Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 часть.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
326.66 Кб
Скачать

Дистрибутивні функції

В Excel можливо до блока застосувати функцію, яка поверне новий блок, що містить значення функції для елементів вихідного блоку.

Нехай в блоці А1:А4 записані числа 1, 4, 9, 16. Нам необхідно обчислити суму коренів елементів блоку. Розташуємо в А5 табличну формулу {=СУММ(КОРЕНЬ(А1:А4))} і натиснемо Ctrl+Shift+Enter.

Можна також визначити, чи є будь-яка послідовність спадною чи зростаючою. Наприклад, нехай в блоці А1:А10 записана числова послідовність. Чи є вона зростаючою? Для розв’язання потрібно утворити блок, що складається із перших різниць елементів вихідного блоку: А2:А10 – А1:А9 (із А10 віднімається А9, із А9 віднімається А8 тощо); скласти блок із індикаторів додатних перших різниць ЕСЛИ(А2:А10 – А1:А9>0, 1, 0); підрахувати кількість ненульових елементів в блоці індикаторів СУММ(ЕСЛИ(А2:А10 – А1:А9>0, 1, 0)). Якщо ця кількість дорівнює розміру блоку індикаторів (рівному зменшеному на 1 розміру вихідного блоку), то послідовність зростаюча, інакше – ні. Кінцеве рішення задається формулою {=ЕСЛИ(СУММ(ЕСЛИ(А2:А10-А1:А9>0,1,0))=СЧЕТ(А1:А10)-1, “зростаюча”, “спадна”)}.

Лабораторна робота № 6. (Задачі для розв’язання в аудиторії)

1. В комірці В2 буде записана деяка дата. Отримати в комірках В3:В5 відповідно номер дня в місяці, номер місяця і рік цієї дати.

2. За датою, вказаною в комірці, визначити номер дня тижня, на який приходилась ця дата (понеділок – 1, вівторок – 2, ..., неділя – 7).

3. Науковий співробітник забув точну дату конференції, на котрій йому необхідно бути присутнім, але пам’ятає, що вона повинна розпочатись в четвер в період з 1 по 8 жовтня 2004 року. Допоможіть йому визначити точну дату початку конференції.

4. Заданий блок чисел розміром 5 на 6. Знайти максимальний елемент в третьому стовпчику та середнє арифметичне елементів четвертого рядка.

5. Визначити свій вік в днях і тижнях.

6. Визначити, скільки днів у першому півріччі, і скільки – у другому.

7. Відома дата народження Петра. Визначити дату народження Миколи, якщо відомо, що число днів, прожитих ним до поточного дня, в 2 рази менше, ніж число днів, прожитих Петром.

8. В дві комірки введіть два різних значення часу. Визначити, скільки годин, хвилин та секунд пройшло між цими моментами часу.

9. В одній із комірок вкажіть деякий час і визначте довжину відрізка часу (у вигляді n годин, m хвилин, s секунд), що залишився до кінця дня.

10. Заняття продовжується з 9:00 до 11:30 без перерви. Визначити довжину заняття в хвилинах. Скільки академічних годин воно йде (академічна година дорівнює 45 хвилинам).

11. Заданий блок чисел А1:А10. Знайти найбільше із чисел, що зустрічаються в цьому блоці більше, ніж один раз.

12. Скільки повних годин від 0 до 23, повних хвилин від 0 до 59 і секунд від 0 до 59 містять 13257 с, що пройшли з початку доби.

13. Розв’язати систему рівнянь Ах=b за формулою х=А-1b.

14. В одній із комірок вказаний час прибуття потягу на станцію за розкладом, в іншій – величина відхилення фактичного часу прибуття від часу прибуття за розкладом (в хвилинах, у вигляді числа). Визначити фактичний час прибуття потягу. Результат представити у форматі Время (у вигляді чч:мм). Врахувати, що вказане відхилення може бути і від’ємним (потяг прибув на станцію раніше часу за розкладом).

15. Оформити на аркуші розклад дзвінків у КТУ. В якості вихідних даних необхідно використати час початку першої пари, час закінчення кожної пари і тривалість перерв. Час початку другої-шостої пар визначити за формулами.

16. В одну із комірок введіть значення часу, що відповідає 9 г. 15 хв. 30 с. Визначити час через 5000 секунд після вказаного. Результат представити у форматі Время (у вигляді чч:мм:сс).

17. Обчислити визначник і обернену матрицю дл матриці

Перевірити правильність обчислення оберненої матриці множенням її на вихідну.

18. В комірці В2 буде записана деяка дата. В комірці В3 отримати дату дня, який буде через 100 днів після вказаної дати.

19. В блоці А1:А8 розташовані числа. Знайти порядковий номер найменшого числа. (Якщо таких чисел декілька, то знайти позицію першого такого числа)

20. На обгортці компакт-диску вказаний час програвання кожного музикального запису в хвилинах і секундах: 6:50, 4:20, 5:45 тощо. Обчислити загальний час звучання в секундах.

21. Заданий блок чисел А1:А10. Скільки із цих чисел більше своїх “сусідів”, тобто попередніх і наступних чисел (крайні числа не враховувати)? Задачу розв’язати з використанням табличних формул, враховуючи, що вихідний блок розташований на іншому аркуші.

22. Задана послідовність ненульових чисел в блоці С1:С11. Скільки разів в ній змінюється знак (в послідовності 1, -34, 8, 14, -5 знак змінюється три рази)? Задачу розв’язати з використанням табличних формул, враховуючи, що вихідний блок розташований на іншому аркуші.

23. Заданий блок чисел Е1:Е11. Скільки із цих чисел відрізняються від останнього числа? Задачу розв’язати з використанням табличних формул, враховуючи, що вихідний блок розташований на іншому аркуші.

24. Заданий блок чисел А1:А10. Підрахувати кількість від’ємних чисел. Задачу розв’язати з використанням табличних формул, враховуючи, що вихідний блок розташований на іншому аркуші.

25. Заданий блок чисел В2:В12, в якому є хоча б одне від’ємне число.знайти величину найбільшого серед від’ємних чисел цього блоку. Задачу розв’язати з використанням табличних формул, враховуючи, що вихідний блок розташований на іншому аркуші.

26. Заданий блок чисел Е1:Е12. Обчислити суму парних чисел цього блоку. Непарні значення ігнорувати. Задачу розв’язати з використанням табличних формул, враховуючи, що вихідний блок розташований на іншому аркуші.

27. В блоці А1:А8 розташовані числа. Знайти порядковий номер того з них, що найбільше близьке по величині до числа, розташованого в комірці В1 (Якщо таких чисел декілька, то знайдіть позицію першого такого числа). Задачу розв’язати з використанням табличних формул, враховуючи, що вихідний блок розташований на іншому аркуші.

28. Заданий блок чисел А1:А10. Знайти в ньому число, що найбільш близьке середньому арифметичному чисел цього блоку. Задачу розв’язати з використанням табличних формул, враховуючи, що вихідний блок розташований на іншому аркуші.

29. Заданий блок чисел А1:А20. Підрахувати кількість пар чисел, сума яких дорівнює заданому числу із В1. Задачу розв’язати з використанням табличних формул, враховуючи, що вихідний блок розташований на іншому аркуші.

30. Заданий блок чисел А1:А10. Підрахувати кількість чисел, більших числа, розташованого в комірці В1. Задачу розв’язати з використанням табличних формул, враховуючи, що вихідний блок розташований на іншому аркуші.