Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
122.88 Кб
Скачать

8. Зобов‘язальне право.

Зобов‘язання – це цивільне правовідношення, за яким одна особа (кредитор) має право вимагати від іншої (боржника) здійснення певних дій (чи утримуватися від певних дій), які боржник повинен виконати.

Сторонами зобов’язання є кредитор, тобто особа, якій належить право вимоги, і боржник – особа, яка несе обов‘язок, що відповідає праву вимоги кредитора.

Об‘єктами зобов‘язань є відповідні дії, на реалізацію яких спрямовані права та обов‘язки суб‘єктів.

Зміст зобов‘язання становлять права, вимоги кредитора та обов‘язки боржника.

Сферою зобов‘язально-правових відносин є: продаж товарів, побутове обслуговування населення, транспортні послуги, будівництво, публічна обіцянка винагороди, відшкодування шкоди тощо.

Підставами виникнення зобов‘язань є два види дій:

  • правомірні дії (договори, адміністративні акти, рятування та охорона майна третіх осіб тощо),

  • неправомірні (знищення, пошкодження або привласнення чужого майна, заподіяння шкоди здоров’ю громадянина, що потягне за собою втрату заробітку, безпідставне набуття майна, заволодіння знахідкою).

Зобов‘язання припиняються:

  • з його належним виконанням,

  • зарахуванням зустрічної однорідної вимоги,

  • за домовленістю сторін,

  • за неможливістю виконання,

  • внаслідок зміни плану,

  • прощення боргу,

  • збігу боржника та кредитора в одній особі,

  • зі смертю фізичної особи або ліквідацією юридичної особи.

Односторонніми зобов‘язаннями називають такі зобов‘язання, коли одна сторона має тільки право і не несе ніяких обов‘язків, а друга несе тільки обов‘язки і не має ніяких прав (наприклад, договір позики – позикодавець має тільки право вимагати повернення позичених грошей і не несе ніяких обов‘язків, а позичальник має тільки обов‘язок повернути позичені гроші і не має ніяких прав).

Проте у більшості випадків у зобов‘язання кожна сторона має не тільки права, а й несе певні обов‘язки.

Невиконання зобов‘язання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов‘язання (неналежне виконання) є порушенням зобов‘язання.

У разі порушення зобов‘язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом:

- припинення зобов‘язання внаслідок односторонньої відмови від зобов‘язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору,

- зміна умов зобов‘язання,

- сплата неустойки,

- відшкодування збитків та маральної шкоди.

Виконання зобов‘язання може забезпечуватися згідно з законом або договором такими способами: неустойкою, порукою, гарантією, заставою, завдатком, притриманням.

Неустойка – (штраф чи пеня) – це визначена договором або законом грошова сума, яку боржник повинен передати кредиторові у разі невиконання або неналежного виконання зобов‘язання, зокрема у разі прострочення виконання. Штраф - це неустойка у визначеній грошовій сумі, яка стягується одноразово. Пеня – це неустойка, розмір якої визначається у відсотках щодо розміру платежу за кожен прострочений день.

Порука – договір, за яким поручитель бере на себе обов‘язок відповідати перед кредитором за виконання зобов‘язання основним боржником.

Гарантія - гарант (банк, інша установа) зобов‘язується перед кредитором погасити заборгованість боржника, якщо останній не виконує його.

Застава – це спосіб забезпечення зобов‘язання, за допомогою якого кредитор у разі невиконання зобов‘язання має право повернути стягнення з вартості заставленого боржником майна.

Завдаток – це грошова сума, або рухоме майно, що видається однією з договірних сторін другій стороні на підтвердження договору і забезпечення його виконання. Коли договір не виконано стороною, що дала завдаток, вона втрачає його. Коли ж у невиконання договору винна сторона, яка одержала завдаток, вона зобов’язана повернути завдаток у подвійному розмірі.

Притримання – кредитор, який правомірно володіє річчю, що підлягає передачі боржникові або особі, вказаній боржником, у разі невиконання ним у строк зобов‘язання щодо оплати цієї речі або відшкодування кредиторові пов‘язаних з нею витрат та інших збитків має право притримати її у себе до виконання боржником зобов‘язання.