Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іст_екзамен.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
38.47 Кб
Скачать

16.Укр. Землі в складі Речі Посполитої. Люблінська унія та розвиток укр.. Земель після унії.

Люблінська унія – 1569 р. – угода про об’єднання Королівства Польського та ВКЛ в єдину федеративну державу – Річ Посполиту.

Після 1569 р. більшість укр.. земель було зайнято найбільшими польськими магнатськими родинами. Посилюється кріпацтво. Визнавалася необмежена панщина. Основою укр.. економіки залишалось с/г, яке мало натуральний характер.

Після 1569 р. посилився процес покатоличення укр.. населення. На захист православ’я виступили братства – міщанські організації, створювані при парафіяльних церквах.

17. Соц.-екон. Розвиток у. В 2 пол. 16 – п. Пол.. 17ст. Посилення експансії феодальної Польщі.

1557р. – аграрна реформа «Устава на волоки» - землі ділились, а під фільварки віддавлись кращі. Володільник волоки мав сплатити щорічно грошовий чинш у розмірі 12 грошів, давати данину продуктами не менш як на 18 грошів, відробити 2 дні на тиждень у фільварку. Вона остаточно ліквідовувала залишки прав власності вільних селян на землю і перетворювала їх на володільників панських наділів. Панщина вели до занепаду селянського господарства. Помірна панщина й фільварок перетворили У. в др.. пол.. 16 ст. на годувальницю всієї Європи.

Природні ресурси виснажились. Одержувані кошти йшли переважно на розкішне життя панства, частково вкладалось в економіку Литви й Польщі, а У. все далі перетворювалася на сировинний придаток європейських країн.

18. Берестецька церковна унія та її наслідки

23 грудня 1595 Терлецький і Потій із Папою Клементом 8 проголосили унію.

Почалася відкрита експансія католицизму проти укр.. народу, його духовності, історії та культури.

Уніати силою захоплювали великі монастирі та церкви, розоряли їх, чинили протиправні дії проти священників.

Відбулися повстання, які закінчились поразкою. Наслідком унії є ополячення і окатоличення укр.. народу. Православна церква втрачала роль осередку культурного життя. Для Польщі унія була зручною формою посилення своєї влади в укр.. землях, розширення сфери впливу католицизму.

19.Загарбання турками і татарами Пд. Укр. І їх напади на інші укр.. Землі (др.. Пол.. 15 ст.)

1449 – утворення Кримського ханства. Їх розташування було своєрідним плацдармом для розгортання експансії у глиб українських земель.

Час від часу робили набіги на Галичину, Волинь та Поділля. На поч.. 80-х р. 15 ст. татарська експансія розширюється і набуває рис систематичності. 1482 р. кримський хан спустошив та пограбував Київ. Татарська агресія принесла з собою величезні руйнації, пожежі, пограбування, вбивства, захоплення місцевого населення в полон з метою продажу в рабство.

Оскільки вона здійснювалась цілеспрямовано і регулярно, виникла серйозна загроза не тільки суспільному життю й самому існуванню укр.. народу.

20.Виникнення та початкова історія укр.. Козацтва, його класифікація

Причини: соціальні(стаовище селянина); економічні(нестача орної землі, необхідність колонізації вільних земель Дикого поля); політичні (прагнення польської адміністрації залучити козацтво на службу для охорони пд.. кордонів від татарської загрози; національні й стратегічні.

Уперше козаки згадуються в історичній хроніці наприкінці 15 ст. Основні джерела: селянство, яке тікаючи у степ, протестувало проти закріпачення та посилення феодальної експлуатації та міщанство. Головні справи: організація походів проти татар і заготівля дичини та риби.