Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на залік_ДЗВ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
396.8 Кб
Скачать

42.Транскордонне співробітництво України у контексті Європейської інтеграції.

Транскордонне співробітництво як форма кооперації є обов'язковою для європейської інтеграції. Для його успішного здійснення потрібні партнерство та зміни у розширенні співпраці на регіональному рівні, яка є джерелом цього співробітництва. Транскордонне співробітництво на європейському континенті є “мостом” між сусідами, а єврорегіони виступають «локомотивами» процесу європейської інтеграції. Створення єврорегіону “Буг” є позитивним фактором як з точки зору національних інтересів України в плані зміцнення стосунків із сусідніми державами і розширення зв'язків у Центрально-Східній Європі, так і з позиції загальноєвропейських інтересів - у плані сприяння міжнародній стабільності в регіоні.

Транскордонне співробітництво в останні роки стає одним із важливих на#прямів європейської інтеграції, що здійснюється на регіональному рівні. Длярозвитку співробітництва і отримання синергетичногоефектупотрібнобільшуувагуприділитиекономічнимділовимциклам,яківпливаютьнадіяльністькожногорегіону.Єврорегіони зазвичай складаютьсязприкордоннихтериторій.Яквідомо,прикордоннітериторіїневирізняютьсявисокимитемпамизростання.Дотогожмають підвищену чутливість доциклівділовоїактивностізарахунокнизькогорівнядоходунадушунаселення,табільшукількістьконкурентів,порівнянозрегіонами,якінемежуютьзкордоном.

На нашу думку, в регіонах, які входять до складу єврорегіону, змінюєтьсяамплітудаділовогоциклузарахунокприпливуінвестицій,пожвавленнюділовоїактивності,створеннюумовдлязбільшенняміждержавногоспівробітництва.Нацихтериторіяхстворюютьсябільшефективнішіспільніпідприємства,спроможні утримувати міцні конкурентоспроможні позиції і в негативній фазі діловогоциклу.Транскордоннеспівробітництвоміждержавамибільшуєкількістьінноваційітехнологічнийпрогрес,щосприяєгомогенізаціїекономічногопросторупообидвабокивідкордону.Діяльністьєврорегіонівбудесприятиприростунаселення,щопризведедозростанняпопитунажитло,предметипобуту,атакожсоціальнуінфраструктуруіпослуги.Цезростанняпопитудопомагаєлегшепережитирегіоновінегативнуфазуциклу.Крімцього,збільшенняобсягівінвестицій незалежно від того, в якій фазі ділового циклу заразперебуваєекономіка,регіонсприятимеїїтранскордоннійконвергенції.Найбільшефективнимигалузями «початкового» розвитку в межах регіону є сфера послуг та туризм, якіразом узяті також пом’якшують коливання циклів. Галузі,щоперебуваютьуспаднійфазі,зазнаютьменшоїзакордонноїконкуренції,асекторивідходятьнадругийплан.

43.Міграція капіталу як умова вступу України в глобальний економічний простір.

Міжнародна інвестиційна діяльність посідає особливе місце в системі сучасного бізнесу, що обумовлено змінами світового економічного процесу.

Однією з рушійних сил глобалізації є прискорення транскордонного потоку капіталу. Напрямок і величина світових потоків капіталу визначають характер міжнародного інвестиційного процесу.

Проблематика іноземного інвестування належить до актуальних питань, що дискутуються у світовій економічній літературі і вимагають практичного рішення. Це обумовлено нинішніми тенденціями інтернаціоналізації господарських зв'язків в умовах багатоукладної економіки країни. Зараз міжнародна торгівля та прямі іноземні інвестиції виконують важливу функцію в розвитку економіки держави.

Обсяг іноземних інвестицій є одним з показників, які характеризують ступінь інтеграції країни у світове співтовариство і залежить від привабливості об'єкта інвестування.

Від рівня інвестиційної привабливості залежить остаточне рішення інвестора: чи буде країна привабливою для вкладання іноземного капіталу чи ні. Для активізації інвестиційної діяльності слід поступово усувати перешкоди для залучення прямих іноземних інвестицій.

Іноземні інвестиції відіграють значну роль в економічному розвитку будь-якої держави незалежно від рівня її економічного розвитку та сприяють економічному зростанню приймаючої економіки на основі ефективнішого використання національних ресурсів.

Можна виділити два канали ефективності:

1.Прихід іноземних фірм на національний ринок призводить до заміщення чи

витіснення менш ефективних національних компаній, що спричинює

перерозподіл внутрішніх ресурсів між більш і менш рентабельними ком

паніями і сприяє зростанню середнього рівня продуктивності праці і

середніх доходів на душу населення у приймаючій країні.

2.Посилення конкуренції на місцевих ринках за рахунок іноземних

компаній. Діяльність останніх спонукає національні фірми працювати

ефективніше. У такий спосіб діяльність закордонних фірм сприяє швидшій

передачі нової та прогресивної технології й удосконаленої практики

менеджменту місцевим фірмам на основі вертикально інтегрованих зв'язків

і так званого показового (чи демонстраційного) ефекту.