Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПІДРУЧНИК з охорони та раціонального використан....doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
10.93 Mб
Скачать

6.1.3. Порушення ґрунтів під час добування

корисних копалин

Підприємства, установи та організації, що здійснюють промислове чи громадське будівництво, розробляють родовища корисних копалин відкритим способом, а також проводять інші роботи, які викликають порушення ґрунтового покриву (забруднення, затоплення, механічні порушення), зобов’язані знімати і транспортувати до місця укладання (або тимчасового збереження) родючий шар ґрунту і наносити його на відновлювані землі або малопродуктивні угіддя.

Гірничотехнічна рекультивація земель, порушених гірськими роботами, починається із зняття родючого шару ґрунту на всіх площах, відведених під виробничі об'єкти підприємства.

Зняття шару ґрунту з використанням бульдозерів різних моделей є найбільш розповсюдженим. Його знімають послідовними заходками і створюють тимчасовий ґрунтовий штабель. Навантаження ґрунту в транспортні засоби проводять екскаваторами або навантажувачами. Ширина заходки встановлюється із врахуванням вимоги щодо створення ґрунтового штабеля за дві заходки. Це забезпечує повне завантаження ковша за одне черпання. При роботі машина зрізує і переміщує шар ґрунту в штабель на відстань, не більше 50 м, після чого повертається у вихідне положення і повторює цикл.

Б

Рис. 6.1. Знімання родючого шару ґрунту бульдозером із наступним навантаженням його у залізничний транспорт

Рис. 6.2. Знімання родючого шару ґрунту з потенційно родючих ґрунтів бульдозером і екскаватором

ільш складним є процес зняття родю-чого шару ґрунту на територіях лісового фонду, де його прове-денню перешкоджає наявність деревної і чагарникової рослин-ності, яка має добре розвинену і глибоко проникаючу кореневу систему. Тому перед зняттям родючого шару з площ, зайнятих лісом, потрібне попе-реднє збирання ділової деревини і дрібнолісся, розкор-човування території від пнів і чагарників, розірвання коріння. Для виконання цих робіт застосовують корчувачі, кущо-різи, бульдозери і розрихлювачі. Знімання родючого шару з підготовленої таким способом ділянки проводять бульдозером із начіпним пристроєм, який дає можливість зрізати родючий шар ґрунту потужністю 0,5–0,7 м пошарово за два-три проходи. Виходячи з раціональної відстані транспортування, ширина ділянки, що відпрацьовується, не повинна перевищувати 200–230 м. Для підвищення продуктивності ґрунт додатково рихлять розрихлювачем або плугом. Знятий в такий спосіб родючий шар цією ж машиною укладають у штабель.

П

Рис. 6.3. Селективна розробка розкривного уступу драглайном

ід час проведення розкривних робіт родючий шар ґрунту зрізується бульдозером паралельно або поперечно розкривному уступові і скидається на робочу ділянку, після чого вантажиться основним технологічним устаткуванням і вивозиться транспортними засо-бами в тимчасовий відвал або на рекуль-тивовану ділянку (рис. 6.1) [6].

Знімання родю-чого шару ґрунту про-водиться окремими ділянками довжиною 30–40 м, шириною 10–12 м. З кожної ділянки, залежно від потуж-ності гумусового шару, знімається 150–240 м3 родючого ґрунту.

При проведенні розкривних робіт необхідно враховувати дані агрохімічного аналізу, що дає можливість здійснювати селективне виймання ґрунтів, придатних для послідуючої рекультивації. На рис. 6.2 показана розробка уступу, який складається з родючого шару і потенційно-родючих ґрунтів. Родючий шар знімається бульдозером і скидається на робочу ділянку в навал, а потенційно родючі ґрунти витягуються механічною лопатою. Після цього родючий шар і потенційно родючі ґрунти навантажуються екскаватором у залізничний транспорт.

Під час проведення розробки розкривного уступу драглайном родючий шар ґрунту знімається і складується у штабель вздовж залізничної колії. Після цього навантажується у транспорт (рис. 6.3). Недолік цієї технологічної схеми полягає у тому, що драглайн можна використовувати лише для знімання шару ґрунту потужністю не менше 0,5м.

Д

Рис. 6.4. Знімання родючого шару ґрунту з наступним навантаженням в автотранспорт

оцільно також використовувати автотранспорт для перевезення ро-дючого ґрунту. У даному випадку знятий бульдозе-ром родючий шар збирається в шта-бель після чого навантажується у транспорт (рис. 6.4).

Застосування скрепера в період проведення гірни-чотехнічної ре-культивації дає можливість виконати ряд послідовних операцій однією машиною: зняття, навантаження і транспортування родючого шару ґрунту на ділянку, що рекультивується, або в тимчасові відвали. При роботі скрепера родючий шар ґрунту зрізується по прямій. Довжина ділянки вибирається з урахуванням забезпечення повного заповнення ковша скрепера за один прохід. Доцільно зрізати шар потужністю 10–15 см і шириною 1/3 – 1/2 довжини ковша. Родючий шар ґрунту транспортується на відстань, що не перевищує 2 км. Привезений ґрунт розван-тажується машинним способом шарами заданої потужності. Для збільшення продуктивності ґрунти, що знімаються (родючий шар), рихлять плугом або розрихлювачем.