Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсак ТБВ Мій.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
1.75 Mб
Скачать

13.3. Електробезпека.

Електробезпека на будівельному майданчику, ділянках робіт і робочих місцях забезпечується відповідно до вимог ГОСТ 12.1.013-88.

У зоні повітряної лінії електропередач, будівельно-монтажні роботи ведуть під безпосереднім керівництвом інженерно-технічного працівника, відповідального

За безпеку робіт, на підставі дозволу організації-власника лінії і команди допуску що визначає безпечні умови робіт.

Машиніст вантажопідйомної машини яка працює під ЛЕП повинен мати другу кваліфікаційну групу з техніки безпеки. Підтвердження кваліфікаційної групи проводиться щорічно, про що роблять запис в журналі перевірки знань по техніці безпеки.

Зовнішні електропроводки виконують із ізольованого дроту і розміщують на опорах на висоті не менше ніж 2,5м над робочими місцями, 3,5м над проходами і 6,0м над проїздами.

Захистом від пошкодження електричним струмом під час переходу на металеві частини служить заземлення. Заземленню підлягають будівельні крани, рейки доріг, корпуси трансформаторів, електроінструментів, освітлювальних приладів, тощо.

Особливо уважним при роботі із електричним струмом слід бути в важкі погодні умови під час дощу, снігу, граду, при роботі в агресивному середовищі, тощо.

До управління ручними електричними машинами допускаються особи, що мають першу кваліфікаційну групу по техніці безпеки. При цьому вони проходять додаткові інструктажі і розписуються в журналах по техніці безпеки.

13.4. Виробнича санітарія.

До роботи допускаються особи в відповідному робочому одязі, які мають захисні окуляри, рукавиці, тощо.

До роботи із мастилами допускаються особи що пройшли медичний огляд. Приміщення де зберігаються паливно-мастильні матеріали повинні мати хорошу вентиляцію. При роботі із ними забороняється підігрів мастил на вогні і паління біля них.

Для захисту рук застосовують пасти, мазі на основі козеїну, користуються рукавицями. З гасом та бензином необхідно працювати вдягнувши распіратор, головний убір, захисні окуляри.

Після роботи всі робітники повинні мати змогу прийняти душ.

13.5. Протипожежні заходи.

Щоб запобігти пожежі необхідно чітко дотримуватися правил пожежної безпеки.

Забороняється паління біля складів паливно-мастильних матеріалів, їх підігрівання на вогні, тощо. Необхідно акуратно поводитися із електроінструментами на виробництві. При складанні будівельних матеріалів та устаткування не можна захаращувати проходи і проїзди на будівельний майданчик.

Пожежна охорона здійснюється пожежною командою, а також добровільними пожежними дружинниками з числа робітників даного об’єкту.

Крім того на майданчику повинні бути відра, лопати і пісок, що служать первинними засобами пожежегасіння.

Дуже важливо сповістити пожежну охорону про місце і початок виникнення пожежі. До прибуття пожежної команди робочі зобов’язані вжити заходів для ліквідації пожежі. Помітивши порушення правил пожежної безпеки, робітник зобов’язаний повідомити про це свого керівника.

13.6. Шумове забруднення.

Шум – одна із форм фізичного забруднення навколишнього середовища. Він виникає внаслідок згущення і розрідження повітряних мас, тобто коливальних змін тиску повітря. Організм людини не здатний пристосуватися до шуму. Шум навколишнього природного середовища дорівнює 30-60дб. Шум від будівельної техніки і інструментів може перевищувати це значення у декілька разів. Тому необхідно перебуваючи із приладами-джерелами шуму носити захисні навушники, які перешкоджають проникненню звукових хвиль до барабанної перетинки людини.