Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 часть.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
326.66 Кб
Скачать

Табличні формули

Табличні формули називають також формулами масиву. Вони дозволяють в формулах працювати з блоками, як зі звичайними комірками.

Нехай у нас є два стовпчики даних, потрібно отримати різниці їх відповідних значень. Для цього виділяється стовпчик, де будуть розташовані результати віднімання, активною коміркою в ньому буде перша комірка блоку. Набираємо знак рівності “=”. Виділяємо перший стовпчик-блок, набираємо знак мінус “-“, виділяємо другий стовпчик-блок і натискаємо Ctrl+Shift+Enter. У всіх комірках з’явиться формула у фігурних дужках – ознака того, що це таблична формула.

Для виділення блока з табличною формулою потрібно натиснути Ctrl+/. Для редагування формули: виділити блок, натиснути F2, змінити формулу і натиснути Ctrl+Shift+Enter.

Вектори – це набори чисел, розташовані горизонтально (вектор-рядок) чи вертикально (вектор-стовпчик). Вектори можна додавати та множити на число. Масив чисел, розділених крапкою з комою і розміщених у фігурних дужках, можна розглядати як вектор-стовпчик. Якщо замість крапки з комою використана двокрапка, то масив можна інтерпретувати як вектор-стовпчик.

Наприклад, формула {А2:А5*{2;-3;4}} означає, що вектор-стовпчик А2:А5 необхідно перемножити на вектор-рядок із чисел 2, -3 і 4.

Функції, що повертають блок

В Excel є функції, які повертають відразу декілька значень. Зрозуміло, що формули, які містять такі функції, потрібно вводити як табличні і перед вводом цих формул виділяти потрібну кількість комірок.

Функція ЧАСТОТА(вихідний_масив, масив_кишеньок) підраховує, скільки значень із вихідного_масиву потрапляє в діапазон між значеннями, представленими в масиві_кишеньок. Точніше, якщо масив_кишеньок – масив {a:b:c}, то числа вихідного_масиву розподіляються по проміжкам (-∞,a], (a,b], (b,c], (c,∞]. Кількість проміжків на одиницю більше кількості елементів в масиві_кишеньок.

Можна отримати частину блоку, якщо скористатися функцією:

СМЕЩ(посилання, зміщення_по_рядкам, зміщення_по_стовпчикам, висота, ширина).

Нехай в блоці F3:H5 розташована матриця . Тоді для отримання копії блоку G4:H5 в блоці F9:G10 необхідно виділити F9:G10 і ввести табличну формулу {=СМЕЩ(F3, 1,1,2,2)}. Тобто, від комірки F3 відступити вправо на один стовпчик і вниз на один рядок, взяти блок із двох рядків і двох стовпчиків. Ця функція може бути всередині підсумкової, наприклад, формула =МИН(СМЕЩ(F3,1,1,2,2)) поверне число 11.

Для отримання рядка чи стовпчика матриці можна скористатися функцією ИНДЕКС. Наприклад, щоб отримати третій рядок блока tabl (розміром 5*5), введіть в блок розміром 5*1 табличну формулу {=ИНДЕКС(tabl,,3)}.

Матричні операції

Найпростіші операції, які можна виконувати з матрицями: додавання (віднімання), множення на число, перемноження, транспонування, обчислення оберненої матриці.

Для додавання матриць M і N, розташованих в блоках А1:С2 і E1:G2 відповідно, в блок А4:С5 вводиться таблична формула {=А1:С2 + Е1:G2}. Якщо використовувати імена блоків, то - {=M + N}. Аналогічно вводиться формула для обчислення лінійної комбінації матриць 2M-N: {=2*M - N}.

Для матричних операцій є спеціальні функції із категорії Математичні:

МОПРЕД – обчислення визначника матриці;

МОБР – обчислення оберненої матриці;

МУМНОЖ – перемноження матриць;

ТРАНСП - транспонування матриці.

Перша із цих функцій повертає число, тому вводиться як звичайна формула. Інші функції повертають блок комірок, тому вони мають вводитись як табличні формули.

В матричних операціях можна використовувати масив констант. Це матриці, в яких елементи рядків розділені крапкою з комою, а рядки розділяються двокрапкою. Наприклад, обчислимо визначник матриці А, розміром 3*3, введеної в формулу як масив констант: МОПРЕД({-73; 78; 24: 92; 66; 25: -80; 37; 10}).