Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций учет2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
638.46 Кб
Скачать

Облік прострочених та сумнівних доходів за цінними паперами

Перенесення нарахованих і несплачених процентних доходів на рахунки прострочених доходів здійснюється наступного робочого дня за останнім днем їх сплати, передбаченим умовами випуску цінних паперів.

Перенесення нарахованих і не сплачених процентних доходів на рахунки сумнівних доходів здійснюється не пізніше наступного робочого дня за днем прийняття Кредитним комітетом Банку відповідного рішення.

Списання нарахованих і не сплачених процентів за рахунок сформованих резервів здійснюється за рішенням Правління Банку не пізніше останнього робочого дня місяця, у якому таке рішення було прийнято.

Списані за рахунок резерву процентів обліковуються за рахунками 9-го класу до закінчення визначеного чинним законодавством України строку позовної давності, після закінчення цього строку виконується списання з позабалансового обліку.

Якщо на момент визнання зменшення корисності за борговими цінними паперами є прострочені понад 31 день або визнані сумнівними проценти окремо

Нормативні акти України.

1. Закон України “Про цінні папери і фондовий ринок” від 23.02.2006 р. № 3480-ІV.

2. План рахунків бухгалтерського обліку банків України, затверджений постановою Правління НБУ від 17.06.2004 № 280 (із змінами та доповненнями).

3. Інструкція бухгалтерського обліку операцій з цінними паперами в банках України, затверджена постановою Правління НБУ від 3 жовтня 2005 р. N 358.

4. Положення про порядок формування резерву під операції банків України з цінними паперами, затвердженого постановою Правління НБУ від 2 лютого 2007 року N 31.

Тема 9.Облік резервів

9.1 Принципи обліку резервів

Класифікація резервів.

Для досягнення достовірного та коректного відображення резервів у фінансовому, управлінському та податковому обліку в Банку застосовуються наступні принципи їх класифікації:

- за змістом та метою формування резерву:

  1. спеціальний – резерв, який формується для покриття потенційних збитків за певними операціями або видами діяльності Банку;

  2. обов’язковий – резерв, який формується в залежності від обсягу та якості залучених Банком ресурсів відповідно до вимог НБУ;

  3. загальний – резерв, який формується для покриття можливих збитків від діяльності Банку як господарюючого суб`єкту.

-За видом операцій (діяльності), на покриття можливих збитків за яким формується спеціальний резерв:

  1. резерв під залишки коштів, що містяться на кореспондентських рахунках, які відкриті в інших зарубіжних банках та вітчизняних банках, які визнані банкрутами або ліквідовуються за рішенням уповноважених органів;

  2. резерв під операції з цінними паперами;

  3. резерв під кредитні операції, а саме:

3.1) кредити та депозити, що надані банкам;

3.2) кредити клієнтам;

3.3) гарантії та авалі, що надані банкам та клієнтам;

3.4) зобов’язання з кредитування, які надані банкам та клієнтам;

  • резерв під дебіторську заборгованість, а саме:

  1. за операціями з банками;

  2. за операціями з клієнтами;

  3. за господарськими операціями Банку;

- резерв під прострочені (сумнівні) нараховані доходи по операціях з клієнтам, а саме:

  1. за операціями з банками;

  2. за операціями з клієнтами.

Облік резервів

Для обліку резервів відкриваються окремі аналітичні рахунки, на яких відображаються:

  • сума загального резерву;

  • суми спеціальних резервів за видом операцій та типом заборгованості.

Для покриття можливих видатків та втрат і з огляду на принцип обачності, Банк створює необхідні резерви і фонди. Банк формує фонди та резерви відповідно до нормативно-правових актів НБУ.

Розрахунок спеціальних резервів здійснюється на підставі оцінки стану кредитного портфеля, портфеля цінних паперів, дебіторської заборгованості, простроченої і сумнівної заборгованість за нарахованими доходами, та затверджується протоколом Кредитного комітету/Кредитної комісії філії Банку. Резерв формується у тій валюті, в якій враховується заборгованість.

Банк визначає знецінювання за кожною операцією, якщо її балансова вартість перевищує оцінену вартість очікуваного відшкодування.

Формування резервів у фінансовій звітності здійснюється шляхом щомісячних нарахувань за рахунок витрат Банку, як резервів під стандартну заборгованість і резервів під нестандартну заборгованість.

У випадку знецінювання суми активів Банк формує (збільшує) резерви. Банк формує резерви у валюті заборгованості за кожною валютою окремо.

Розмір фактично сформованого резерву за кредитними операціями з урахуванням коригуючих проводок контролюється за даними оборотно-сальдового балансу Банку.