Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций учет2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
638.46 Кб
Скачать

Інвентаризація необоротних активів

Відповідальність за організацію інвентаризації несе керівник Банку (філії Банку), який повинен створити необхідні умови для її проведення у стислі строки, визначити об'єкти, кількість і строки проведення інвентаризації, крім випадків, коли проведення інвентаризації є обов'язковим.

Проведення інвентаризації необоротних активів є обов'язковим:

  • перед складанням річної бухгалтерської звітності. Інвентаризація проводиться у всіх філіях та відділеннях Банку станом на 1 листопада поточного року;

  • при зміні матеріально відповідальних осіб (на день прийому - передачі справ) – у підрозділі (філії, відділенні), в якому відбулася зміна матеріально відповідальної особи;

  • при встановленні фактів крадіжок або зловживань, псування цінностей – на день встановлення таких фактів, у підрозділі (філії, відділенні), в якому було виявлено факти крадіжок або зловживань;

  • у разі техногенних аварій, пожежі чи стихійного лиха (на день після закінчення явищ);

  • у разі ліквідації філії або територіально відокремленого відділення;.

  • в інших випадках, передбачених законодавством України.

Основними завданнями інвентаризації необоротних активів є:

  • виявлення фактичної наявності необоротних активів, а також обсягів незавершеного виробництва;

  • установлення надлишку або нестачі необоротних активів шляхом зіставлення фактичної наявності з даними обліку;

  • виявлення застарілих нематеріальних активів, а також необоротних активів, що не використовуються;

  • перевірка дотримання умов та порядку збереження необоротних активів, а також правил утримання та експлуатації основних фондів.

Інвентаризаційні комісії призначаються на початку року і діють до його закінчення з врахуванням вимог, зазначених в Інструкції по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затвердженій наказом Міністерства фінансів України від 11.08.94р. № 69.

Для проведення інвентаризації наказом Голови Правління Банку створюється:

  • інвентаризаційна комісія Головного Банку у складі керівників структурних підрозділів та Головного бухгалтера. Інвентаризаційна комісія очолюється Заступником Голови Правління;

  • робочі інвентаризаційні комісії у філіях та Головному Банку у складі керівників відділів філій/ Головного банку (або інші посадових осіб). Робочі інвентаризаційні комісії очолюються керуючим філій.

Інвентаризація у відділеннях Банку здійснюється інвентаризаційною комісією філії/Головного Банку відповідно до того, на чиєму балансі таке відділення зареєстроване.

Результати інвентаризації оформлюються:

  • інвентаризаційними відомостями на підставі описів, які складаються за кожною групою об’єктів; що підлягають інвентаризації;

  • протоколами засідання робочої інвентаризаційної комісії філії/Головного банку;

  • протоколами засідання інвентаризаційної комісії Головного банку.

Результати інвентаризації затверджуються Головою Правлінням Банку протягом п’яти робочих днів.

Облік результатів інвентаризації здійснюється у місяці затвердження таких результатів Головою Правління Банку.

Результати щорічної інвентаризації відображаються в обліку не пізніше грудня поточного року наступним чином:

  • виявлений надлишок необоротних активів обліковується як збільшення вартості активів або як окремий об’єкт;

  • повністю втрачені, зіпсовані або такі необоротні активи, що не виявлені серед наявних, обліковуються як збиток від реалізації активів або їх вибуття та списуються на витрати звітного періоду.

Суми нестач і втрат від псування цінностей до встановлення осіб, які мають відшкодувати нестачі чи втрати, відображаються за позабалансовими рахунками. Після встановлення осіб, які мають відшкодувати збитки, належна до відшкодування сума зараховується до дебіторської заборгованості та доходу звітного періоду.

Якщо невідшкодована частина збитків визнана сумнівною до отримання, то відповідно до вимог нормативно-правових актів НБУ Банк на суму сумнівної дебіторської заборгованості формує резерв.

У разі визнання дебіторської заборгованості безнадійною, тобто, якщо немає впевненості щодо її повернення боржником або за якою минув строк позовної давності, сума безнадійної заборгованості списується за рахунок сформованого резерву та ураховується за позабалансовим рахунком 9617.