбачає використання відступленого права грошової вимоги в якості своєрідного засобу забезпечення грошового зобов'язання клієнта перед фактором (наприклад, за кредит­ним договором)

  • Залежно від повідомлення боржника про посередництво банку виділяють конвекційні та конфіденційні факторингові операції. Конвекційна факторингова операція має місце тоді, коли боржники повідомляються про участь в банківській операції При реалізації конфіденційної факторингової операції боржники не повідомляються про посередництво банку.

  • Залежно від права регресу факторинг поділяється на безрегресний. регресний та з частковим регресом. При безрегресному факторингу фактор не має права зворотної вимоги до клієнта і приймає на себе всі ризики, пов'язані з невиконанням боржником відступленого грошового зобов'язання. За умови реалізації регресного факторингу фактор має право, у разі порушення боржником свого зобов'язання звернутися з відповідною вимогою до клієнта. Факторинг з частковим регресом передбачає розподіл ризику, що виникає у зв'язку з порушенням боржником відступленого зобов'язання, між фактором і клієнтом.

  • За набором послуг, що включає факторинг, він може бути з повним та частковим набором послуг Факторинг і повним набором послуг передбачає надання постачальнику окрім суто факторингових послуг низки інших посли; таких як юридичних, аудиторських тещо. Факто­рингова операція з частковим набором послуг передбачає лише оплату фактором рахунків-фактур постачальника

  • За сектором ринку, на якому здійснюються факторингові операції розрізняють внутрішній та міжнародний факторинг При внутрішньому факторингу постачальник, покупці та фактор перебувають під юрисдикцією однієї країни. При міжнародному - суб'єкти угоди знаходяться під юрисдикцією різних країн.

Факторингова послуга є економічно вигідною як для її оферента, так і для споживача. Банківська у станова за рахунок реалізації факторингових операцій одержує можливість покращити обслуговування своїх клієнтів та залучити нових, диверсифікувати діяльність та збільшити доходи. Клієнт банку, завдяки посередництву банку у інкасації своєї дебіторської заборгованості, негайно поповнює обігові кошти, забезпечує страхування та обмеження кредитних і валютних ризиків, прискорює оборотність активів, збільшує обсяги реалізації товарів та надання послуг на умовах відстрочення платежу. Особливо вигідним факторинг є для поста­чальників, які обмежені у можливості збільшувати збут своєї продукції завдяки тимчасовій неплатоспроможності покупців.

Факторингова операція оформляється укладенням між банком та клієнтом спеціального договору, в якому обумовлюються взаємні зобов'язання та відповідальність сторін, вид факторингу, розмір кредиту та вартість послуг. Вартість факторингових послуг включає в себе такі елементи:

комісійну винагороду банку:

плату за наданий кредит, розмір якої визначається в процентах від суми грошових коштів, наданих банком клієнту за період між достроковим одержанням боргу і датою інкасування вимог. Комісійна винагорода сплачується банку за організацію факторин­гової угоди і. зазвичай, становить від 1 до 5 % залежно від особливостей угоди.

Плата за факторинговий кредит на 2 - 3 % перевищує поточну ставку за кредитами в грошовій формі в зв'язку з підвищеним ризиком банку і додатковими витратами.

На сучасному етапі найбільш активними оферентами факторингових послуг в Україні виступають «Укрсоцбанк», «Індекс-банк», «Кредитпром-банк», «Фінанси та кредит» та інші. Проте обсяги факторингового кредиту у кредитному портфелі більшості банків залишаються незначними.