Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на залік_ДЗВ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
396.8 Кб
Скачать
  1. Співробітництво України з міжнародними економічними організаціями.

ВизнанняУкраїнинезалежноютасуверенноюдержавою,їїучастьуміжнароднихорганізаціях,ратифікаціяконвенційтабагатосторонніхдоговоріввимагає від нашої держави правової поведінки на міжнародній арені та покладає

певніобов'язки. Сьогодніусвітіналічуєтьсяпонад100міжнароднихорганізацій,

убільшомуабоменшомуступенізалученихдообговоренняйрегулюванняпроблемміжнародноїекономічноїдіяльностідержав.

ІнтеграціяУкраїнивміжнароднеспівтовариствосупроводжуєтьсяактивною

співпрацеюзміжнароднимиорганізаціями,іншимикраїнами,державнимиінеурядовимиустановамиіноземнихдержав. Особливарольу

цьому процесі належить стану взаємовідносин України з міжнародними фінансовимиорганізаціями,зокрема,Міжнароднимвалютнимфондом,Світовимбанком,Європейськимбанкомреконструкціїтарозвитку.

Сучаснеекономічнеміжнароднеспівробітництвоґрунтуєтьсянасистеміторговельнихвідносин,якіохоплюютьнелишеторговельніоперації,айвідносини,пов'язані з інтелектуальною власністю, стандартами, тарифами, інвестиціями.

Світовийдосвідсвідчить,щорозвиненаринковаекономікабудьякоїкраїнинеможливабезнаявностіраціональногодержавногосектора,державноївласностіісистемидержавногорегулювання.Головнимнапрямомнаціональноїстратегіїрозвиткумаєстатидержавнапідтримкавітчизняноговиробника.Державатакожповиннадбатипробезпекусвоїхгромадян,проводититакузовнішньополітичнутазовнішньоекономічнуполітику, яка б забезпечувала і підтримувала рівновагу між суверенітетом держави іміжнародноюопікою.

Усучасномусвітіміжнароднеекономічнежиттяперебуваєнаетапіглобалізації,тобтобільшістькраїнвтягнутовєдинийекономічнийпростір.Томукурс

Українинаактивневходженняусвітогосподарськізв'язкиєприродним.Практикоюдоведено,щокраїни,якіактивноберутьучастьуміжнародномурозподіліпраці,неодміннороблятьуспіхивекономічномуікультурномурозвитку.

Втім,неприменшуючизначенняінтеграціїУкраїнивсвітовеспівтовариство,

слідзазначити,щозавданнявходженняУкраїнивміжнародніекономічніструктури на континенті і утворення єдиного внутрішнього ринку назагальноєвропейському просторі не слід розглядати як самоціль. Ці процеси в сучаснихумовах є передусім засобом вирішення соціальних, гуманітарних, екологічнихпроблем, збереження та оздоровлення навколишнього середовища, підвищенняжиттєвого рівня громадян. Отож, спрямовуючи свої погляди в Європу, требапам'ятати,щоінтеграціякраїниусвітовуекономіку –цепослідовневирішеннязавдань,щозабезпечуютьвпершучергузагальнонаціональніінтересикраїнивцілому.

30. Поняття та критерії інвестиційної безпеки

Інвестиційна безпека являє собою рівень співвідношення між розміром інвестицій країни за кордон та отриманими інвестиціями, який задовольняє потреби внутрішньої економіки та підтримує позитивний платіжний баланс держави.

Основними критеріями що визначають інвестиційну безпеку є:

- питома вага у загальному обсязі капіталовкладень. Для ефективного функціонування економіки та відновлення основних фондів загальний обсяг інвестицій (внутрішні капітальні вкладення та іноземні інвестиції) повинен бути в межах 20-25% від ВВП;

- частка іноземних інвестицій у загальному обсязі інвестицій країни;

- співвідношення прямих і портфельних інвестицій;

- величина іноземних інвестицій на душу населення;

- ступінь покриття потреби держави в інвестиційних ресурсах грошовою масою;

- частка бюджетних коштів у вартості інвестиційного проекту. У країнах з розвинутою ринковою економікою ця частка дорівнює 35-40%;

- оцінка ризиків інвестиційних проектів