Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсак ТБВ Мій.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
1.75 Mб
Скачать

6.3. Складання зведеної відомості об’ємів земляних робіт.

Складемо зведену відомість об’ємів земляних робіт, в якій враховуватимуться всі об’єми насипів і виїмок, які необхідно здійснити на майданчику. Також в цій таблиці врахуємо коефіцієнт залишкової розпушуваності K, який для піщаного грунту рівний 11..15%. Для даного випадку приймемо К=11%.

Зведена відомість об"ємів земляних масс

Назва об"ємів

Геометричні об"єми

Об"єм грунту з врахуванням коєф.залишкового розпушення Кз.р.

Розходження об"ємів, %

насип

виїмка

насип

виїмка

Основні об"єми

160588,75

115946,01

160588,75

128700,07

Об"єми грунту в укосах

4639,61

5213,53

4639,61

5787,02

Об"єм котловану

-

26722,87

-

29662,39

сума

165228,36

164149,48

0,65%

Табл.7. Зведена відомість об’ємів земляних мас.

За значеннями сум об’ємів насипу і виїмки підрахуємо розходження об’ємів для контролю правильності виконання завдання. Результат запишемо у відсотках.

За цією формулою отримали незначну похибку, що свідчить про правильність розрахунків.

7. Визначення середньої відстані транспортування грунту.

Результати підрахунку об’ємів робіт, план насипів і план виїмок дають можливість розподілити земляні маси, намітити напрями і визначити відстані їх переміщення.

При виборі компенсуючи один одного насипів і виїмок необхідно прагнути мінімальних переміщень грунту з тим, щоб сума об’ємів виїмок на середині відстані була найменшою.

Визначення середньої дальності транспортування грунту з виїмки в насип необхідне для подальшого вибору землерийно-транспортних машин залежно від того, який вид устаткування прийнятий для виконання земляних робіт.

На незабудованих майданчиках середньою відстанню переміщення грунту прийнято вважати відстань між центрами тяжіння виїмки і насипу.

Рішення задачі по знаходженню центрів тяжіння об’ємів виїмки і насипу і відстані між ними може бути проведено аналітичним, графо-аналітичним або статичними методами.

В даній курсовій роботі середню відстань транспортування грунту знайдемо аналітичним методом. Він зводиться до знаходження координат центрів тяжіння об’ємів виїмки і насипу щодо якоїсь системи осей координат. За осі координат приймемо в даному випадку сторони майданчика.

Координати центрів тяжіння насипу і виїмки визначимо за формулами:

xB, yB - координати центру тяжіння виїмки, м.;

xH, yH - координати центру тяжіння насипу, м.;

V`B, V`H – об’єми грунту в межах простих фігур, м;

x`B, y`B , x`H, y`H - координати центрів тяжіння елементарних фігур, м.

Визначення положення центру тяжіння окремого об’єкту насипу або виїмки для спрощення розрахунків зазвичай заміняється визначенням центру тяжіння площі ділянки, за яким виконується робота.

При цьому допускається певна похибка в рішенні задачі, оскільки центр тяжіння земного об’єму і центр тяжіння площі ділянки співпадають лише при постійній величині робочої відмітки на всій ділянці, що зустрічається досить рідко.

Складові ділянки даного майданчика мають прості форми трикутників, квадратів і трапецій. В них центри тяжіння знайдемо за простими правилами геометрії або за відповідними формулами, наведеними нижче.

- де:

координати центра складної фігури;

координати центрів ваги простих фігур в межах складної;

- площі відповідних простих фігур в межах складної.

Таким чином визначивши центри простих фігур, підставимо всі отримані значення в формули для визначення центрів ваги виїмки і насипу:

Отримавши координати центрів тяжіння виїмки і насипу позначимо їх на плані ділянки, і сполучимо прямою лінією, яка і буде середньою відстанню транспортування грунту. Визначимо цю відстань за формулою:

координати центра ваги виїмки, ;

- координати центра ваги насипу, .

Підставивши попередньо обраховані значення отримаємо:

Отже, середня відстань транспортування грунту на ділянці складає 210м. Позначимо цю відстань на плані ділянки, підписавши центри виїмки і насипу.