Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
52-68.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
36.46 Кб
Скачать

61. Джерела та фактори виробничих небезпек, їх класифікація

Небезпека - це негативна властивість матерії, яка проявляється у здатності її завдавати шкоди певним елементам Всесвіту, потенційне джерело шкоди. Джерелами (носіями) небезпек є:природні процеси та явища;елементи техногенного середовища;людські дії, що криють у собі загрозу небезпеки. Природні джерела небезпеки - це природні об'єкти, явища природи та стихійні лиха, які становлять загрозу для життя чи здоров'я людини (землетруси, зсуви, селі). Джерелами техногенних небезпек є відповідні об'єкти пов'язані з впливом на людину об'єктів матеріально-культурного середовища. Джерелами соціальних небезпек є незадовільний матеріальний стан, погані умови проживання, страйки, повстання, революції, конфліктні ситуації на міжнаціональному, етнічному, расовому чи релігійному грунті. Джерелами політичних небезпек є конфлікти на міжнаціональному та міждержавному рівнях, духовне гноблення, політичний тероризм, ідеологічні, між партійні, міжконфесійні та збройні конфлікти, війни. Шкідливими факторами прийнято називати такі чинники життєвого середовища, які призводять до погіршення самопочуття, зниження працездатності, захворювання і навіть до смерті як наслідку захворювання. Небезпечними факторами називають такі чинники життєвого середовища, які призводять до травм, опіків, обморожень, інших пошкоджень організму або окремих його органів і навіть до раптової смерті.

62. Протипожежний режим на виробництві, його визначення

Протипожежний режим - це комплекс встановлених норм поведінки людей, правил виконання робіт та експлуатації об'єкта (виробу), спрямованих на забезпечення його пожежної безпеки. Цих норм і правил мають дотримуватися усі працівники та відвідувачі.

Протипожежний режим встановлюється переважно такими внутрішніми документами, як накази та інструкції. В ході встановлення відповідного протипожежного режиму посадовим особам на кожному об'єкті з урахуванням умов його пожежної небезпеки слід визначити:можливість (місце) паління, застосування відкритого вогню, побутових нагрівальних приладів;порядок проведення тимчасових пожежонебезпечних робіт (у тому числі зварювальних);правила проїзду та стоянки транспортних засобів;місця для зберігання і допустиму кількість сировини, напівфабрикатів та готової продукції, які можуть одночасно розміщуватися у виробничих приміщеннях і на території (у місцях зберігання);порядок прибирання горючого пилу й відходів, зберігання промасленого спецодягу та шмаття, очищення повітроводів вентиляційних систем від горючих відкладень;порядок відключення від мережі електрообладнання у разі пожежі;порядок огляду й закриття приміщень після закінчення роботи та їн.

63. Другий ступень адміністративно-громадський контроль на виробництві як основна форма контролю за виконанням вимог чинного законодавства і нормативних актів про охорону праці: призначення, хто проводить, що перевіряється

Другий ступінь здійснюють заступники керівника установи: з навчальної роботи, з виховної роботи. з господарської частини, уповноважений з охорони праці, голова комісії з охорони праці та голова профкому освітньої установи, які один раз на квартал проводять перевірку стану охорони праці, пожежної безпеки, електробезпеки та виробничої санітарії, вживають заходів до усунення виявлених недоліків, за винятком тих, які вимагають певного часу і витрат. Ці недоліки записуються в журнал адміністративно-громадського контролю із зазначенням термінів виконання, виконавців, і про них повідомляється керівнику установи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]