Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
52-68.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
36.46 Кб
Скачать

55. Державне управління охороною праці, її визначення, хто здійснює

Згідно закону «Про охорону праці», держава розробляє й реалізує заходи, спрямовані на створення цілісної системи державного управління охороною життя та здоров’я людей на виробництві, організує контроль за виконанням відповідних законодавчих і нормативних актів, координує діяльність центральних та місцевих органів виконавчої влади в цій сфері, ініціює розробку конкретних програм у галузі безпеки та гігієни праці, стежить за їх виконанням.

Державне управління охороною праці здійснюють: - Кабінет Міністрів України; - спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з нагляду за охороною праці; - міністерства та інші центральні органи виконавчої влади; - Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування.

56. Місцева вентиляція виробничих приміщень, її визначення, класифікація

Місцевою вентиляцією називається така, при якій повітря подають на певні місця (місцева припливна вентиляція) і забруднене повітря видаляють тільки від місць утворення шкідливих виділень (місцева витяжна вентиляція).

Місцева припливна вентиляція: повітряні душі (зосереджений приплив повітря з підвищеною швидкістю). У виробничих приміщеннях при виділенні шкідливостей (газів, вологи, теплоти тощо) зазвичай застосовують змішану систему вентиляції - загальну для усунення шкідливостей у всьому об'ємі приміщення і місцеву (місцеві відсмоктувачі і приплив) для обслуговування робочих місць. Місцева витяжна вентиляція: застосовують, коли місця виділення шкідливостей в приміщенні локалізовані і можна не допустити їх поширення по всьому приміщенню. Місцева витяжна вентиляція у виробничих приміщеннях забезпечує уловлювання і відведення шкідливих виділень: газів, диму, пилу і частково виділяється від устаткування.

57. Дія електричного струму на організм людини. Ефекти протікання струму через тіло людини

Дія електричного струму на живу тканину на відміну від дії інших матеріальних факторів (пари, хімічних речовин, випромінювання та ін.) носить своєрідний і різнобічний характер. Електричний струм, протікаючи через тіло людини, виробляє термічне, електролітичне, біологічне, механічне та світлове вплив. Термічний вплив характеризується нагріванням шкіри, тканин аж до опіків. Електролітичне вплив полягає в електролітичному розкладанні рідин, у тому числі і крові. Біологічна дія електричного струму проявляється в порушенні біологічних процесів, що протікають в організмі людини, і супроводжується руйнуванням і порушенням тканин і судорожним скороченням м'язів. Механічна дія призводить до розриву тканини, а світлове - до ураження очей. Розрізняють два види ураження організму електричним струмом: електричні травми та електричні удари. Електричні травми - це місцеві ураження тканин і органів. До них відносяться електричні опіки, електричні знаки і електрометаллізація шкіри. Електричний удар є порушення живих тканин організму проходить через нього електричним струмом, що супроводжується мимовільним скороченням м'язів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]