Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_vkazivky18.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
409.09 Кб
Скачать

Задача n16.

Хворий М., чотири місяці тому відчув підвищену чутливість, незручність, "наявність" стороннього тіла, біль в гортані при ковтанні. З часом появилось захлинання при вживанні рідкої їжі, а в останньому два тижні - велика кількість мокротиння з домішками крові у ньому, біль з іррадіацією в праве вухо, смердючий запах з рота.

Непряма ларингоскопія: надгортанник потовщений, його гортанна поверхня горбиста, з правого боку - глибока виразка покрита гноєм. Горбистість правої шлуночкової складки частково поширюється на ліву. Область черпаків і гортанних шлуночків інтактна.

Справжні голосові складки перламутрово-сірого кольору, гладенькі, рухливі. Голосова щілина широка, гортанне дихання вільне.

Регіональні лімфатичні вузли не пальпуються.

Рентгенологічно (пряма і бокова рентгенограма гортані) спостерігається тінь з нерівними контурами на гортанній поверхні надгортанника та деформація шлуночкових складок.

1. Поставте попередній діагноз згідно міжнародної класифікації.

2. Що необхідно зніти для оцінки символу "Т" з міжнародної класифікації за системою TNM?

3. Лікування даного хворого.

Задача n17.

У чоловіка 54 років 3 місяці назад виникло утруднене гортанне дихання, яке поступово наростало. Через місяць після цього з'явилась прогресуюча охриплість голосу, біль в ділянці гортані, який посилювався при ковтанні, три утворення в правій половині шиї, дещо болючі при обмацуванні, розміром 2 х 1.5см.

Непряма ларингоскопія: в підскладковій ділянці гортані циркулярної форми випинання з гладкою поверхнею, різко звужуюче просвіт на даному рівні, в області правої половини пристінкового та середнього відділу гортані горбисте утворення (місцями з наявністю розпаду), яке поширюється. Право половина гортані нерухлива, ліва - обмежено рухлива.

Утруднене гортанне дихання відповідає стенозу ІІ ступеня. В ділянці верхньої і середньої третини правого яремного ланцюга пальпується пакет щільних лімфовузлів, які помірно зрощені з оточуючими їх м'якими тканинами.

Томограма (пряма і бокова) шиї: інтенсивна горбиста тінь правої шлуночкової складки, яка поширюється на ліву; правий гортанний шлуночок відсутній, лівий - деформований; інфільтрація та звуження підскладкового відділу гортані.

1. Поставте попередній діагноз згідно міжнародної класифікації.

2. Яка форма новоутворення за характером його росту?

3. Послідовність лікувального процесу для даного хворого?

Задача №18

Хворий Т., 43 років, 2 місяці назад прооперований в хірургічному відділенні з приводу пухлиноподібного утворення на шиї, яке з’явилось півтора місяці до операції і поступово збільшилось від розміру вишні до курячого яйця, місцями воно було зрощене з оточуючими тканинами, всередині його знаходилась тягуча, жовтуватого кольору рідина.

Через місяць після операції подібна (описаній вище) картина повторилась.

Хворий госпіталізований в ЛОР клініку.

Об’єктивно: на шкірі передньої поверхні шиї – гладкий післяопераційний рубець, під яким пальпується округлої форми, щільноеластичне, обмежено рухливе, спаяне з під’язиковою кісткою утворення, яке поширюється вниз до рівня перешийка щитоподібної залози.

Виконана повторна операція.

  1. Поставте діагноз.

  2. Яку, на Вашу погляд, помилку допустив хірург під час операції?

  3. Патогенез виявленого захворювання.

  4. Його локалізація. Гістологічна будова.

Відповіді на тести та задачі для перевірки вихідного рівня знань

І. 1-а, 2-б, 3-в, 4-а, 5-б, 6-в, 7-а, 8-б, 9-в, 10-а, 11-б, 12-а, 13-б.

ІІ. 1-а, б; 2-в, г; 3-б, в; 4-а, б, в, г; 5-б, в, г; 6-а, в, г, д; 7-а, б, д; 8-а, б; 9-а, б, в; 10-б, в;

11-а, б, г

ІІІ. 1-г, 2-а, 3-а, 4-б, 5-б, 6-а, 7-б, 8-в, 9-а, 10-б,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]